Koko maanosan linnut yksissä kansissa

TS/
TS/

Lähes yhtä varmasti kuin muuttolinnut palaavat talvehtimisalueiltaan keväiseen Suomeen myös kirjakauppoihin tulee uusia lintujen määritysoppaita tai muita alan teoksia. Niin tänäkin sesonkina. Yksin kotimaisin voimin tällaiseen jatkuvaan yhden aihepiirin teosten kartuttamiseen ei olisi mahdollisuuksia, joten suuri osa lintukirjoistakin on kansainvälistä, mutta onneksi meikäläisiin oloihin sovellettua ja toimitettua aineistoa. Uusimpia tulokkaita on Gummeruksen uusi lintukirja , joka on alun perin Birds of Britain and Europe . Suomalaisen version teoksesta ovat muokanneet Juha Laaksonen ja Hannu Jännes .

Reilun puolen tuhannen linnun valikoima on noin tuplasti suurempi kuin vakituinen kotimainen lajistomme. Ns. tavalliselle kotipihan tai kesämökkirannan lintuharrastajalle kirjassa onkin ehkä turhan paljon sekaannusta aiheuttavia vaihtoehtoisia lajeja, joita ei voi käytännössä milloinkaan nähdä Suomessa. Tosin ilmastonmuutoksen myötä moni aikaisemmin superharvinaisuutena vieraillut lintu voi käydä meilläkin. Yhä yleistyvän matkailun myötä koko maanosamme linnuston esittely yhdessä teoksessa on sen sijaan mitä kannatettavin valinta. Yli A4 -arkin kokoisena ja 256-sivuisena uutuusteos ei ole mikään retkillä mukana kannettava maasto-opas.

Uutuusteoksen vahvinta antia on määritysoppaille elintärkeä kuvitus. Lintukirjan tekijöillä on kaksi vaihtoehtoa: realistiset valokuvat tai lajikohtaisten erityistuntomerkkien näkyvyyttä filmikuvaa helpommin korostava piirroskuvitus. Tämän kansainvälisen klassikkoteoksen valinta on piirroskuvitus, joka onkin koko kirjan todellinen helmi.

Vaikka teoksen kuvitus ansaitsee kiitoksen kautta linjan kaksi valintaa on syytä nostaa yli muiden: Useiden lajien lentokuvat ovat erittäin havainnollisia ja tunnistamista helpottavia ja lisäksi kuvatekstit vielä muistuttavat tärkeimmistä tuntomerkeistä. Toinen erinomainen valinta on esittää vaikeasti tunnistettavien lajien ja lajiryhmien kuten kahlaajien ja sirkkujen nuoret linnut yhtenä, helposti verrattavana kokonaisuutena.

Hyvän kuvituksen lisäksi jokaisesta lajista annetaan tunnistamista auttavat kuvaukset, lajin levinneisyysalue koko Euroopassa, kuvaukset linnun koosta, äänistä, pesäpaikoista ja -tyypeistä, ravinnosta sekä tyypillisistä elinympäristöistä.

Britannian ja koko Euroopan lintujen määritys- ja tunnistusoppaan käyttö Suomessa edellyttää täkäläiselle laitokselle melkoista paikallistamista. Useimpien lajien kohdalla tuo paikallistaminen onnistuu, mutta hieman epäilyttäviäkin kommentteja tekstistä löytyy. Esimerkiksi viimeisen vuosikymmenen aikana erittäin nopeasti koko rannikkoalueillamme yleistyneestä merimetsosta uutuuskirja toteaa lajin olevan säännöllinen läpimuuttaja mutta harvinainen pesimälintu. Tosielämässä lajin menestys suurine pesimäyhdyskuntineen on ollut niin vahvaa, että paineet rauhoitetun linnun metsästämiseen ovat erittäin suuret.

KAI AULIO