Asuminen

Kaira kaivaa kolot
kukkasipuleille

Kevään kukkaloisto varmistetaan nyt, kun puutarha valmistautuu vastaanottamaan talvea. Kukkasipuleita voi istuttaa hyvillä mielin aina pakkasiin ja maan jäätymiseen saakka.

Jos on kyllästynyt kuokkimaan koloja krookuksille, avuksi voi ottaa kukkasipulikairan. Kaira työnnetään kahvasta puristaen maahan siihen syvyyteen, johon sipuli neuvotaan istutettavaksi. Se onnistuu helposti, sillä kairan kyljessä on mittataulukko kymmeneen senttiin asti. Kun kaira on sopivan syvällä, vapautetaan kahvaosa ja nostetaan kaira pois. Näin multa jää kairan sisään ja kolo sipulille on valmis. Multa takaisin sipulin peitoksi, ja seuravaa koloa kairaamaan.

Kairaa myydään ainakin puutarhamyymälöissä ja se maksaa parin euron paikkeilla.

Mikäli ei omista omaa kukkamaata, voi sipulikukkien kasvatusta yrittää sisätiloissa. Sipuli vaatii kehittyäkseen lajista riippuen reilut 10 viikkoa viileäkäsittelyä. Paras paikka ruukkuistutuksen säilyttämiseen olisikin siis kellari.

- Mutta lasitetulla parvekkeellakin voi onnistua, kannustaa puutarhavastaava Sari Puronen Pirilän kukkatalosta.

Ulkona ruukkuistutuksia ei Purosen mukaan voi säilyttää, koska silloin sipulit pääsevät jäätymään liian nopeasti.

Sipuli istutetaan ruukkuun samaan syvyyteen kuin avomaallekin, mullaksi kelpaa hyvin kasteltu perusmulta. Istutus ei kaipaa kastelua, sillä kaikki ravinto on sipulissa itsessään.

KATI MUNKKI