Sunnuntai

Uupunut selvitysmies
yllättyi kyselyn tuloksesta

TS/Jane Iltanen<br />Selvitysmies Arto Koskella on tallessa kaikkien yleisötilaisuuksien kriittiset kommentit. Ne hän aikoo esitellä vielä kerran Salon seudun valtuustojen yhteiskokoukselle.
TS/Jane Iltanen
Selvitysmies Arto Koskella on tallessa kaikkien yleisötilaisuuksien kriittiset kommentit. Ne hän aikoo esitellä vielä kerran Salon seudun valtuustojen yhteiskokoukselle.

Koskella on takanaan kymmeniä yleisötilaisuuksia ja kokouksia - ja tiukkoja päiviä ja lyhyitä öitä niiden valmistelussa. Viimeisessä yleisötilaisuudessa kuntonyrkkeilyn sanansaattajanakin toiminut Koski antoi salonseutulaisille kamppailu-urheilijan tunnustuksen.

- Kiitos rehdistä ottelusta!

Kokeneen kuntaliitosprosessien vetäjän tunnelmaa nosti myös tieto kuntaliitoskyselyn raportin annista.

- Olen todella yllättynyt tästä tuloksesta. Liitoksen tässä vaiheessa kuntalaisten vastustuksen määrä on yleensä tätä suurempaa jo siksikin, että heillä ei voi olla sitä tietoa, mikä valtuutetuilla on.

- Entisenä tutkijana voin lisäksi sanoa, että kyselyn otos on niin iso, että se antaa luotettavan kuvan. Virhemarginaali on hyvin siedettävissä. Monissa valtakunnallisissa vaalikyselyissä otos ei ole ollut juuri tämän suurempi. Turun Sanomien satsaukselle sopii nostaa hattua.

Koski ei osaa, eikä ehkä haluakaan, analysoida tuloksen taustaa. Yhdeksi syyksi hän kuitenkin arvelee sitä, että hanketta on seudulla seurattu tarkasti sekä itse osallistumalla että tiedotusvälineistä. Tammikuussa käyty ensimmäinen kuntakierros veti yhteensä 1 600 kuulijaa. Toukokuun kierroksellakin keskustelijoita oli reilu tuhat. Luvut ovat Kosken mielestä yllättävän suuria.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuulemiskierros tammikuussa on Kosken mukaan luettavissa liitosopimuksessa.

- Ne asiat, joita kuntatilaisuuksissa otettiin esille, tulivat valmisteluryhmien käsittelyyn. Nyt ne näkyvät myös sopimuksessa.

Koskella on kaikki kriittiset kommentit tallennettuna cd-levylle, josta hän esittelee ne vielä kerran valtuustojen yhteiskokouksessa.

Sitoutunutta joukkoa

Koski kiittää valmisteluorganisaatioihin kuuluneita sitoutumisesta. Antaumuksellisuudesta kertoo vaikkapa, että monet valmisteluryhmän jäsenistä kiersivät lähes kaikki 20 seudullista kuulemistilaisuutta - ja nimenomaan kuuntelemassa ihmisten mielipiteitä, eivät itse puhumassa.

Kuntaliitoskyselyssä esille tullut epäilys kuntajoukon repeämisestä viime metreillä

askarruttaa kuntajakoselvittäjää.

- Kaikkien kymmenen kunnan liitos olisi selkeästi paras. Yhdenkin jääminen ulkopuolelle heijastuu kaikkiin muihin. Se johtuu jo maantieteestä. (Kiskolta, Suomusjärveltä, Kiikalalta ja Särkisalolta puuttuu kuntajakolain liitokselta edellyttämä yhteinen raja Salon kanssa.) Lisäksi olisi tärkeää päästä uuden kunnan valmistelutyöhön mahdollisimman nopeasti.

Joukon hajoamisen varalta on järjestelyistä jo sovittu. Mukaan lähtevien kuntien valtuustot kokoontuisivat uudelleen juhannusviikolla hyväksymään korjatut yhdistymissopimukset. Koski päättäisi kesäkuun loppuun mennessä, esittääkö hän kunnallista kansanäänestystä kunnissa, jotka ovat jäämässä pois.

Näitä kuvioita kuntajakoselvittäjä ei kuitenkaan viime viikolla vielä halunnut edes ajatella.

- Käy miten tahansa, tämä oli viimeinen liitosselvitykseni. On aika antaa vuoro nuoremmille.

ULLA MATTSSON