Extra

Pariisista Berliiniin pikkurahalla

TS/Aleksi Moilanen
TS/Aleksi Moilanen

1Varaa aikaa.

Nopea ei yleensä ole halpaa. Matkalippujen etsintään ja itse matkustamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa.

Edullisia lentolippuja kaukomaille saa niin halpalentoyhtiöiltä, kotimaan alennusmyynneistä kuin ulkomailtakin. On hyvä tutustua eri vaihtoehtoihin, sillä saman lentoreitin hinta voi heittää satoja euroja. Nyrkkisääntö on, että sitä halvemmalla pääsee, mitä aiemmin lentonsa varaa.

Euroopassa juna voi usein olla lentämistä huokeampi vaihtoehto. Erityisesti opiskelijoille tarjotut interrail-kortit voivat säästää pitkän pennin. Korttia hankkiessa kannattaa kuitenkin miettiä tarkoin, kuinka monta maata valitsee lippuunsa. On syytä huomioida, että reililipun kallistuttua bussit voivat olla junia halvempia esimerkiksi Itä-Euroopassa.

Myös matkan ajankohdalla on merkitystä. Hinnat saattavat vaihdella eri päivinä ja aikoina paljon, joten joustamista vaaditaan. Yöllä matkustamalla säästää asumiskuluissa.

Hae halpoja lentoja: supersaver.fi, ebookers.fi Lisätietoa interreilauksesta: vr.fi/interrail/

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

2Ole oma kokkisi.

Asumiskulujen ohella suuren osan budjetista vie ruoka. Vaikka paikallinen gourmet-ravintola saattaa houkuttaa, voi erilaisten torikojujen kautta päästä yhtä hyvin osaksi maan ruokakulttuuria.

Halvimmalla pääsee, kun tekee ruokansa itse. Globalisaatiosta huolimatta markettien hyllyt pursuavat matkaajalle eksoottisia aineksia. Lisäksi monia Suomessa kalliita tuotteita saa ulkomailla pilkkahintaan. Kun varaa hostellia etukäteen, kannattaa katsoa, onko siellä keittiötä.

Hostelleja ilman varausmaksuja: hostelbookers.com, hostels247.com

3Ole sosiaalinen.

Paras tapa nukkua, syödä ja viihtyä halvalla on hankkia uusia tuttavuuksia. Ainoastaan tietä kysymällä voi yllättäen saada yösijan ja kutsun kreikkalaiselle aterialle. Kaikki tarjoukset eivät kuitenkaan ole turvallisia ja on hyvä varmistaa, mihin on lupautunut.

Jo ennen matkaa on mahdollista etsiä ystäviä. Netti on pullollaan ympäri maailmaa asuvia uusia tuttavuuksia, joilta voi saada ilmaisen yösijan.

Tarjolla on myös valmispalveluja, joissa vaihdetaan asuntoa toisen innokkaan matkaajan kanssa.

hospitalityclub.org, exchangezones.com/homeexchange.html

4Hyödynnä erikoiset tilaisuudet.

Kalliiden turistikierrosten lisäksi kaupungit ovat täynnä halpaa ja jopa ilmaista viihdettä. Varansa on aina hyvä pitää, mutta kaikkia pienten bändien keikkoja ja performansseja puistoissa ei pidä heti ohittaa. Monet Suomessa kalliit viihdemuodot, kuten elokuvissa käynti, ovat huomattavasti halvempia muualla maailmassa.

Jos hengellinen ilmapiiri ei haittaa, monet yhteisöt tarjoavat matkaajalle erilaisia palveluja. Hengellisen ravinnon lisäksi voi saada aterian Hare Krishna -temppelistä ja yösijan merimieskirkosta.

5Seuraa paikallisia.

Missä ikinä liikkuukin, on parasta seurata paikallisia asukkaita. He ovat usein asiantuntijoita löytämään halvimmat paikat. He tietävät, että jos kävelee edes pari korttelia turistialueelta poispäin, makkaraleipä halpenee jo eurolla. Näin matkaaja pääsee myös paremmin perille maan asukkaiden todellisesta elämästä. Paikallisten suosimilta toreilta löytyy lisäksi kiintoisampia tuliaisia kuin turistitoreilta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rahaa voi säästää myös tekeytymällä paikalliseksi. Turistien täyttämissä kaupungeissa matkaaja on usein tulilinjalla. Taksimittarin juoksua on hyvä tarkkailla.

6Ole todistetusti opiskelija.

Kansainvälinen opiskelijakortti ISIC, International Student Identity Card , säästää opiskelijalle sievoisen summan. Sillä saa alennusta lennoista, asumisesta ja kiertoajeluista ympäri maailmaa. Kortin voi hankkia helposti muun muassa Kilroy Travelsin kautta.

Vaikkei korttia olisikaan, kannattaa aina esittäytyä opiskelijana tai alle 18-vuotiaana. Jopa VR:n ja Matkahuollon opiskelijakortilla voi päästä ilmaiseksi vaikka eteläamerikkalaiseen museoon. Yrittänyttä ei laiteta.

7Pidä kirjaa rahoistasi.

Niin tylsää kuin kuluneen rahan kirjaaminen voikin olla, se on myös havainnollistavaa. Varsinkin jos budjetti on kovin tiukka, kirjan pitäminen välttää "lähetä rahaa" -soitot äidille matkan loppuvaiheessa. Budjettia ei saisi koskaan päästää menemään liian tiukoille.

Lisää vinkkejä: pallontallaajat.net, madventures.tv

Suvi Karila