Extra

Erkki rakensi Karjalan takaisin

TS/Eeva Suojanen<br />- Tästä kaikki alkoi, linnuista, Erkki Känkänen kertoo.
TS/Eeva Suojanen
- Tästä kaikki alkoi, linnuista, Erkki Känkänen kertoo.

Työ alkoi 15 vuotta sitten, kun Känkäset rakensivat mökkiä. Mökin rakennustyössä ylijääneet puupalat alkoivat lentää Erkki Känkäsen silmissä ja mielessä kuin Äyräpäänjärven linnut ja ne löysivät paikkansa puuvajan seinältä.

- Se Äyräpäänjärvi oli todellinen lintujärvi, ja kalapaikka. Onkimatkat ovat parhaita muistoja lapsuudesta Muolaassa.

- Tuossa olen paimenessa, ja tuossa Kuusaanhovin kartanon pähkinäpuussa, hän näyttää puuvajan seinältä tarinansa alkuvaiheita.

Sodan jälkeen Muolaan evakosta tuli Forssassa kaikkien tuntema vihannesviljelijä ja torikauppias. 80-vuotias Erkki tuurailee miniää torilla, koska pitää hommasta. Muistotyö jatkuu.

Känkänen on rakentanut linnuista alkanutta Karjalan muistojen puistoa kesäpaikassaan Salkolanjärven rannalla. Hän oli 12-vuotias lähtiessään ensimmäiselle evakkomatkalleen, mutta silti hänellä on tarkassa muistissa kotikylä Muolaan Ylä-Kuusaalla. Kotitalon ja -pihan lisäksi sydämen kuvissa ovat kylän muutkin talot.

- 118 niitä oli, Känkänen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Isällä oli sekatavarakauppa; puotipuksuna ja kauppiaan poikana opin hyvin tuntemaan kaikki. Meil Karjalas kun oli tapana, että kaikkiin juhliin kutsuttiin omien lisäksi opettajan ja kauppiaan perheet.

Erkki on kerännyt muistoja museoon, kirjoihin sekä kuvittanut oman kotikunnan, evakoiden ja luovutetun Karjalan tarinoita rakennusten seiniin. Muistojen nikkarointi auttoi häntä selviämään suuresta surusta, oman pojan kuolemasta.

Kirkkovieraita

Muistopuiston päärakennus on Muolaan kirkko pienoiskoossa. Se on kupolia myöten alkuperäisen mallin mukainen ja mittasuhteiltaan oikea. Muolaan mahtavaan kirkkoon mahtui yli 2 000 ihmistä, Erkin pienoismalliin parikymmentä.

- On siellä hartaustilaisuuksia pidetty ja voisi siellä vihkimisen suorittaa, Erkki vinkkaa.

Sisällä voi hiljentyä katselemaan kuvamateriaalia Muolaan kirkon raunioilta, sodan aikana kirkkoherrana toimineen Toivo Rapelin puheista ja myöhemmistä kokoontumisista Muolaassa.

Pienoiskirkon nikkaroimiseen meni puolitoista vuotta. Nyt sitä, ja samalla koko muistopuistoa, halutaan käydä katsomassa bussilasteittain. Erkki ja Hilkka -vaimo ovat valmiit avaamaan puiston portit ja esittelemään, jos vain sopiva aika löytyy.

Moni saa kirkon nähtyään vedet silmiin.

Evakkomatkalta

Karjalan käen Erkki rakensi vanhan reen päälle. Käki kuljettaa kaikkien luovutetun Karjalan kuntien vaakunoita.

- Yllättävän vaikeaa oli löytää kaikki vaakunat, hän kertoo.

Tiedonhankintaa historian kuvituksessa on ollut paljon.

- Joskus apua on löytynyt keittokirjoistakin.

Omassa paviljongissaan on esillä Rämön Tarmon evakkomatka: puisen Maija-hevosen rattailla on poika ja mukaan otetut tavarat. Tarmon matkan Erkki rakensi Lounais-Hämeen museoon evakko-näyttelyyn.

Rajarannassa muistetaan jokaista luovutetun Karjalan sankarivainajaa, kyykkäpeliä ja otetaan kantaa myös Karjala takaisin -keskusteluun.

Pikku-Muolaa ja iso ikävä

Rajarannan muistopuisto kertoo myös evakkojen myöhemmästä historiasta.

- 963 muolaalaista sijoitettiin Forssaan. Viksbergin kartanon maista erotettiin 17 tilaa muolaalaisille, ja siitä syntyi Pikku-Muolaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pikku-Muolaassa asuu edelleen evakkona tulleita ja heidän jälkeläisiään, mutta viljelyssä on enää Känkäsen tila, nyt pojan ja miniän hoidossa. Känkäsen tilalla lähdettiin jo Erkin aikana erikoistumaan vihanneksiin ja juureksiin.

- Karjalaisten tiloilla alkoi porkkanaviljelys. Hyytiäisen Kalevi sen toi ja antoi oppia muillekin. Nyt Forssassa tuotetaan neljännes Suomen porkkanoista, sanoo Erkki ylpeänä.

Myös Hilkan lapsuudenkoti oli Muolaassa, vaikka silloin eivät Känkäset vielä toisiaan tunteneet. Nyt on käyty molempien vanhoilla kotikonnuillaan toistasataa kertaa. Ensimmäiset kerrat olivat jännittäviä ja tunteellisia: aarteelta tuntui entiseltä takapihalta löydetty ruostunut hevosenkenkä. Erkin kotipaikan nykyisten omistajien kanssa on suorastaan ystävystytty.

- Ei voisi presidenttikään saada komeampaa vastaanottoa. Misha ja Sasha ovat käyneet myös Forssassa vierailulla, ja muistopuistossakin apuna rakentamassa. Miehet ovat evakkoja itsekin, Ukrainasta Karjalaan tulleita.

- Kyl hyö tietäät, mite myö kaihotaa kottii.

Eeva Suojanen

TS/Eeva Suojanen<br />Erkin rakentama kirkko on ulkosuhteiltaan Muolaan kirkon mukainen.
TS/Eeva Suojanen
Erkin rakentama kirkko on ulkosuhteiltaan Muolaan kirkon mukainen.
TS/Eeva Suojanen<br />Karjalan käki kertoo luovutetun Karjalan kunnista.
TS/Eeva Suojanen
Karjalan käki kertoo luovutetun Karjalan kunnista.
TS/Eeva Suojanen<br />Jälkeenpäin kotikonnuilta löytynyt hevosenkenkäkin on aarre.
TS/Eeva Suojanen
Jälkeenpäin kotikonnuilta löytynyt hevosenkenkäkin on aarre.
TS/Eeva Suojanen<br />Eletty elämä ja muistot ovat muistopuiston rakennusten seinissä.
TS/Eeva Suojanen
Eletty elämä ja muistot ovat muistopuiston rakennusten seinissä.

Luitko jo nämä?