Sunnuntai

Kaarinassa kasveja, Maskussa eräelämää

- Meillä ei oikein ole tolkkua tuossa nimeämisessä, tunnustaa Pöytyän rakennustarkastaja Tarmo Rantanen todeten, että uusia kadunnimiä ideoidaan lähinnä oman kunnan toimiston porukalla.

Suurta päänvaivaa tuottaa Pöytyän laajeneminen, jonka jälkeen kadunnimiä on yli 700. Viimeisin uusi alue on Mäkiäistenkangas, jatkoa Mäkiäistenrinteen alueelle. Siellä kadut on nimetty eläinten mukaan, eli löytyy muun muassa jänistä, ilvestä ja karhua.

Aiemmin Pöytyän teitä on nimetty kasvien ja marjojen mukaisesti. Myös Pöytyältä löytyy Koivu-, Kuusi- ja Mäntytiet - niin kuin miltei kaikkien kuntien 1970-luvulla kaavoitetuilla alueilla.

Uusien kaava-alueiden nimeäminen etenkin pienissä kunnissa on haastavaa - ja osin retuperällä. Kuntaliiton ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen kysely vuonna 2000 paljasti, että kadut ja tiet nimetään kunnissa huolimattomasti ja suunnittelemattomasti. Nimenanto kuului useimmiten teknisen toimialan piiriin, eli nimistöjä suunnittelivat arkkitehdit, insinöörit, teknikot ja rakennusmestarit. Joskus nimet on antanut kunnanjohtaja tai elinkeinoasiamies. Vain isoista kaupungeista löytyi nimistön ammattilaisia tai nimitoimikuntia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt vireillä olevat kuntaliitokset vaativat nopeita ratkaisuja. Eri kuntien samannimiset kadut pitää nimetä uudelleen.

Juopinrotkon kasvit

Kaarinan kaavoituksessa on pyritty käyttämään vanhoja paikkojen tai tilojen nimiä. Yhteistyötä on tehty Kaarina-Seuran kanssa, joka julkaisi nimistöistä kirjan pari vuotta sitten.

Uudisalueilla pohjaksi keksitään jotain alueeseen liittyvää. Esimerkiksi Kuusiston Lounais-Empossa ideointi alkoi Juopinrotkon luonnonsuojelualueesta.

- Selvitimme Juopinrotkossa kasvavien kasvien nimet, ja sen mukaan nimettiin alueen tiestöt, kertoo kaupunginarkkitehti Pasi Aromäki.

Parhaillaan työn alla on melko suuri Herrasniityn asemakaava, jonka osalta nimistöidea on vielä auki.

Maskuun tyttöjen rusetit

Maskussa uusien, kaavoitettavien alueiden tiet nimeää kaavoittaja, mutta haja-asutusalueen nimeämistä varten toimii oma tiennimitoimikunta.

Viimeisimpänä teemana olivat vesilinnut. Linnavuoren kaava-alueella sijaitsee partiolaisten erämaja, joten siellä tiet nimettiin eräaiheisiksi. Alueelta löytyvät muun muassa Kuksa- ja Laavukujat.

Kankaisten kartanon alueella tiet nimettiin entisten kartanon emäntien mukaan, joten nyt alueella on Cecilian- ja Birgitantiet. Paikallishistorialliselta kannalta asiaa ajattelevat myös yksittäiset kuntalaiset.

- Tässä taannoin saimme kirjeen vanhemmalta rouvashenkilöltä, joka ehdotti erään tien nimeksi Rusettirannantietä. Hän oli siskojensa kanssa nuorena tyttönä viilettänyt kyseistä tietä rusetit putkella rantaan uimaan. Niin siitä tuli Rusettirannantie, nauraa kunnan rakennusmestari Jukka Niemeläinen .

Pitkäaikaisilla johtohahmoilla on kunnissa omia teitä tai katuja. Pöytyällä Osmontie nimettiin 1990-luvun alussa eläkkeelle siirtyneen, 40 vuotta kuntaa johtaneen entisen kunnanjohtajan mukaan. Kaarinan Littoisista löytyy Heimonpolkua ja Jaakonkujaa, tunnettuja viime vuosikymmenen luottamusmiehiä kumpikin.

Maskussa taas noudatetaan sitä pohjoismaista pääsääntöä, ettei elossa olevien henkilöiden mukaan teitä nimetä lainkaan.

SUSANNE HILTUNEN