Extra

Pensas-
mustikka
hurmaa

Pohjois-Amerikasta kotoisin olevat pensasmustikat ovat erittäin maukkaita ja terveellisiä. Marjat ovat lähes kaksi kertaa suurempia kuin sukulaisen metsämustikan. Ja maku on hieman miedompi.

Pensasmustikan marjat sisältävät terveellistä kuitua ja C -vitamiinia sekä erityisen paljon fenoliyhdisteitä eli antioksidantteja.

Tertuissa kasvavat marjat ovat parhaimmillaan tuoremarjana mutta kestävät hyvin myös pakastuksen. Laatu ei heikkene, vaikka marjat olisivat pakkasessa 9-12 kuukautta. Metsämustikasta poiketen pensasmustikan marjat pysyvät kiinteinä eivätkä menetä pakastuksessa muotoaan eivätkä makuaan. Myös sulatettuina pakastemarjat säilyvät kiinteinä ja kauniina.

Marja on antimikrobinen eli se ei homehdu helposti. Se säilyy hyvänä viileässä viikosta kymmeneen päivään. Pensasmustikoista voi valmistaa myös sosetta, hilloa tai mehua. Viinin valmistukseen sen sijaan kaikki lajikkeet eivät sovellu.

Marjat sopivat erittäin hyvin leivontaan ja jälkiruokiin. Jos marjoja käyttää esimerkiksi marjapiirakoihin, kannattaa niiden joukkoon laittaa happoisempia marjoja.

Marjoista saa sellaisenaan myös kevyen välipalan. Tuoreita tai pakastemarjoja vain suureen kulhoon, josta voi napostella sormin.

Lapset ja äidit rakastavat pensasmustikoita, koska ne eivät sotke tai tahri sormia eivätkä hampaita. Mehu on vesiliukoista eikä tahraa myöskään vaatteita.