Liikenne

Selitysten satoa ja tosiasioita

Pelastusliivejä puuttuu

"ollaan vaan ihan lyhyellä matkalla tässä tutuilla lähivesillä", "liivithän varastetaan jos niitä pitää veneessä", "meidän isommassa veneessämme on kyllä useita pelastusliivejä", "ollaan tässä vaan vähän koeajolla eka reissulla" ja "en ole vielä koskaan hukkunut merellä eikä kukaan muukaan meidän perheestä"

n Moottoriveneessä tai yli viisi metriä pitkässä purjeveneessä tulee olla jokaiselle hyväksyttyä mallia olevat, henkilön koon ja painon mukaiset kelluntavälineet.

Sammutin tarkastamatta

"kyllä tämä kuitenkin toimii, koska olen kokeillut", "pullon painemittari näyttää ainakin vihreää" ja "ei mulle ole kukaan kertonut, että tämä täytyy tarkastuttaa".

n Käsisammutin on tarkastettava vuoden välein.

Rekisteröinti laiminlyöty

"en ole vielä ehtinyt rekisteröidä, kun ostin tämän vasta pari viikkoa sitten", "tämä on vasta eka reissu" ja "en oikein tiennyt miten sellainen rekisteröinti tehdään".

n Vene, jonka moottoriteho on vähintään 15 kilowattia (yli 20hv), sekä moottorilla tai purjeella varustettu vesikulkuneuvo, jonka rungon pituus on vähintään 5,5 metriä, on rekisteröitävä. Ennen 1.10.2007 rekisteröidyt veneet on ilmoitettava uuteen vesikulkuneuvorekisteriin. Venettä ei saa käyttää ennen rekisteröintiä. Rekisteritodistus on pidettävä mukana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rekisterinumerot puuttuvat

"en löytänyt numeroita kaupasta", "myyjä kertoi ettei tarvitse laittaa mitään numeroita", "mulle ei tullut vielä mitään numeroita", "numerot ovat vasta tilauksessa" ja "kyllä mulla on ollut tarkoitus laittaa ne numerot kiinni veneeseen, mutten ole vielä ehtinyt".

n Rekisteröitävää vesikulkuneuvoa ei saa käyttää, ellei sitä ole varustettu rekisteritunnuksella.

Ylinopeus veneellä

"eiks rajoitus ollutkaan solmuissa", "luulin että se rajoitus päättyi jo", "kone ei käy kunnolla ellei lisää reilusti kaasua", "oli pakko ajaa nopeasti pois laivan alta", "se on niin vaikeata arvioida mikä on 10 kilsaa tunnissa, koska toi mittarikin on vähän epätarkka" ja "tämä vene nousee plaaniin jo 10 km/h nopeudella".

Vesiskootterilla ajo kielletty

"tämä on kylläkin rekisteröity veneeksi", "eihän se kieltomerkki koske tällaista istuttavaa jettimallia" ja "en ole huomannut mitään kieltomerkkiä, koska ajoin niin kovaa"

Luvaton VHF-meriradio

"radio tuli ostamani veneen mukana", "luulin, ettei siihen mitään lupaa tarvita", "en käytä sitä, kuuntelen vain" ja "kukaan ei ole kertonut, että siihen tarvitaan lupa".

n Radiotaajuuksien tehokkaan, tarkoituksenmukaisen ja riittävän häiriöttömän käytön takaamiseksi radiolähettimen hallussapitoon ja käyttöön on hankittava lupa (radiolupa).

Juopuneena vesillä

"olen ottanut vain pari kaljaa", "veneily ja alkoholi vähän niin kuin kuuluvat yhteen", "otin juuri äsken yhden ryypyn", "olen tässä vain ihan lyhyellä matkalla" ja "yritin pitää promillet siinä juuri alle yhdessä"

n Vesiliikennejuopumukseen syyllistyy, mikäli veren alkoholipitoisuus ylittää yhden promillen.

Purjevenettä kuljetetaan konevoimalla ja purjeet ylhäällä, mutta ns. päivämerkki (kartio) ei ole paikallaan.

"ajan vaan tämän kapeikon koneella", "en viitsinyt nostaa sitä", "kohta kuitenkin pääsen taas tuuleen", "sitä on niin vaikea laittaa näkyvälle paikalle" ja "laki ja yleinen käytäntöhän ovat tässä asiassa ihan erilaiset".

n Aluksen, joka kulkee purjein käyttäen samalla kuljetusvoimanaan konetta, on näytettävä keulaosassaan parhaiten näkyvässä paikassa kartiota kärki alaspäin.

l Sitaatit ovat poliisille yleisimmin tarjottuja selityksiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy