Extra

Maisemapuut ovat ympäristön komistus

TS/<br />Aurajokivarren salava Pöytyän Haverissa. Jutun kuvat ovat teoksesta Varsinaissuomalaisia maisemapuita.
TS/
Aurajokivarren salava Pöytyän Haverissa. Jutun kuvat ovat teoksesta Varsinaissuomalaisia maisemapuita.

Maisemapuu on kookas tai erikoisen muotoinen, näkyvällä paikalla kasvava puu, joka jäsentää ympäristöä. Se on puu, jollaisen nähdessään on suorastaan pakko pysähtyä hetkeksi sitä arvioimaan tai ihailemaan. Maisemapuita on teiden varsilla, pihoilla, saarissa, jopa Turun keskustassa; esimerkiksi Kalmin tammi Sibeliusmuseon takana on sellainen.

Maisemapuut voidaan suojella - kunhan joku vain keksii ne pyytää suojelluiksi.

Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri teki vuonna 2005 kyselyn alueen maisemapuista ja osin sen tuloksiin pohjautuen viime vuonna ilmestyi kirja Varsinaissuomalaisia maisemapuita , johon on koottu reilut 300 alueen komeaa puuta. Turusta niitä on kirjassa edustettuna 26, suurin osa tammia. Kirjaa saa ostaa Varsinais-Suomen Luonnonsuojelupiiristä Martinkadulta.

Kirjan toimittaja Markku Lappalainen, mitkä ovat omat maisemapuusuosikkisi?

- Kalmin tammi Turussa on hieno. Se on suuri ja kaunis, ja sen tarina liittyy Turun ja suomalaisen tieteen historiaan. Talousopin professori Pietari Kalmin (1716-1779) kerrotaan kasvattaneen sen terhosta. Kalmin tammi pitäisi suojella luonnonmuistomerkkinä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Toinen hieno on Rotomänty Suomusjärvellä. Se on mäntyjen mänty, joka metsän keskellä kasvavanakin on komea maisemapuu. Roto-etuliite viittaa tiettävästi puun perinnölliseen erinomaisuuteen. Eri puolilla maakuntaa kasvaa lukuisia muita hienoja mäntyjä. Turussa Vanhan hautausmaan, Kaarningon ja Piispanristin maastossa on kokonainen löyhä metsä uljaita mäntyjä, joista monet voivat varttua mahtipuiksi.

- Kolmantena mainitsisin aurajokivarren salavan Pöytyän Haverissa. Puuvanhus kasvaa pienen punaisen mökin vierellä ja on jo olennoltaan hieman kumarainen, kuten mökkikin. Varsinais-Suomen maanteitä kulkiessa ei voi olla tapaamatta tämän salavan kaltaisia puita, jotka ovat kasvaneet elimelliseksi osaksi ympäristöään.

TS/<br />Rotomänty.
TS/
Rotomänty.

Luitko jo nämä?