Extra

Aimo Massisen kyselypalsta, Aimo annos: Kuinka nopeasti ruumis maatuu?

TS/<br />Maija-Liisa Lahtinen
TS/
Maija-Liisa Lahtinen

Hei Aimo! Minua ja ystäviäni on jo jonkin aikaa mietityttänyt asia, joka on kuolemaan liittyvä. Eli kuinka nopeasti ihminen, joka haudataan tavallisesti, ei siis tuhkaamalla, mätänee tai maatuu? Montako vuotta siihen menee? Vaikuttaako siihen se, kun nykyään monellakin on rankka lääkitys ennen kuin ovat kuolleet?

Kaija Jokioisista

Ruumiin mätänemisnopeuteen vaikuttaa aina jonkin verran maan kosteus- ja lämpötila sekä maan laatu. Mutta yleisesti voidaan sanoa, että tavallisessa haudassa ruumiin lihakset ja muut pehmeät kudokset häviävät 3-4 vuodessa, nivelsiteet viidessä vuodessa. Luitten murentuminen kestää happipitoisessa, hiekkaperäisessä hautausmaassa 10-15 vuoden ajan. Sen vuoksi Turussakin haudat voidaan ottaa uusiokäyttöön 20 vuoden jälkeen, mutta kylmässä Pohjois-Suomessa tuo varoaika voi olla esimerkiksi 30 vuotta. Vähintään 50 vuodessa ruumiin häviäminen on joka tapauksessa totaalista, ellei olosuhteissa ole jotain aivan poikkeuksellista.

Lääkitys ei juurikaan vaikuta maatumisnopeuteen, mutta mädäntyminen on esimerkiksi verkkaista, jos vainaja on vaikkapa liikenneonnettomuuden suurten vaurioiden vuoksi kääräisty muoviin. Hapettomassa tai lähes hapettomassa tilassa hajoaminen hidastuu huomattavasti, esimerkkeinä mm. suosta löytyneet vainajat. Kylmään veteen hukkunut vainaja voi olla vaikka koko talven ikään kuin pakastettuna ja naarataan kevättalvella ylös suhteellisen "hyvässä" kunnossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hajoaminen taas vauhdittuu todella lämpimässä ja muuten kosteassa. Jos ruumis on 50 asteen lämpötilassa, se kuivuu ja todennäköisesti muumioituu. Muumioitumista on tapahtunut joskus lähes normaaleilta vaikuttavissa olosuhteissakin. Moni ullakolle kuollut ja kuivunut vanhuskin on löytynyt muumioituneena.

Kun ihminen kuolee, sydän pysähtyy, aivotoiminta ja verenkierto lakkaavat. Ruumis alkaa jäähtyä. Peräsuolilämpö putoaa yhden asteen tunnissa, kunnes se kohtaa ympäristön lämpötilan. Sitten alkaa kudosten hajoaminen, mikä aiheutuu ihmisen omissa soluissa olevista entsyymeistä. Solukalvojen toiminta loppuu ja entsyymit alkavat syödä ihmiskudosta. Varsinaisen mätänemisen aloittavat elimistön omat bakteerit, jotka lähtevät liikkeelle suolistosta. Tämä prosessi käynnistyy pari vuorokautta kuolemasta, mikä näkyy ensimmäiseksi alavatsan vihertymisenä.

Kuinka tunnettu on Turun "murhakuja"?

