Extra

Niksikkäät: Lahjaksi sileitä seteleitä

TS/Jari Laurikko
TS/Jari Laurikko

Taas on edessä yksi vuoden lahjakkaimmista juhlatapahtumista - ylioppilasjuhlat. Uusille valkolakkisille annettavien lahjojen laatu ja arvo vaihtelevat sen mukaan, miten läheinen lahjan saaja on sen antajalle. Tavaran tai lahjakortin sijasta moni haluaa antaa lahjaksi silkkaa rahaa seteleinä. Mutta vaikka ei olisikaan huomannut ajoissa käydä pankissa hankkimassa uusia tai ainakin mahdollisimman silkoisia seteleitä, ei tilanne vielä ole luiskahtanut hyppysistä. Seteleistä saa poistettua ikävät rutut ja taitosjäljet silittämällä ne. Kannattaa kuitenkin varmuudeksi tehdä se puhtaan, valkoisen paperin läpi tai välissä. Sitten vaan seteli(t) onnittelukortin kanssa kuoreen ja kohti juhlapaikkaa.

Monikäyttöistä

Tiedättehän te sen varrellisen teippirullan, jota pyörittämällä saa irrotettua vaatteista mahdolliset pölyhiukkaset tai irtohiukset. Sille saattaa taas olla käyttöä, kun on kevään mahtijuhlia varten kaivettava vaatehuoneesta tumma puku tai kolttu. Mutta voi sillä rullalla tehdä muutakin. Sillä voi myös "pyyhkiä pölyt" lampunvarjostimista. Ainakin sileistä kangas- tai paperivarjostimista. Käytön jälkeen likaantunut osa teipista repäistään pois ja se on taas valmis taistoon pölypunkkeja ja muuta pikkuryönää vastaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tämä vaateteippi on muuten yksi niistä kätevistä pikku apuvälineistä, jotka uutuuden huuman haihduttua tahtovat jäädä unohduksiin. Meikäläiselläkin on sellainen siivouskaapissa samassa laatikossa muiden tuiki tarpeellisten mutta käyttämättä jääneiden vempainten joukossa. Ollut ainakin 15 vuotta. Pitäisiköhän se taas kaivaa esille?!

Kesäsäilöön

Ellet ole vielä ennättänyt puhdistaa ja panna kesäsäilöön talvisaappaitasi, on aika ryhtyä siihenkin puuhaan. Korkeista maito-, jogurtti- ja tuoremehutölkeistä saa napakat tuet saappaiden varsiin, kun ensin huuhdot ne kunnolla ja valutat kuiviksi. Teräosiin voit rutistaa tollon sanomalehtipaperia ja varret täytät noilla tölkeillä, jolloin saappaat ovat syksyllä heti siistissä käyttökunnossa.

Säästä nystyröitä

Voi miten usein tuleekaan poltettua kielensä ja makunystyränsä, kun yrittää maistella kuumaa kastiketta tai keittoa metallisella lusikalla. Vaan käytäpä muovista kertakäyttölusikkaa, niin kuuma liemi ei enää ole likikään yhtä polttavaa kuin metallisesta maistettuna.

Munat säästöön

Jos leipomuksista tai muusta ruuanlaitosta jää käyttämättä munankeltuaisia tai -valkuaisia, niitä ei kannata heittää pois. Jos sinulla on tallessa vaikkapa vanhoja pieniä yskänlääkelaseja, kumoa yksittäiset keltuaiset tai valkuaiset sellaisiin ja pakasta ne. Kun ne ovat läpeensä jäätyneitä, irrota sisällykset kipoista ja laita ne pakastepussiin ja takaisin pakkaseen. Sieltä niitä voi tarpeen tullen ottaa käyttöön esimerkiksi kastikkeisiin tai marenkien valmistamiseen.

Selvät merkinnät

Uusi säilöntäkausi lähenee vauhdilla. Moni luottaa edelleen siihen, että osaa erottaa merkitsemättömistä ja umpeen huurtuneista pakasterasioista juuri sen, jonka sisältöä kulloinkin tarvitsee. Tietenkin merkinnät sisällöstä voi tehdä pakastintussilla suoraan rasian kanteenkin, mutta sitä on myöhemmin melkein mahdotonta saada pestyksi pois. Hyvä ja huokea keino on vanha kunnon maalarinteippi. Pätkä teippiä kanteen ja siihen tiedot sisällöstä ja säilöntävuodesta. Ellei kaikki mahdu yhteen pätkään, liimaa viereen toinen. Kokemuksesta voin vakuuttaa, että pakasterasioihin ja -pulloihin todella kannattaa tehdä nuo merkinnät. Ei tarvitse ihan hakuammunnalla syynätä, mitä kussakin purtilossa on.

Ritva Adenius

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

ts.extra@turunsanomat.fi