Matkailu

Oman nousi köyhyydestä vaurauteen

TS/Timo Kauppinen<br />Sulttaanikunnan historiasta on paljon kirjoitettu kiveen. Maan sadat linnoitukset odottavat matkailijaa.
TS/Timo Kauppinen
Sulttaanikunnan historiasta on paljon kirjoitettu kiveen. Maan sadat linnoitukset odottavat matkailijaa.

TIMO KAUPPINEN

Toisin kuin monien suomalaistenkin suosima Arabiemiirikunnat, Oman on onnistunut säilyttämään oman identtisyytensä.

Matkailu on vielä nuorta sulttaanikunnassa. Länsimaalaiset matkailijat ovat löytäneet Omanin varsinaisesti vasta tällä vuosituhannella.

Täältä ei löydy Espanjan tapaisia turisteille suunnattuja massalomakohteita, ja se on myös yksi Omanin rikkauksia.

Sulttaani, joka muutti kaiken

Arabiemiirikunnat jakaa 2,8 miljoonan asukkaan Omanin kahteen osaan. Musandamin pieni vuoristoalue niemimaan kärjessä sijaitsee strategisesti tärkeän Hormuzinsalmen rannalla Persianlahdella.

Kun omanilaisten kanssa keskustelee maan päämiehestä sulttaani Qaboos bin Saidista , heidän silmistään voi nähdä suuren kunnioituksen sulttaania kohtaan.

Ei pelkästään valtion virastoissa ja liikkeissä, vaan myös yksityiskodeissa on kunniapaikalle asetettu sulttaanin valokuva.

Qaboos bin Said tuli valtaan 1970. Sitä ennen Oman oli yksi köyhimpiä maita maailmankartalla. Terveydenhuolto oli alhainen ja koulutus riittämätöntä. Pääkaupungissa Muscatissa oli toiminnassa vain pari koulua, ja yksi lähetyssaarnaajien ylläpitämä sairaala.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koko maassa ei ollut kuin 10 kilometriä päällystettyjä teitä. Esimerkiksi Muscatista Sohariin (noin 200 kilometriä) oli parempi matkustaa meritse kuin maitse.

Uuden hallitsijan myötä Oman koki uuden aamunkoitteen. Koulutus ja terveydenhoito ovat nyt huipputasoa, ja tieverkosto erinomaisessa kunnossa. Köyhistä hallitus pitää huolen mm. lahjoittamalla heille oman maatilkun.

Myös naiset ovat tulleet työelämään. Hallituksessa istuu kolme naisministeriä. Sulttaanikunnan ylpeys on Lähi-idän ensimmäinen naispalomies. Hän aloitti työt tänä vuonna.

Muscat on "Arabian jalokivi"

Omaninlahden siniset vedet hyväilevät Muscatin kaupunkia. Hienon luonnonsataman omaavan kaupungin valta ja merkitys kasvoi keskiajalla. Se eli kukoistuskauttaan 1500-luvulla ollessaan portugalilaisten vallan alla.

Vuorten ja meren väliin levittäytyvä "Arabian jalokiveksi" kutsuttu Muscat on erilainen pääkaupunki. Varsinaista ydinkeskustaa sillä ei ole, vaan kaupungilla on lukuisia pienempiä keskuksia; vanhakaupunki, Mutrah, sekä modernit bisnes- ja liikekeskukset, kuten Ruwi ja Al Qurm. Kaupungin siisteys tekee vaikutuksen matkailijaan.

Noin 600 000 asukkaan Muscatin tunnetuin maamerkki on Sulttaani Qaboosin Suuri Moskeija. Kairon tai Istanbulin moskeijoihin tottunut matkailija joutuu oikomaan käsityksiään uudelleen astuessaan moskeijaan, niin vaikuttava se on.

Häikäisevän upean Swarovskin kristallikruunun alapuolella levittäytyy maailman suurin yksittäinen käsinsolmittu persialainen matto. Sen mitat ovat huikeat; 70 metriä kertaa 60 metriä. Mattoa kutoi 600 iranilaista naista neljä vuotta.

Moskeijan viisi tornia kuvaavat islamin peruspilareita. Sulttaani Qaboos bin Said rakennutti sen vuosina 1995 - 2001. Erikoiseksi moskeijan tekee se, että sulttaani maksoi rakennuskustannukset kokonaan omasta kukkarostaan.

