Virtuaali-Garbo vain ajan kysymys
Elokuvien digitaalitekniikka on kehittynyt niin pitkälle, että jo parissa vuodessa elokuvateollisuus voi halutessaan tuottaa täysin uskottavia virtuaalinäyttelijöitä. Niinpä valkokankaalle voidaan palauttaa esimerkiksi Greta Garbon tai James Deanin kaltaisia myyteiksi muodostuneita elokuvatähtiä.
Yksi alan johtavista yrityksistä, Tähtien Sota ja Indiana Jones -elokuvista tunnettu Lucasfilm kuitenkin ennakoi, ettei oikeita näyttelijöitä korvata virtuaalisilla elokuvissa vielä pitkään aikaan muuten kuin poikkeustapauksissa. Yksi mahdollinen poikkeus onkin juuri tarve herättää entisaikojen kassamagneetteja henkiin.
- Täydestä menevän virtuaalinäyttelijän ohjelmoiminen on erittäin työlästä ja kallista, kertoo Lucasfilmin Industrial Light & Magic -yksikön tehostesuunnittelujohtaja Tim Alexander San Franciscossa.
- Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että ihmisen silmä on niin tottunut havainnoimaan muiden ihmisten kasvoja, eleitä ja käyttäytymistä, että aidosta käyvän virtuaalinäyttelijän ohjelmoiminen on toistaiseksi ollut liian kallista.
- Sensijaan nämä mielikuvitusolennot ja eläimet menevät täydestä, koska katsojien kynnys hyväksyä ne oikeina on paljon matalampi, kertoo Alexander.
Hänen mukaansa tekniikka kuitenkin halpenee ja kehittyy niin nopeasti, että kysymys on korkeintaan parin vuoden kehitystyöstä, jolloin virtuaalinäyttelijät näyttävät niin aidoilta, ettei niitä enää erota oikeista ihmisnäyttelijöistä.
Alexander on parhaillaan mukana suunnittelemassa erikoistehosteita muun muassa uusimpaan Harry Potter -elokuvaan ( Harry Potter and the Order of Phoenix ). Elokuvan on määrä tulla ensi-iltaan parin kuukauden kuluttua.
Alexander epäilee, etteivät tietokoneinsinöörien luomukset tule vielä pitkään aikaan korvaamaan varsinaisia näyttelijöitä.
- Alalla on tällä hetkellä sellainen käsitys, että ensimmäiset merkittäviä osia esittävät virtuaalinäyttelijät tulevat olemaan kuolleiden näyttelijöiden kaksoisolentoja. Niinpä Hollywoodin studiot voisivat halutessaan herättää henkiin vaikkapa Elviksen tapaisia viime vuosisadan suuria tähtiä. Heistä on olemassa riittävästi ammoin kuvattua materiaalia, jota voidaan hyödyntää virtuaalisten kaksoisolentojen teossa.
Virtuaalinäyttelijän luomiseen tarvitaan valtavasti tietokoneiden prosessorivoimaa, koska periaatteessa hahmot on luotava miljoonista erillisista tiedoista, jotka kaikki vaikuttavat toisiinsa, hän kertoo.
- Esimerkiksi pelkästään näyttelijän kasvojen ohjelmointi vaatii aikaa tuhansia työtunteja, Alexander laskee.
Yksitoista vuotta Lucasfilmin palveluksessa työskennelleellä Alexanderilla on alun perin sähköinsinöörin koulutus. Hän muistuttaakin, että lähes koko elokuvateollisuus on jo siirtynyt digitaaliaikaan.
- Vaikka itse kuvauksissa edelleen käytettäisiin filmiä, siirretään materiaali digitaalimuotoon ja leikataan lopulliseen hahmoonsa tietokoneilla, Alexander kertoo.
- Nämä tieteisfantasiat ja sadut ovat sitten aivan oma maailmansa, jossa kameralla tuotettuun kuvamateriaaliin sekoitetaan vaihtelevassa määrin tietokonetodellisuutta.
San Franciscon kuuluisan Golden Gate -sillan kupeessa sijaitseva Lucasfilm on yksi maailman johtavia elokuvien erikoistehosteiden toteuttajia. Lucasfilmin insinöörit ovat ollet muun muassa Harry Potter -elokuvien, Titanicin ja Jurassic Parkin tehosteiden takana. Vajaat parituhatta ihmistä työllistävä Lucasfilm on edelleen yhden miehen, ohjaaja George Lucasin ympärille rakennettu yhtiö. Yksi Lucasin Yhdysvaltain elokuvateollisuuteen tuomia keskeisiä uusia ajatuksia on ollut, ettei kaiken tarvitse sijaita Hollywoodissa.
Hän itse lähti yrityksineen pohjoiseen, San Franciscoon ja monet ovat muutkin elokuvantekijät ovat seuranneet hänen esimerkkiään ja siirtyneet muualle liian kalliina pidetystä Los Angelesista.
Toinen Lucasin menestyksen keskeisistä oivalluksista oli luoda valtava leluteollisuus TähtienSota -elokuvien ympärille. Yhtiön tärkeimpiä bisneksiä erikoistehosteiden ohella onkin leluvalmistusoikeuksian myynti ja tietokonepelit.
MIKA HORELLI, San Francisco