Lukemisto

Painutaan Hiiteen

TS/P¿ivi Palm
TS/P¿ivi Palm

- Kaikki tiet vievät Hiiteen, opastaa Jouko Siivo suurpiirteisesti. Hän on paljasjalkainen hiisiläinen, osa-aikaviljelijä ja maatalousasioihin erikoistunut pankkimies, jolle jokainen kotikylän asukas on tuttu.

Jos tarkkoja ollaan, niin Perttelissä on kolme Hiittä: Isohiisi, Vähähiisi ja Nokkahiisi. Kylät limittyvät toisiinsa niin tiiviisti, että oikeastaan kyse on yhdestä ja samasta Hiidestä.

Seutu on myös niin perinteistä maaseutua kuin olla voi. On peltoa, navetoita, laitumia ja silloin tällöin jyristää traktorikin kylän raitilla.

- Suurin osa Perttelin karjoistakin on Hiidessä. Muissa kylissä on yhteensä vain kolme karjatilaa, sanoo Jouko Siivo. Lehmiä ammuu myös Siivon navetassa, lisäksi viljellään viljaa.

Vuolaana virtaa Uskelanjoki

Hiiden maisemaa leimaa Uskelanjoki, joka virtaa kylien halki kohti Salon kaupunkia ja merta. Rantanotkot ovat upeita, samoin kosket, joita on siunaantunut useita Hiiden alueelle. Ja kun on koskia, on myös myllyjä, joista yksikään ei kuitenkaan enää toimi.

Nyt joki virtaa vuolaana ja ruskeanharmaana. Sateet ovat pistäneet savimaatkin liikkeelle. Pitkäkosken rannalle on unohtunut myös onki.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kautta aikojen pojat ovat näillä rannoilla onkineet, sanoo Jouko Siivo ja vannoo, että saalistakin tulee.

- Kiiskiä, ahvenia, haukia totta kai ja joskus joku onnekas nappaa harhateille joutuneen kirjolohenkin.

Koskesta pilkistää myös kivi, joka on kylillä oleilevan harmaahaikaran saalistuspaikka ja varma apaja. Nyt lintu on muissa puuhissa. Jouko Siivo osoittaa taivaalle, jossa lentää viisi haikaraa.

- Linnut ovat näköjään myös pesineet. Hieno juttu, sillä harvalla kylällä on haikaratkin omasta takaa, sanoo Jouko Siivo.

Lapsilykkyä tarvitaankin, sillä väki pitää kynsin hampain kiinni omasta koulustaan. Jouko Siivo sanoo, että virkeä koulu antaa aina uskoa tulevaisuuteen.

Kun hän kävi kansakoulua "hyvin kauan sitten", siellä oli noin 140 oppilasta. Nyt lapsiluku keikkuu 50 vaiheilla. Kylässä on paljon lapsiperheitä, joten opinahjon tulevaisuuskin näyttää valoisalta.

Hiidestä koti Kontion perheelle

Nelilapsinen Kontion perhe on omalta osaltaan taannut koulun elinvoimaisuuden.

Anu ja Jarmo Kontio muuttivat Hiiteen saadakseen lapsilleen rauhallisen ja turvallisen kasvuympäristön. Niinpä palattiin Anu-rouvan lapsuudenmaisemiin ja perheen omakotitalo nousi mummolan naapuriin.

Kontion lapset viihtyvät hyvin Hiidessä, jossa on tilaa ja leppoisaa tunnelmaa. Koulun piha on kesät-talvet Hiiden nuoremman polven kokoontumispaikka. Juho , 9, ja Susanna Kontio , 6, esittelevät innoissaan koulun pihaa. Tilaa riittää ja keinujakin on kokonainen rivistö. Takapihalla on jääkiekkokaukalo, jossa kesällä pelataan jalkapalloa ja pesäpalloa.

- Kaukalo on hieno paikka myös koiran juoksuttamiseen, sanoo Ulriika Joutseno , 14, joka on jo jättänyt Hiiden ala-asteen taakseen. Nyt hän on yläasteella Salossa, kuten myös Kontion esikoinen Annukka , 13. Tyttöjä ei bussikyyti harmita paitsi joskus talvella, kun aikataulut eivät huonoissa keleissä pidä.

- Ei ole kiva, jos myöhästyy koulusta, arvelee Annukka.

Pienessä kylässä viihtyy

Hiiden hiljaisuudesta on pitkä askel Salon kuhinaan. Iso koulu tuntui aluksi oudolta, mutta siihen oli vain sopeuduttava. Tytöt eivät haikaile kaupunkiin asumaan. Vaateostoksilla käydään, mutta siihen kaupunkiseikkailut sitten jäävätkin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pieni kylä on viihtyisä, sillä kaikki tuntevat täällä toisensa, sanovat Annukka ja Ulriika.

Harrastusmahdollisuuksia ei Hiidessä hirveästi ole. Annukka ja Ulriika joutuvat käymään ratsastamassa kylän ulkopuolella, tosin Perttelissä kuitenkin.

- Onhan koululla kirjastokin, muistuttaa Juho.

Hiiden kampaamossa riittää asiakkaita ja rentoa tunnelmaa. Tiina Joutseno pyörittää kampaamoa kotinsa yhteydessä. Hän ei alun perin osannut aavistaa, miten paljon palveluita kysytään.

Tiina on työskennellyt eri puolilla Salon seutua, joten moni asiakas huolestui, kun luottokampaaja vetäytyikin sivukulmille. Uskollisimmat tulevat Halikosta ja Kiikalasta asti Hiiteen kammattaviksi.

- Meille on varmaan aika helppo tulla, kun täällä ei ole niin kauhean hienoa. Kehotankin asiakkaita pistämään huonot vaatteet päälle, jotta voidaan ottaa rennosti, selostaa Tiina Joutseno yritysfilosofiaansa.

Kyläkauppa katosi vuosia sitten

Tiina on perheineen asettunut asumaan rakennukseen, jossa ennen toimi Rekijoen osuusmeijerin kuorintapiste. Siellä Hiiden tilojen maidoista kuorittiin kermat päältä. Kurrit palasivat vasikoiden ruuaksi tiloille. kermat kirnuttiin Rekijoella voiksi.

- Talon nimikin on Kermala, selostaa Tiina Joutseno. Myös hän asuu lapsuudenmaisemissaan. Vanhempien talo on Kermalan naapurissa.

Kyläkauppaa Hiidessä ei ole ollut vuosikausiin. Perttelin keskustaajamissa on kaupat ja Kiikalan Rekijoen kyläkauppakin on muutaman kilometrin päässä. Myös Salon kaupat ovat suosittuja, sillä suuri osa uusista kyläläisistä käy töissä Salossa.

- Mutta oma taksi meillä on. Anna-Liisa Rietz peri viran omalta isältään, selvittää Tiina Joutseno.

Päivi Palm

TS/Päivi Palm<br />Tiina Joutsenon kodikkaaseen kampaamoon tulee asiakkaita kaukaakin. Anita Jokinen on kuitenkin oman kylän rouvia ja vanha tuttu asiakas.
TS/Päivi Palm
Tiina Joutsenon kodikkaaseen kampaamoon tulee asiakkaita kaukaakin. Anita Jokinen on kuitenkin oman kylän rouvia ja vanha tuttu asiakas.
TS/Päivi Palm<br />Jouko Siivo on ylpeä Hiiden upeista jokimaisemista.
TS/Päivi Palm
Jouko Siivo on ylpeä Hiiden upeista jokimaisemista.