Extra

Pakanalliset taikamerkit vaelsivat nykyajan merkityksiin

TS/Jane Iltanen<br />Taikamerkkejä tutkinut Sonja Hukantaival esittelee Turun tuomiokirkon kuorin ulkoseinän tiilestä löytyvää viisikantaa. - Tiilistä löytyy ainakin pentagrammeja, ristejä, avaimia ja venekuvioita, Hukantaival sanoo.
TS/Jane Iltanen
Taikamerkkejä tutkinut Sonja Hukantaival esittelee Turun tuomiokirkon kuorin ulkoseinän tiilestä löytyvää viisikantaa. - Tiilistä löytyy ainakin pentagrammeja, ristejä, avaimia ja venekuvioita, Hukantaival sanoo.

- Kyse on yleensä symmetrisistä muodoista, jotka viehättävät ihmistä kuten kaikkia vähänkin monimutkaisempia eläimiä, selittää dosentti ja uskontotieteen lehtori Matti Kamppinen Turun yliopistosta.

- Etsiessään esimerkiksi parittelukumppania ihmiset ja eläimet suosivat symmetrisiä piirteitä, sillä ne viestivät hyvistä geeneistä.

Pitkän ajanjakson kuluessa ihminen on oppinut tunnistamaan symmetrioita ja pärjää samalla kyvyllä myös nykyisessä merkkimaailmassa. Ihmisen mieltymys symbolisiin kuvioihin liittyy myös kulttuurievoluutioon ja vallankäyttöön, sillä symboleihin pakataan merkityksiä, toimintaohjeita, arvoja ja päämääriä.

- Se joka hallitsee symboleita hallitsee ainakin jossakin määrin myös näitä asioita. Symboleilla ja niiden käyttäjillä on siis joko kuvitteellista tai oikeaa valtaa niihin asioihin, joihin symbolit viittaavat, Kamppinen sanoo.

Taikamerkki suojaa

Ihmistä ovat kautta aikojen askarruttaneet samat perusasiat: hedelmällisyys, syntymä, elämä ja kuolema. Symboliset graafiset kuviot kuvastavat usein juuri näihin seikkoihin liittyviä voimia matkien muodollaan eläin- tai kasvikuntaa, maapalloa tai kosmosta. Vaikka symbolien tulkinnat vaihtelevat kulttuurien sosiaalisten, emotionaalisten ja henkisten tarpeiden mukaan, eri yhteiskunnissa käytettyjen symbolisten kuvioiden ja niiden merkitysten samankaltaisuus on hämmästyttävää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Risti ja viisikanta eli pentagrammi ovat eräitä vanhimpia ihmisen käyttämiä symboleita. Näiden, kuten monien muidenkin ihmisen matkassa aikojen halki säilyneiden kuvioiden alkuperäistä tarkoitusta on lähes mahdotonta selvittää, kertoo taikaperinnettä tutkinut, FM, Sonja Hukantaival.

- Viimeisten vuosisatojen ajan näihin molempiin merkkeihin on liitetty voimakas suojeleva ominaisuus sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Ristiä ja sen muunnelmia sekä pentagrammia on käytetty ainakin keskiajalta saakka karkottamaan kaikkea epätoivottua sairauksista pahoihin henkiin.

Entisaikoina ajateltiin, että jos jokin esine karkottaa pahaa, myös sen kuva pystyy samaan. Siksi moniin symbolisiin kuvioihin sisältyy paljon enemmän kuin vain ihmissilmää tai -aivoja miellyttäviä muotoja. Symboliset merkit paitsi ilmaisivat erilaisten voimien käsitteitä, myös toimivat työkaluina näitä vastaan tai näiden puolesta.

- Usein suojaamiseen käytetyt taikamerkit olivat teräväpiirteisiä, koska terävän uskottiin kykenevän karkottamaan paha pois, Hukantaival sanoo.

- Suomessa pentagrammia ja ristin muunnelmana syntynyttä hakaristiä on kaiverrettu ja piirretty ikiajat esimerkiksi ovenpieliin, henkilökohtaisiin esineisiin sekä karjan sorkkiin ja kavioihin suojaamistarkoituksessa.

