Treffi

Tero-Petri se vaan sooloilee

TS/<br />Tero-Petrin perjantaiselta julkaisukeikalta ehtii vielä katsomaan Röyhkän ja Mattilan show'n.
TS/
Tero-Petrin perjantaiselta julkaisukeikalta ehtii vielä katsomaan Röyhkän ja Mattilan show'n.

- Elämähän on pääasiassa täyttä myrkkyä. Aina välillä joutuu palaamaan lähtöruutuun, juuri kun kaikki on kunnossa. Mutta musiikkihommat kulkevat hienosti. Kun ne sujuvat, sujuu kaikki.

Näin pohtii Tero-Petri Suovanen . Herra, joka aloitti muusikon taipaleensa 1990-luvulla Limonadi Elohopea -yhtyeessä. Suomen aliarvostetuimman bändin leimaakin kantanut yhtye on toistaiseksi historiaa, ja Suovanen on keventänyt linjaa. Soolouran vaa'ankieli heilahtelee indiepopin ja suomirockin välimaastossa.

- Eteenpäin olen päässyt siinä, että nykyään ironiaa on vähän. Kerron siitä mitä kaipaan, haluan ja tunnen. Yhdestä pikkuasiasta voi laventaa ison biisin aiheen. Olen nuorempana hukannut aiheita yhteen biisiin.

Taakse Suovaselta on jäänyt myös ehdottomuus.

- En ole enää ehdoton. Ennen pystyin tekemään roisimpia yleistyksiä ja heittämään rasvaa silmille tuosta vaan. Nykyään olen varovaisempi.

Miehen mielestä juttuja pitää olla hiomatta liikaa. Suurin ero soolouraan verrattuna on tietynlainen vapaus yhdestä tyylisuunnasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Sellaista särökitaroiden vallia ei enää kuulla. Laulutyylilläni ei kilpailla kovaäänisen bändin kanssa. Tällä hetkellä musiikkini on aika runollista, ja soolomatskun tuotanto tukee sitä. Tekeehän se hyvää soittaa välillä uusien kamujen kanssa.

Rihannaa tai Saijonmaata

Tuolilta herännyt -esikoissooloalbumin tähtihetki on kappale Jätetään järkemme sakkopaikalle. Suovasen mukaan se on yksi levyn tärkeistä biiseistä.

- Siinä kaivataan sellaista hilpeää sekoilua, kunnioitusta ja fyysistä yhteyttä toisen ihmisen kanssa. Sellaista, jossa rakastuminen ei ole vielä laimentunut rakastamiseksi.

Ylipäänsä maallikon näkökulmasta tuntuu siltä, että on kyse jonkinlaisesta parisuhdepaketista.

- Rupesin tekemään biisejä ja yritin heittäytyä tunteen vietäväksi. Sen lisäksi hommaan sisältyi paljon työtä, joka ei ole taiteellista tai tunteellista.

Gösta Sundqvist ja Kauko Röyhkä ovat edelleen Suovasen kovimmat esikuvat suomalaisen rock-lyriikan alalla. Göstalta on tarttunut usko parempaan huomiseen ja arjen kunnioitus. Röyhkältä asenne, kuvailevaisuus ja elokuvamaisuus.

- Mutta kyllä muunmaalaisiakin vaikuttajia löytyy. Morrissey oli kova vaikuttaja jo nuorena, kun se oli niin suora ja aina jotenkin eristäytynyt. Se tuntui turvalliselta.

Soolokeikoilla Suovanen sanoo olevansa nykyisin helppoheikki, joka soittaa ihan mitä vaan yleisö haluaa: Limppareita, Rihannaa tai Arja Saijonmaata . Bändin kanssa soitetaan sitten jo astetta vakavammin.

ANTTI ARVAJA

Tero-Petrin Tuolilta herännyt julkaistaan ke 27.2. Levynjulkaisukeikka pe 29.2. klo 22, Dynamo, Linnankatu 7. Keikan alkuverryttely pe 29.2. klo 17, 8 Raita, Eerikinkatu 8.

Luitko jo nämä?