Sunnuntai

Kommunistien koneistossa kaikki oli sallittua

TS/Juhani Roiha<br />Ruotsissa menneisyyden rikoksista keskustellaan vilkkaasti. Elävän historian foorumi tuotti muutamia vuosia sitten ensin aineiston natsien rikoksista. Nyt käsitellään kommunististen valtioiden hirmuhallintoa.
TS/Juhani Roiha
Ruotsissa menneisyyden rikoksista keskustellaan vilkkaasti. Elävän historian foorumi tuotti muutamia vuosia sitten ensin aineiston natsien rikoksista. Nyt käsitellään kommunististen valtioiden hirmuhallintoa.

Valistusaineiston koonnut Elävän historian foorumi (Forum för levande historia) keskittyy tuoreimmassa materiaalissaan Neuvostoliiton, Kiinan ja Kambodzhan kommunistihallintojen ihmisoikeusrikoksiin.

Elävän historian kirjoittajat ovat tähän mennessä tehneet neljän ja puolen vuoden ajan työtä lähinnä Hitlerin Saksan toisessa maailmansodassa toimeenpanemien juutalaisvainojen palauttamiseksi muistiin. Nyt on kommunismin rikosten vuoro.

Kaikki valtiopäiväpuolueet tukevat uutta opetusaineistoa. Työn käynnisti aikanaan jo Göran Perssonin sosiaalidemokraattinen hallitus, ja hanketta tukee myös kommunistiksi itseään luonnehtiva vasemmistopuolueen johtaja Lars Ohly .

Nuorisolla aukko tiedoissa

Miksi aineistossa nostetaan esille ihmisyyttä ja ihmisoikeuksia vastaan suunnatuista rikoksista vain Neuvostoliitto, Kiina ja Kambodzha?

- Olisimme voineet hyvinkin puhua vastaavista rikoksista myös Pohjois-Korean, Kuuban ja monien Itä-Euroopan maiden kohdalla, mutta kohdetta oli pakko rajata aineiston runsauden vuoksi, sanoo tutkimuksesta projektin yhteydessä vastaava Lundin yliopiston professori Klas-Göran Karlsson.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viime keväänä Ruotsin nuorisolle suunnatun kyselyn tulosten mukaan liki kaikki eli 95 prosenttia 15-20-vuotiaista ruotsalaisnuorista tuntee Auschwitzin murhenäytelmät, mutta vain joka kymmenes ruotsalaisnuori neuvostoaikojen rangaistusleirit.

Koottu aineisto kertoo neuvostolähteisiin viitaten kuinka vuosina 1941-1952 esimerkiksi Baltian Neuvostoliiton miehittämistä tasavalloista pakkosiirrettiin yhteensä 118 599 kansalaista rangaistussiirtoloihin - pois yhteiskuntaa johtavan neuvostoeliitin tieltä.

Maatyöläisen poika

Pavel Morozov eli bolsevikki vallankumouksen jälkeen ensi askeleitaan ottaneessa Neuvostoliitossa. Bolsevikit olivat ryhtyneet rakentamaan kommunistista valtiota. Venäjän uusi johtaja V. I. Lenin kehotti alaisiaan ampumaan ja hirttämään kaikki, jotka vastustivat uutta hallitusta.

Näihin aikoihin Pavel Morozov oli 13-vuotias maatyöläisen poika Gerasimovkassa lähellä Uralin vuoristoa.

Kaikkialla Neuvostoliitossa valtiovalta valvoi jokaisen kansalaisen jokaista askelta. Kaikkia kehotettiin vakoilemaan toisiaan ja ilmiantamaan ne, jotka työskentelivät vallankumousta vastaan.

Se, joka ei totellut, voitiin lähettää rangaistusleirille tai teloittaa.

Sankariksi yhdessä yössä

Pavelista tuli neuvostoyhteiskunnan sankari yhdessä yössä. Uutinen hänestä julkaistiin kaikissa sanomalehdissä:

"Pavel Morozov Gerasimovkan kylästä on joutunut kostomurhan kohteeksi, koska hän asetti lojaalisuutensa perheensä etujen sijasta valtion etujen hyväksi."

Hän oli ihannoinut Stalinia ja osallistunut aktiivisesti neuvostopartiolaisten eli pioneerien toimiin. Tarinan mukaan Pavel Mozorov sai selville, että hänen isänsä oli auttanut joitakin menestyneitä talonpoikia kätkemään rahaa. Poika otti yhteyttä poliisiin ja ilmiantoi isänsä.

