Svingi kohdalleen
Mona Numminen ja Michele Virtanen harjoittelevat oikeaa puttaustekniikka Aura Golfin alkeiskurssilla. Laji on entuudestaan tuntematon 16-vuotiailla lukiolaisille, mutta syy harjoitteluun on kunnianhimoinen. Ajatukset ovat tulevissa työkuvioissa. Työelämän suhteet solmitaan heidän mukaansa golfkentillä.
- Verkostoituminen on tärkeää ja golfkentällä luodaan kontakteja. Onhan totta, että suurten yritysten johtajat golfaavat. Ei golfista haittaakaan ole, jos harrastaisin extremelajeja, vastaanotto voisi olla toinen, Numminen toteaa.
Virtanen on samoilla linjoilla. Kentällä oppii tuntemaan ihmisiä eri tavalla kuin jäykissä työkuvioissa. Kun aloittaa nuorena, on aikaa kehittyä ja työelämässä kehtaa pelatakin. Mona Numminen havittelee lukion jälkeen oikeustieteen opintoja, Michele Virtanen miettii kaupallista alaa ja haluaisi suunnata ulkomaille.
- En olisi oppinut golfia ilman kurssia, kokemukseni lajista olivat minigolfista, Mona Numminen kertoo.
Haaveena golfin ajokortti
Golfkentille on kuitenkin vielä pitkä matka. Mielessä siintää peliluvan, Green Cardin, suoritus.
- Emme ole ihan valmiita vielä, svingi ei ole kohdallaan, nuoret naiset naureskelevat aloittelijan taidoilleen. Välillä pallo lentää 100 metriä, toisinaan kymmenen. Green Cardin saaminen vaatii, että kymmenestä lyönnistä kuusi ylittää 60 metriä.
- Ehdotimme, että voimme kirjoittaa yhdeksän esseetä golfista, jos ei tarvitse hoitaa svingi-osiota.
Molemmilla oli ennakkoluuloja elitistiseksi kuvailemastaan lajista. Osa on karissut kurssin myötä. Tytöt sanovat, että harrastukseen palaa rahaa, mutta on itsestä kiinni, kuinka kalliin lajista haluaa tehdä esimerkiksi pukeutumisella.
- Ei golf mielestäni vieläkään ole urheilulaji, vaan ajanviete, vaikka kierroksen aikana kävellään yli neljä tuntia. Lajiin mahtuu snobeja, mutta suurin osa on ihan tavallisia ihmisiä, Numminen toteaa.
Golfaten työelämään
Asianajaja Tapio Laakso on suorittamassa Green Cardia, osasyynä on liikekumppaneilta tulevat pelikutsut. Takana on golfin peruskurssi ja meneillään jatkokurssi.
- Golf tuo liikekumppanuuteen läheisyyttä ja tiivistää yhteistyötä. Kentällä erilaisissa olosuhteissa tutustuu paremmin, sekä samalla saa liikuntaa ja aurinkoa. Sopimuksia kentällä ei solmita, siellä keskitytään pelaamiseen. Sen jälkeen on varmasti helpompi palata sopimuksiin.
Yritysmaailmasta löytyy myös henkilöitä, jotka eivät golfaa. Juha Immonen , Siemensin Lounais-Suomen aluejohtaja on yksi heistä. Lajin hallitsemiselle olisi käyttöä asiakkaille järjestettävissä kisoissa.
- Olen tehnyt päätöksen, että en ala harrastaa golfia. Se veisi liikaa aikaa muilta perheen yhteisiltä harrastuksilta. Tiedän sen olevan loistava tapa verkostoitua ja luoda kontakteja, mutta en koe jääväni ulkopuolelle päätökseni takia.
Nuorten motiivista golfkurssiin Immonen on kahta mieltä.
- Ensimmäiset kesätyökontaktit saattavat syntyä juuri kurssin avulla, mutta toisaalta on huolestuttavaa, että noin nuoret joutuvat laskelmoimaan, onko harrastuksesta hyötyä uralle.
LOTTA NUMMINEN