Moskeija on kansallinen symboli. Se kuvaa niitä saavutuksia, joita Oman on viimeisen 30 vuoden aikana saanut elää.

Matkailijoille moskeija on avoinna lauantaista keskiviikkoon kello 8 - 11. Pääsymaksua ei ole. Vieraskirjaan toivotaan kuitenkin matkailijan nimi ja kotimaa. Pyyntö, jonka vieras mielellään toteuttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vieraillessaan on syytä muistaa säädyllinen pukeutuminen (ei shortseja eikä hihattomia paitoja). Naisilla pää tulee olla peitetty huivilla.

Arabimaailmassa basaarit pysyvät, nousi ympärille kuinka monta hienoa ja modernia ostoskeskusta tahansa.

Mutrahin basaari on pääkaupungin tunnetuin.Kävely basaarin kujilla on yhtä aistien juhlaa. Aromit, äänet ja värit huumaavat vieraan. Täällä myydään lähes kaikkea taivaan ja maan väliltä. Tinkimistaidon osaava neuvottelee itselleen halvimmat hinnat.

Sataman vieressä olevalla kalatorilla kannattaa myös käydä. Arabianmeri tarjoaa monipuolisen antimen paikalliselle keittiölle. Vaikka tori on pieni, on mertenelävien valikoima sitäkin suurempi. Marraskuusta tammikuuhun tänne tullaan ostamaan herkullisia Omanin hummereita.

Hopeaostoksilla Nizwassa

Omanin erinomainen tieverkosto suorastaan houkuttelee vuokraamaan auton.

Tienviitat ovat arabian lisäksi myös englanniksi. Öljystä rikkaassa Omanissa menovesikään ei ole kallista.

Omanin entinen pääkaupunki Nizwa on oiva päiväkohde Muscatista käsin. Kaupungin linnoitus tervehtii tulijaa jo kaukaa. Sen rakennutti bin Saif al Ya´arubi 1668. Hän oli hallitsijasuvun ensimmäinen imaami. Linnoitus toimi imaamin asuinpaikkana, hallinnollisena virantoimituspaikkana sekä vankilana.

Kannattaa huomata millaisia olivat entisajan puolustusmenetelmät. Ovissa oli metallipiikit, jotta mahdollinen vihollinen ei pääsisi linnoitukseen. Mutta jos hänen kuitenkin onnistui päästä sisälle, vihollista odotti vielä monta estettä.

Oven takana oli lattialuukku sekä ylhäällä kuilu. Sen kautta vihollisten niskaan kaadettiin kuumaa taatelisiirappia.

Omanin historiasta on paljon kirjoitettu kiveen. Sulttaanikunnan sadoista kiehtovista linnoituksista mainittakoon lisäksi Al Hazim ja Jabrin. Jälkimmäisestä tuli tärkeä hengellinen keskus, jossa opiskeltiin mm. lääketiedettä ja astrologiaa.

Ylhäältä Nizwan linnoituksesta avautuu kaunis näkymä alas kaupunkiin. Moskeijan läheisyydessä on basaari. Jos on liikkeellä perjantaiaamuna, kannattaa käydä kaupungin vuohimarkkinoilla, jotka antavat lisäväriä, paitsi kaupungille niin myös matkailijan valokuville.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nizwa on tunnettu hopeastaan, joten täältä kannattaa ostaa samalla tuliaiset kotiin. Hinta määräytyy päivänkurssin mukaan. Esimerkiksi Omanin lipusta tutut hopeiset khanjar-tikarit ovat oiva ostos.

TS/Timo Kauppinen<br />Sulttaani Qaboosin Suuri Moskeija on Muscatin vaikuttava maamerkki.
TS/Timo Kauppinen
Sulttaani Qaboosin Suuri Moskeija on Muscatin vaikuttava maamerkki.
TS/Timo Kauppinen<br />Sulttaanilla on neljä palatsia eri puolilla maata. Kuvassa Muscatin palatsi.
TS/Timo Kauppinen
Sulttaanilla on neljä palatsia eri puolilla maata. Kuvassa Muscatin palatsi.
TS/Timo Kauppinen<br />Mutrahin basaari tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa.
TS/Timo Kauppinen
Mutrahin basaari tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa.
TS/Timo Kauppinen<br />Omanin erinomainen tieverkosto ja edullinen bensiini houkuttelevat vuokraamaan auton.
TS/Timo Kauppinen
Omanin erinomainen tieverkosto ja edullinen bensiini houkuttelevat vuokraamaan auton.