Oikeudenkäynnissä poika pysyi tiukasti kertomuksessaan itkevien vanhempiensa edessä. Isä tuomittiin rangaistusleirille. Oikeudenkäynnistä ehti kulua jonkin aikaa, kunnes rangaistusleirituomion saaneen isän veljet päättivät kostaa ja surmasivat metsässä marjastamassa olleen Pavel Morozovin.

Veljet tuomittiin terrorismista ja teloitettiin. Tuhannet eri puolilta Neuvostoliittoa saapuneet sähkösanomat olivat vaatineet kovinta tuomiota.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Propagandan palveluksessa

Kommunistihallinto muokkasi Pavel-pojasta neuvostovaltion lasten roolimallin. Lapsia rohkaistiin ilmiantamaan perheensä, jos siitä vain oli hyötyä valtiolle. Jo Lenin oli julistanut, että valtio ja vallankumous ovat perhettä ja ystäviä tärkeämpiä arvoja. Monet vanhemmat alkoivat pelätä lapsiaan

Ympäri laajaa Neuvostoliittoa alkoi nousta Pavel Mozorovin muistoksi pystytettyjä patsaita. Hänestä tuli kaikkien pioneerien sankari. Kouluja, rautatieasemia, kolhooseja ja yksi hiihtokisakin nimettiin hänen mukaansa. Hänestä kirjoitettiin ooppera ja hänen kunniakseen perustettiin useita museoita.

Vaikka joku epäilikin Pavelin tarinan todenmukaisuutta, ei kommunistihallinnon luomaa kuvaa uskallettu kyseenalaistaa. Erään selvityksen mukaan Pavel Mozorov oli luku- ja kirjoitustaidoton, yksinkertainen maalaispoika. Tänä päivänä hänet ehkä luokiteltaisiin kehitysvammaiseksi. Hän ei ilmiantaneet isäänsä aatteellisesta syistä, vaan kostaaksen sen, että isä oli jättänyt perheensä.

Stalin kuoli vuonna 1953, mutta Pavel Mozorovin sädekehä säilyi. Se sammui vasta, kun kommunistinen valta Neuvostoliitossa vuonna 1992 päättyi. Uuden Venäjän ihanteisiin pojan tarina ei enää sopinut.

Nälänhätä tappoi miljoonia

Ukrainasta syntyisin oleva Stephan Adamenko , 83, sanoo muistavansa hyvin Pavel Morozov -ilmiön. Kahdeksanvuotiaana hän koki ja näki omin silmin vuonna 1933 Ukrainan nälänhädän. Nälänhätään ja sen seurauksiin arvioidaan kuolleen jopa seitsemän miljoonaa ihmistä.

- Sadot olivat tuolloinkin erinomaiset, mutta ne korjattiin kollektiivitalouden nimissä muualle. Nälänhätä oli niin kova, ettei Ukrainasta noina vuosina löytynyt enää edes koiria tai kissoja syötäväksi, Stephan Adamenko sanoo.

- Jos kommunistiset nuorisoprikaatit löysivät joltakulta ruokaa etsiessään kätköjä, perhe tuomittiin saman tien valtion viholliseksi ja lähetettiin rangaistusleirille Siperiaan.

16-vuotiaana Stephan Adamenko lähetettiin Hitlerin Saksan sotavoimien jaloista työleirille Baijeriin.

Vuoden 1944 alussa hänet siirrettiin Elsassiin lähelle silloista Ranskan rajaa. Sieltä hän pääsi pakenemaan ranskalaisten vastarintajoukkojen puolelle.

Sodan päätyttyä Stephan Adamenko vietti kuusi vuotta keuhkoparantolassa Italiassa. Sieltä hän siirtyi vuonna 1950 Ruotsiin. Tänään Stephan Adamenko matkustaa Pavelista ja kommunismin rikoksista kertovan näyttelyn mukana eri puolilla Ruotsia kertomassa kokemuksistaan totalitarismista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

JUHANI ROIHA, Tukholma

TS/Juhani Roiha<br />Myytti lapsi-ilmiantaja Pavel Mozorovista eli kymmeniä vuosia Neuvostoliitossa.
TS/Juhani Roiha
Myytti lapsi-ilmiantaja Pavel Mozorovista eli kymmeniä vuosia Neuvostoliitossa.
TS/Juhani Roiha<br />Stephan Adamenko, kiertää kertomassa kommunismin hirmuhallinnosta.
TS/Juhani Roiha
Stephan Adamenko, kiertää kertomassa kommunismin hirmuhallinnosta.