Treffi

Maallistuneet marsilaiset

TS/<br />Hundred Million Martians uskoo, että marsilaiset asuvat Marseillessa.
TS/
Hundred Million Martians uskoo, että marsilaiset asuvat Marseillessa.

Turkulaisen Hundred Million Martiansin neljäs pitkäsoitto Marseille jatkaa Mars-aiheista sanaleikkiä. Edellisten levyjen nimet ovat olleet Martian Arts , Mars Bars ja Solid Rock Planet . Marseille on edellisiä maallisempi nimi, sillä Marseille on kaupunki Ranskassa.

Tästähän voisi päätellä, että marsilaiset ovat hyökkäämässä Maahan.

- Ei se nimi mitään sattumaa ole. Oikeastihan se menee niin, että Maa-planeetalle soluttautuneet marsilaiset ovat asettautuneet enimmäkseen juuri Marseilleen tekemään myyräntyötään. Mutta ei kai näistä asioista ole järkevää lehdessä puhua, HMM-kitaristi Ari Väntänen muotoilee.

Yhtye perustettiin vuonna 1993, ja sen kitaravetoisessa musiikissa on yhdistelty niin rokin, punkin kuin popinkin perinteitä eri vuosikymmeniltä. Jos ensimmäinen levy oli powerpoppia, Marseillen skaala on paljon laajempi.

Marseillella kuullaan myös Hanoi Rocks -laulaja Michel Monroeta , joka soittaa levyllä huuliharppua ja saksofonia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kun toinen kitaristimme Tuomas Pelttari lähti, ajattelimme, että levylle voisi ottaa vierailijan. Kun puhe kääntyi huuliharppuun ja saksofoniin, oli Michael Monroe ainoa vaihtoehto. Michael tuli soittamaan ihan kaveripohjalta.

Väntänen kertoo, että ammattilaisena Monroe otti biisit haltuun jo muutaman kuuntelukerran jälkeen, ja hänen osuutensa saatiin purkitettua vaivattomasti.

Levyjä ja arvioita

Väntänen itsekään ei ole musiikkimaailmassa mikään untuvikko, sillä hän on soittamisen lisäksi tehnyt musiikkijuttuja ja levyarvioita 1990-luvun puolestavälistä lähtien muun muassa Sueen , Turun ylioppilaslehteen , Rytmiin ja Rumbaan . Nykyään hän on musiikkilehti Suen toimituspäällikkö.

- Onhan se eri asia tehdä levyarvioita, jos soittaa itse. Välillä ymmärtää liikaakin, että miksi joku ei ole vielä voinut tai tajunnut tehdä tiettyjä juttuja levyllään. En odota kauhulla omien levyjemme arvioita, mutta eivät meistä kirjoitetut arviot ihan samantekeviäkään ole.

Väntänen kertoo kuuntelevansa joskus oman bändin tuotoksia ja miettivänsä, millaista arviota hän itse kirjoittaisi niistä. Kitaristi kuitenkin toteaa, ettei oman bändin biisejä voi kuunnella kovin analyyttisesti. Hauskimpana hän pitää muutama vuosi sitten kalifornialaisessa Maximum Rock'n'Roll -lehdessä ollutta arviota.

- Siinä sanottiin, että toivottavasti Venäjä hyökkää pian Suomeen, ettei tällaista roskaa tarvitsisi enää kuunnella.

JENNI ARBELIUS

Hundred Million Martiansin neljännen albumin Marseillen levynjulkaisukeikka pe 28.3. Klubi, Humalistonkatu 8.

Luitko jo nämä?