Liikenne

Kiilaajat
ärsyttävät

TS/Jori Liimatainen<br />Pysäköintipaikalta lähdettäessä on varmistuttava, ettei takaa tule ketään.
TS/Jori Liimatainen
Pysäköintipaikalta lähdettäessä on varmistuttava, ettei takaa tule ketään.

KARI LAINE

Kaistoilla pujottelu ja toisen eteen kiilaaminen saavat monien autoilijoiden veret kiehumaan. Yleisintä kiilaaminen on kaupungin aamu- ja iltaruuhkissa ja maanteillä ohituskaistojen loppupäissä. Yksi etuilutapa on käyttää joukkoliikennekaistaa ohittamiseen ja tunkea sieltä puoliväkisin taas muiden sekaan. Kaistalta toiselle surffaavat aiheuttavat kiukun lisäksi äkkijarrutuksia ja muun liikenteen hidastumista molemmila kaistoilla.

Liikennettä valvova poliisi joutuu usein puuttumaan vaarallisiin ohituksiin ja toisten eteen kiilaamisiin.

- Jos ohituksesta aiheutuu toiselle vakavaa haittaa tai vaaraa, niin yleensä siitä saa vähintään kuusi päiväsakkoa, Turun Liikkuvan Poliisin päällikö Matti Olsson kertoo.

Jos ohituksen littyy vielä ylinopeus, niin sakkoa tulee Olssonin mukaan vielä lisää. Myös joukkoliikennekaistan luvattomasta käytöstä on luvassa ylimääräinen maksumääräys.

Varsinkin ruuhkasssa kiilaminen on Olssonin mukaan yleisempää Turussa kuin esim. Helsingissä. Väkisin toisen eteen ajaminen johtuu hänen arvionsa mukaan siitä, että täällä ei olla vielä opittu liikenteen olevan yhteispeliä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pitäisi ymmärtää, että kun antaa toiselle tilaa, niin sitten sitä saa tarvittaessa itsekin, Olsson kuvaa.

Kaistaa vaihdettaessa pitää ylikomisarion mukaan aina varmistaa, että siellä on riittävästi tilaa ja takaatuleva on huomioinut kääntymisaikeet.

- Vilkkua pitä aina käyttää kaistaa vaihdettaessa, ja jos takana ajava ei halua antaa tilaa, niin sitten pitää odottaa seuraavaa tilaisuutta.

Kiireestä johtuvat ohitukset taas välttää Olssonin mukaan parhaiten lähtemällä ruuhkaliikenteeseen vaikka kymmenen minuuttia etuajassa.

Vaarallisilla ohituksilla ei tutkimustenkaan mukaan voita montakaan minuuttia. Esimerkiksi Turku-Helsinki-välillä muutamalla ohituksella pääsee korkeintaan pari minuuttia aikaisemmin perille.