Extra

Sotaevakosta golfpakolaiseksi Espanjaan

TS/Teemu Holmi<br />Pirkko ja Markku Työläjärvi viihtyvät Espanjan auringossa.
TS/Teemu Holmi
Pirkko ja Markku Työläjärvi viihtyvät Espanjan auringossa.

Costa Blancan rannikkoseudulla asuu noin kolmetuhatta suomalaista. Rojalesissa on parikymmentätuhatta asukasta, joista kaksikolmasosaa ulkomaalaisia.

- Toivoisimme, että espanjalaisia olisi enemmän. Ei muista ulkomaalaisista meille mitään haittaa ole, mutta espanjalaisten elämänmeno sopii makuumme, Työläjärvet sanovat.

He kuuluvat alueella usein bongattaviin lumilintuihin: Espanjaan tullaan syys-lokakuun vaihteessa ja Suomeen palataan joka vuosi huhtikuun puolivälissä.

- Suomen kevät täytyy ehdottomasti nähdä. Se on parasta mitä maailmassa voi olla.

Pirkko Työläjärvi kuuluu pohjoismaalaiseen Nordico-seuraan, Markku Suomi-Seuraan. Seuran tiloissa käydään tapaamassa tuttuja ja lukemassa suomalaisia lehtiä.

Perhekeskeisessä Espanjassa osataan tapakulttuuri

Työläjärvet ovat kotiutuneet Rojalesiin hyvin, pienessä keskustassa tulee usein vastaan tuttuja. He pärjäävät arjessa hyvin espanjalla.

- Ei tarvitse muuta kuin olla rauhallinen ja sanoa asia muutamin sanoin. Espanjalaiset eivät ole yleensä koskaan ylimielisiä - he kuuntelevat, yrittävät ymmärtää ja sitten panevat töpinäksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Perhekeskeisten espanjalaisten kohteliaat käytöstavat miellyttävät.

- Heillä on se tapakulttuuri, että pikkulapsetkin tervehtivät leikkipuistossa. Kun heitä jää katsomaan, he sanovat Hola, Buenos Dias.

- Suomessa moni pitää kohteliaisuussanoja lässytyksenä. Ei kulttuuri kautta maailmanhistorian olisi tuottanut tapakulttuuria, jos siinä ei olisi järkeä ihmisten kanssakäymisen kannalta, Pirkko Työläjärvi muistuttaa.

Hänen mielestään Suomessa on ymmärretty vapaan kasvatuksen periaate väärin.

- Ei se tarkoittanut normittomuutta ja raja-aidattomuutta. Vaikka olen 1938 syntynyt, en koe että minua olisi autoritäärisellä kurilla kasvatettu, sanoo sotaevakkona Ruotsissa osan lapsuuttaan elänyt Työläjärvi.

Golf pääsyynä Espanjaan muutolle

Golf on Työläjärvien pääsyy viettää talvet Espanjassa - valtion entisinä virkamiehinä veroetuja ei ole. Ulkoilu sujuu hyvin lämpimässä ilmastossa.

- Viihdymme hyvin kotimaassa, mutta meidän ikäisemme ihmiset eivät voi hyvin kävellä talven liukkailla jännittämättä joka ainutta lihastaan.

Aktiivinen eläkeläispariskunta kuuluu peräti kolmeen golf-kerhoon: skandinaaviseen, suomalaiseen ja ruotsalaiseen. Etuna on se, että viikossa on kolme pelipäivää eri peliporukoilla. Erilaiset lähtökohdat ja luonteet tulevat golfissa hyvin esille.

- En ole kovin suvaitsevainen, mutta olen oppinut ymmärtämään toisen lähtökohdat vaikken hyväksyisi kaikkea. On iloittava siitä, että ihmiset ovat erilaisia,Turun ja Porin läänin entinen maaherra Pirkko Työläjärvi kehottaa.

'Pirun keksimä laji' mitä parasta ulkoilua

Vanhempanakin voi oppia uutta ja kehittyä siinä - Pirkon golftasoitus on 32.4, Markun 18.5. Pirkko saa välillä lyötyä paarin ja jopa birdien. Pääsiäisperjantaina Markku pelasi moneen vuoteen parhaan pelinsä 87 lyönnillä.

- Tämä on sellainen pirun keksimä laji, jota joskus muistaa ja joskus ei. Välillä käy tuuri, kun taas joskus tulee sata lyöntiä ja ylikin, Markku kertoo golfin haastavuudesta.

- On kauhean kiva juttu, kun onnistuu lyönti, mutta ei sillä paljoa väliä ole vaikkei onnistuisi. Siellä vain hyörii mukana, Pirkko naurahtaa.

- En ole peliriippuvainen, mutta minusta on tullut ulkoilmariippuvainen. Golfilla on efedriinivaikutus: jos on sisällä koko päivän, tulee tukkoinen olo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kolmena päivänä viikossa pelattavan 4-5 tunnin, kymmenen kilometrin kierroksen jälkeen uni tulee hyvin.

Golfin lisäksi klassinen musiikki, elokuvat ja kaunokirjallisuus ovat rakkaita harrastuksia Työläjärville. Myös kotitaloustyöt ovat tärkeä osa arkipäivää.

Maailmalla elävät suomalaiset lähettiläitä

Costa Blancan ilmasto on maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailman kolmen terveellisimmän joukossa. Sen näkee alueelle muuttaneista suomalaisista - vaikka ikävuosia kertyy, nuorekkuus säilyy.

- Valtaosa täällä olevista viettää paljon enemmän aikaa ulkona. elämäntapa muuttuu terveellisemmäksi. Totta kai on ihmisiä jotka alkoholisoituvat, mutta ihmiset alkoholisoituvat myös Suomessa.

- Pitää yleistää hyviä tapauksia, jos halutaan olla oikeudenmukaisia. Maailmalla olevista suomalaisista tulisi olla ylpeä, sillä he ovat hyviä Suomen lähettiläitä, kehuu 'Suomi-friikiksi' tunnustautuva Pirkko Työläjärvi.

Ulkomailla elettävä paikallisten ehdoilla

Pelkästään ulkomaalaisten asiaa ajavaa, paikallispolitiikassa toimivaa puoluetta Rojalesiin perustettaessa Työläjärviä kysyttiin mukaan. He eivät innostuneet.

- Asiat olisi pitänyt ajatella espanjalaisten kannalta ja sitten vasta miettiä sitä, miten siinä asiayhteydessä on ulkomaalaisten tilanne. Ei niin, että me olemme maailman napa, Pirkko Työläjärvi kritisoi.

Käytännössä Työläjärvet ovat toteuttaneet vakaumustaan lopettaessaan rakkaan harrastuksensa, puutarhanhoidon.

- Emme raaski käyttää vettä täällä vesiköyhässä maassa. Huomasimme, ettei siinä ole mitään järkeä. että täällä lotrataan puoli vuotta vettä, jotta muutama krassi kasvaisi.

- Siinä on oppimista niin meillä ulkomaalaisilla kuin espanjalaisilla itsellään. Toivoisin että Espanjan yhteiskunta alkaisi veden säännöstelyn ajoissa.

Viisaiden mielipiteiden jälkeen on kysyttävä, palaako Pirkko Työläjärvi vielä kotimaan poliittisille viheriöille?

- Ehdottomasti en. Aikansa kutakin. Arvostan niitä, jotka tekevät comebackin, mutta se ei ole minulle. Jokainen kulkekoon omaa tietään.

Teemu Holmi

Luitko jo nämä?