Hyvän ja pahan merkit

Symboliset kuvat muodostavat yleismaailmallisen kielen ja antavat asioille merkkejä laajemman, usein henkisen ulottuvuuden. Monet symbolit perustuvat ikivanhoihin myytteihin ja legendoihin, jotka levisivät suusanallisesti jo ennen kirjoitustaitoa.

- Ikivanhoja symboleja esiintyy nykyäänkin paljon esimerkiksi koruissa, vaateprinteissä ja esineiden koristelussa. Nykyihminen ei välttämättä edes tiedä symbolin merkitystä, Hukantaival arvioi.

Voimaa ilmentävää symbolia, on kautta aikojen voitu käyttää sekä hyvässä että pahassa. Samalla taikamerkillä on voitu sekä suojata että kirota.

Nykyisin saatananpalvontaan ja noituuteen liitetty merkki, viisikanta eli pentagrammi oli alunperin hyvän merkki. Samoin kansallissosialismin eli natsiaatteen voimakkaan negatiiviseksi leimaama, alunperin Intiasta kotoisin oleva svastika eli hakaristi, tarkoitti hyvää ennettä ja onnea.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Keskiajalla kirkko otti käyttöön monia ikivanhoja pakanamerkkejä. Kirkon seinämaalauksissa esiintyi muun muassa hakaristejä. Maarian kirkon kattomaalauksissa on useita pentagrammeja.

Myös Turun tuomiokirkon keskiajalla rakennetun kuorin ulkoseinän tiiliin on piirretty valmistusvaiheessa muinaisia taikamerkkejä suojaamaan kristillisen pyhäkön kaikkein pyhintä osaa paholaiselta.

Samoin nykyisin kristinuskossa vihkiristinä tunnettu pyöreä merkki, jonka sisällä on risti, tunnettiin alunperin auringon elävöittävää ja kuolettavaa voimaa kuvastavana aurinkopyöränä. Saman merkin erilaisia variaatiota tunnetaan paitsi pakanauskonnoista, myös esimerkiksi hindulaisuudessa olemassaolon pyöränä ja buddhalaisuudessa lain pyöränä.

Merkitykset muuttuvat

Koska symbolit ovat yhteistä omaisuutta, mikä tahansa taho voi periaatteessa valjastaa tietyn ikiaikaisen symbolin käyttöönsä.

- Toisaalta taas rikkomalla tietoisesti graafisen symbolin symmetriasääntöjä, voidaan ratsastaa alkuperäisen symbolin merkityksillä ja tehdä itseään tunnetuksi kyseenalaistamalla kritiikin kohteena olevan maailmankuvan, Kamppinen sanoo.

- Hyvä esimerkki on black metal -risti jossa alin sakara on korvattu koukulla. Eräissä kristillisissä yhteisöissä pidetään myös pasifistien symbolia sen tuloksena, että itse pääperkele käänsi ristin ylösalaisin ja väänsi vielä sakaroitakin alaspäin. Aika homma.

Symbolit voivat siis myös irrota käyttöyhteyksistään ja vaeltaa uusiin konteksteihin.

- Lordi-yhtyeen ulkoasu ja rekvisiitta oli pitkään vain pienen alakulttuurin omaisuutta, hieman vaaralliseksikin koettua, mutta euroviisuvoiton myötä merkit ja muu ovat levinneet limsapulloihin, karkkipusseihin ja päiväkotien naamioleikkeihin, Kamppinen toteaa.

- Mikään ei laimennakaan uskonnolliseen retoriikkaan liittyviä pelkoja yhtä tehokkaasti kuin markkinatalous, jossa kaikesta voidaan tehdä kulutustavaraa.

Rebekka Härkönen

TS/Jane Iltanen<br />Tiilissä on myös useita arvoituksellisia avainkuvioita. Kuvioilla on tahdottu ehkä sulkea kirkon pyhin osa pahalta.
TS/Jane Iltanen
Tiilissä on myös useita arvoituksellisia avainkuvioita. Kuvioilla on tahdottu ehkä sulkea kirkon pyhin osa pahalta.