Matkailu

Sea Lifessa pääsee
matkalle aaltojen alle

TS/Sea Life<br />Sea Lifessa haita näkee uiskentelemassa talon suurimmassa valtamerialtaassa.
TS/Sea Life
Sea Lifessa haita näkee uiskentelemassa talon suurimmassa valtamerialtaassa.

JOHANNA RAUHANIEMI

Pallo- ja huumekalat, pikkusiipisimput ja merikäärmeet ovat ihmisille kuolettavan myrkyllisiä mereneläviä. Helsingin merimaailman, Sea Lifen Vaara-näyttelyssä näihin petoihin voi tutustua turvallisesti lasisten seinien takaa.

- Ihmiset kaipaavat tuoretta nähtävää, joten järjestämme joka kevät ja syksy uuden näyttelyn. Kävijöitä meillä on vuosittain noin 240 000. Jotkut heistä tulevat tänne useamman kerran vuodessa. Yhdellä vierailulla ei välttämättä jaksa kaikkea katsoa ja lukea. Viereinen Linnanmäki on hyvä paikka irrotella. Täällä täytyy enemmän keskittyä näkemäänsä, selvittää Linnanmäen kupeessa sijaitsevan Sea Lifen intendentti Markus Dernjatin .

Tropiikista Itämerelle

Sea Life kuuluu 26 eurooppalaisen akvaarion muodostamaan, maailman suurimpaan yleisöakvaarioketjuun. Helsingin merimaailman perusnäyttely on vuodesta 2006 saakka alkanut trooppisen veden kaloista. Trooppisten altaiden kalat ovat pääosin kotoisin Etelä-Amerikan vesiltä. Joukkoon mahtuu jokunen laji myös Aasiasta.

Tropiikista näyttely jatkuu koralliriutan kautta valtamerille. Tässä välissä voi SOS-huoneessa lukea Sea Life-verkoston merieläinten suojelua ja säilymistä edistävistä hankkeista. Viimeisimpänä projektina verkostolla on Itämeren turskan ylikalastusta vastustava vetoomus.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Näyttelyn päätteeksi vierailija saapuu kotoisalle Itämerelle.

- Itämeri on sekoitus makean ja meriveden lajeja. Tässä ominaisuudessaan se on ainutlaatuinen maailmassa. Ihmisten pitäisi enemmän arvostaa kotimaisia kaloja. Monet ovat liiankin kiinnostuneita pelkästään erikoisista lajeista, toteaa Dernjatin.

Hait tutuiksi tunnelissa

Sea Lifessa merenelävät asuvat koolleen sopivissa vuorovesi- ja valtamerialtaissa. Näyttelyaltaita on yhteensä yli 50. Noin 150 eri lajin joukkoon mahtuu kalojen lisäksi muun muassa boakäärme, nuolimyrkkysammakoita, meritähtiä sekä ihmisarka tursas.

Merimaailman kestosuosikkeja ovat kilpikonnat sekä piraijat. Rauskut ja merikissat houkuttelevat kävijöitä luokseen erikoisella ulkonäöllään. Rauhallisesti etenevien merihevosten ja pohjoismaiden akvaarioissa harvinaisten meduusoiden elämää voisi seurata useita tunteja.

Vierailijoissa mielenkiintoa herättävät myös hait.

- Lähes kolmemetriset, altaisiimme liian isot hait siirrettiin Saksan Sea Lifeen. Haita meillä on edelleen kymmenkunta eri lajia. Suurimmat niistä ovat 1,2 metrisiä. Pienimmät ovat vielä poikasia, intendentti Dernjatin kertoo.

Haiden uiskentelua voi ihailla 10 metriä pitkässä vedenalaisessa tunnelissa. Mielenkiintoinen paikka katsella mereneläviä on myös Itämeren silakka-allas, jossa kalat parveilevat virtaavaa vettä sisältävässä renkaassa. Hopeanhohtoiset silakat ovat herkkiä akvaariokaloja. Ne kuolevat suomujen vähänkin pölistessä.

Interaktiivinen vuorovesiallas

Vedenalainen tunneli ja silakkarengas ovat hyviä näköalapaikkoja kalojen ruokinta-aikaan. Sea Lifen vuorovesiallas tarjoaa mahdollisuuden oppaan johdolla tutustua vielä lähemmin meren salaisuuksiin.

- Vuorovesialtaassa esimerkiksi sokeilla on tilaisuus tunnustella ja haistella rapuja sekä merisiilejä. Eettisesti eläinten koskettelu ei ole sallittua. Joidenkin kalojen suhteen tulee olla varovainen, ettei menetä sormiaan tai levitä tautitartuntoja.

Helsingin Sea Life aloitti toimintansa viisi vuotta sitten. Monet kaloista ovat olleet talossa alusta saakka.

- Lajien pitkäikäisyys kertoo niiden viihtymisestä. Se on merkki myös hyvästä vedenlaadusta ja riittävästä tilasta. Altaidemme kasvit ovat pääosin muovisia. Etenkään levät eivät kauaa elä akvaarioissa. Rakkolevää olemme onnistuneet pitämään hengissä ennätykselliset 10 kuukautta. Kasvillisuuden viihtyminen altaissa viestii lajeille otollisista elinolosuhteista, Dernjatin toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
TS/Sea Life<br />Kivi- eli velhokalaa on melkein mahdotonta erottaa meren pohjan koralleista ja kivistä.
TS/Sea Life
Kivi- eli velhokalaa on melkein mahdotonta erottaa meren pohjan koralleista ja kivistä.
TS/Sea Life<br />Ihmiselle vaarattomat huumekalat ovat koralliriuttojen jalokiviä.
TS/Sea Life
Ihmiselle vaarattomat huumekalat ovat koralliriuttojen jalokiviä.