Extra

Ovet
ammattiin
aukeavat

TS/Tara Lehtonen<br />Olli Tiaista ei harmita se, että ylioppilasjuhlista kohistaan enemmän kuin ammattikoulun valmistujaisista.
TS/Tara Lehtonen
Olli Tiaista ei harmita se, että ylioppilasjuhlista kohistaan enemmän kuin ammattikoulun valmistujaisista.

Turun ammatti-instituutissa logistiikkaa opiskellut naantalilainen Olli Tiainen , 18, sai eilen käteensä todistuksen valmistumisensa merkiksi. Turun ammatti-instituutissa logistiikka-alalta valmistui tänä vuonna vajaa kolmekymmentä oppilasta.

Vaikka koulun päättöpäivä oli jo eilen, Olli pitää juhlansa vasta sunnuntaina kiireiden vuoksi. Paikalle on tulossa sukulaisia, mutta kyseessä eivät ole mitkään jättipippalot.

- Tarkoitus ei ole järjestää mitään suurta spektaakkelia, vaan juhlia sitä pääasiaa eli valmistumista. Kukkia tulee varmaan, juodaan samppanjaa, otetaan valokuvia ja syödään kakkua. Tällaista perusjuhlimista, hän arvelee.

Liikaa melua valmistumisesta

Ammattikoululaisten valmistujaisista ei mediassa kohista läheskään samassa mittakaavassa kuin ylioppilaiden kirjoitustuloksista ja lakkiaisista. Missään ei yleensä kuule hehkutusta ammattikoululaisten päättötöistä ja heidän juhlistaan. Ollia tämä taka-alalle jääminen ei haittaa ollenkaan.

- Mielestäni on vain hyvä, ettei niistä hälistä niin paljon. Valmistuminen ei ole niin suurta ja ihmeellistä, oli kyseessä sitten kuka tahansa. Kaikki menee samalla kaavalla joka vuosi. Kyllä se riittää, että jokainen pitää omat juhlansa, Olli pohtii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Omassa tuttavapiirissäni ammattikoulusta valmistuvat ovat pitämässä ainakin jonkintasoiset juhlat. Itse pidän juhlat siksi, että mielestäni valmistumista kuuluu juhlistaa läheisten kanssa.

Todistukset käteen ja lomalle

Turun ammatti-instituutti järjestää oppilaitoksestaan valmistuville juhlatilaisuuden Turun konserttitalolla.

Olli otaksuu heidän kuitenkin saavan vain todistukset, sillä ammattikoululaisilla ei ole mitään virallista symbolia valmistumiselle. Tietysti jokainen voi ostaa oman alansa lakin jos haluaa.

Olli arvelee, että sukulaisia saa tulla paikalle, mutta ei usko sen olevan mitenkään pakollista.

- Luultavasti ainakin vanhempani haluavat tulla juhlaan, muista sukulaisistani en tiedä, hän kertoo.

- Tämän jälkeen sitten vaan kesää kohti. Katsoo mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Emmi Heikkilä