Ei enää mikään comeback
Cliftersin yhdeksäs pitkäsoitto Bang Bang paukkui ilmoille reilu viikko sitten. Levyn kappaleiden syntyprosessi alkoi kuitenkin jo vuonna 2004, Intian valtameren maajäristyksen aikoihin.
- Aki Sirkesalo oli aika hyvä tuttu. Tapahtuma herätti paljon tunteita, joita lähdin käsittelemään biiseissä, eikä niistä kovin iloisia tullut, Cliftersin laulaja-kitaristi Jiri Nikkinen sanoo.
Clifters on pyörinyt Suomi-popin kentällä kauan, myytyjä levyjä yhtyeellä on noin kaksisataatuhatta. Ensimmäinen pitkäsoitto, Kuningas ilmestyi jo vuonna 1987. Vuosien varrella myös Suomi-pop on muuttanut muotoaan.
- Se on muuttunut softimmaksi, mietitymmäksi ja tuotetummaksi, laulaja-basisti Luri Luokkala pohtii.
- Totta kai mekin pyritään mukautumaan, mutta samalla pidetään kiinni siitä omasta tyylistä. Että biisin soidessa radiossa kuulija vielä tunnistaa bändin, Nikkinen toteaa.
Bang Bang -levyn on tuottanut Sami Lehto , jolla on tilillään useita radiohittejä. Luokkalan mukaan sitä aitoa Cliftersiä ei ole kuitenkaan saatu kitkettyä radiosoundin tieltä pois.
Läpimurrosta murenemiseen
Cliftersin kaksi ensimmäistä albumia olivat suurimmalta osin omaa tuotantoa, Nikkisen ja Luokkalan säveltämiä ja Jaana Rinteen sanoittamia. Yhtyeen läpimurtoalbumi, vuonna 1989 ilmestynyt Sexi on in sisälsi Rinteen suomentamia cover-biisejä 1960-70-lukujen legendoilta kuten Rolling Stonesilta ja The Beatlesilta.
- Koska levy menestyi hyvin, levy-yhtiö halusi vain uutta samalla reseptillä. Se alkoi tökkiä ja pikkuhiljaa hajotti koko bändin, Nikkinen sanoo.
Välit kiristyivät levy-yhtiön kanssa, ja se heijastui myös soittajien väleihin. Vuonna 1992 Nikkinen jätti yhtyeen. Päällimmäisenä syynä oli Cliftersin kuudennen pitkäsoiton, Pirun kaunis nainen , synnyttämät kiistat. Nikkinen lähti soolouralle ja perustajajäsenten tiet erosivat.
- Me ei oltu juurikaan missään tekemisissä kymmeneen vuoteen, Luokkala sanoo.
- Sitten Raumanmeren juhannuksen Riku Räsänen soitti ja pyysi Cliftersiä esiintymään vuoden 2002 festareille. Aikaa oli kulunut ja oltiin kasvettu ihmisinä. Ajattelin, että homma voisi taas toimia, Nikkinen kertoo.
Nikkinen soitti Luokkalalle, joka myös innostui ideasta. Välit lämpenivät ja yhteistyö jatkui, bändi teki lisää keikkoja ja comeback-levy Nyt! ilmestyi vuonna 2004. Nikkisen mukaan levyllä kuuluu vielä vahvana vanhan Cliftersin tyyli.
- Hain tietoisestikin sanoituksiin samaa tyyliä, jolla Jaana Rinne kirjoitti meille aikoinaan lauluja. Vaikkakin levy nimensä mukaisesti käsitteli hetken ilmiöitä, Nikkinen kertoo.
Myös Bang Bang -levyn kappaleet ovat pääosin Nikkisen sanoittamia, mutta uudella levyllä hän on tehnyt pesäeroa entiseen.
- Nyt! meni tietty hieman sellaisen nostalgiahuumankin piikkiin. Nyt ollaan tekemässä uudenlaista, tämän päivän Cliftersiä. Enää ei ole kyse mistään comebackista, Luokkala toteaa.
Miesten mukaan vanha yleisökin on löytänyt jälleen Cliftersin keikoille.
- Tietty osalla on jo perheet ja ne haluavat olla mieluummin kotona. Oli hienoa huomata, että meitä odotti keikoilla myös aivan uusi sukupolvi, Nikkinen sanoo.
Seiskaluokalla syntynyt
Vuosien varrella bändin miehistö on vaihtunut, mutta Nikkinen ja Luokkala ovat pysyneet kivijalkana. Bändin riveissä on nähty muun muassa Melrosesta, Flaming Sideburnsista ja Problemsista tuttuja soittajia. Cliftersin nykykokoonpanon muodostavat lauluntekijäkaksikon lisäksi rumpali Jari Alanen ja kitaristi Lare Murtomaa , joka on ollut mukana Cliftersin ensimmäiseltä levyltä lähtien.
Aivan alkujaan Cliftersissä olivat kuitenkin vain Luokkala ja Nikkinen, ensimmäiset laulut tehtiin jo vuonna 1979. Jiri ja Luri löysivät toisensa Helsingin Länsimäen ylä-asteen seitsemänneltä luokalta.
- Me oltiin luokan ainoat, jotka soittivat jotakin. Päätettiin siis perustaa bändi, Luokkala sanoo.
- Kumpikin diggasi 1960-luvun musiikkia. Me oltiin muutenkin musiikillisesti vähän väärään aikaan väärässä paikassa, ei ihan sovittu retrobändinä sen hetken musiikkityyliin. Jo Rockin SM-kisoissa bändiin lyötiin Beatles-leima, kun meillä oli moppitukat ja puvut päällä, Nikkinen kertoo.
Miehet luonnehtivat musiikkiaan kitarapopiksi rock-asenteella. Bang Bangille he toivovat pitkää ikää, ainakin pidempää mikä levyjen elinkaari yleensä on. Nikkinen sanoo uusia kappaleita syntyvän jatkuvasti, mutta uuden levyn jälkeen takki on tyhjä, eikä seuraavaa vielä aktiivisesti suunnitella.
- Se on vähän kuin olisi rakentanut talon. Seuraavaksi voisi tehdä ehkä live-levyn, Luokkala kuitenkin jo suunnittelee.
Lauri Levola
www.clifters.fi