Entisenä Piispankadun poikana isäni kertoi aikoinaan "murhakujasta", ja hän näyttikin sen kerran minulle. Se oli jossain Piispankadun, Tehtaankadun ja rautatien alikulkusillan lähistöllä? Kapea kuja, josta ei ollut poispääsyä muutoin kuin jommasta kummasta päästä. En muista oliko kansalaissodan aikaan vai talvi- tai jatkosodan aikoihin, kun sille kujalle murhattiin ihmisiä. Kun joku tietty tyyppi lähti kulkemaan sitä kujaa, tukittiin kujan lähtöpiste ja toisessa päässä oltiin valmiina vastaanottamaan kulkija, joka oli ansassa kujalla. Olen itse heikkonäköinen, joten en osannut silloin, kun isäni paikan minulle näytti, panna sitä merkille. Nyt en voi enää isältä asiaa kysyä. Mieheni on asunut yli 20 vuotta Nummenpakalla eikä tiedä asiasta mitään, vaikka on niitä kulmia kierrellyt. Siksi heräsi mielenkiinto paikkaa kohtaan. Kuinka virallinen nimi tuo "murhakuja" on, ja kuinka laajalti tai suppeasti paikka tunnetaan?

Mari

Mielenkiintoinen kysymys, mutta ei löytynyt taustatietoa "murhakujasta" ainakaan ihan vähällä vaivalla. Mikään virallinen kadunnimi "murhakuja" ei ole Turussa koskaan ollut. Ilmeisesti se on epävirallisenakin tunnettu kohtalaisen suppeassa piirissä, sillä Turun kaupunkihistoriaa paljon penkoneelle tietäjälle Tauno Perälällekin "murhakuja" oli tuntematon. Hän epäili, että nimitys "murhakuja" on saattanut tulla joksikin aikaa lähistöllä asuvien ihmisten käyttöön yhdenkin murhatapauksen johdosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Panin kysymyksen palstalle kuitenkin lähinnä siinä toivossa, että lukijain joukossa olisi vielä ihmisiä, joille "murhakuja" tai jopa siihen liittyvä tarina olisi tuttu. Jos näin onnellisesti kävisi, lähettäkää tietäjät postia palstanpitäjälle.

Miten tv-lupa pitää irtisanoa?

Milloin tv-lupa pitää irtisanoa, jos sen haluaa päättyvän tietyn ajan päästä. Olen usean järjestön jäsen, ja nyt ovat järjestöjen monet jäsenet aikoneet sanoa irti tv-lupansa, kun digi-tv:n aika koittaa. Irtisanojat, yleensä vähävaraiset ja varttuneet ihmiset ovat hyvin usein kokouksissa ja kerhoissa asiaa minulta tiedustelleet. Tv:stä tuli myös tieto, jonka mukaan tv-luvan voi maksaa kuukausittain. Itse maksan tv-lupani suoraveloituksella kaksi kertaa vuodessa.

Allan S.

Tv-luvan voi irtisanoa viestintävirastolle tv-maksuhallintoon puhelimitse (09-613 161), kätevästi internetin välityksellä (www.tv-maksu.fi) tai posteista saatavilla lomakkeilla. Maksuvelvollisuus lakkaa sen jälkeen kun tv:n käyttö on loppunut ja viestintävirasto on saanut tiedon käytön lopettamisesta. Ei siis tarvita mitään pitkiä varoaikoja, mutta tv-maksua ei voi myöskään irtisanoa taannehtivasti. Etukäteen maksetut tv-maksut, siis käyttämättä jäänyt osuus, hyvitetään ja palautetaan tv-luvan irtisanojan pankkitilille. Palautettavasta summasta vähennetään kuitenkin viiden euron palautusmaksu. Jos palautettava rahamäärä on tämän jälkeen alle viisi euroa, maksua ei palauteta.

Muistutettakoon vielä, että tv-luvan voi myös keskeyttää lyhimmillään vaikka kuukaudeksi. Jos esimerkiksi tekee kuukauden ulkomaanmatkan, eikä kukaan muukaan ole huoneistossa katsomassa televisiota, tv-lupa kannattaa siksi ajaksi keskeyttää, jolloin kuukauden osuus tv-maksusta hyvitetään asiakkaalle. Kun tv-luvan hinta on tänä vuonna 12 kk:lta 208,15 euroa, yhdenkin kuukauden osuus siitä on sentään yli 17 euroa.

Millaisia vankeja vangitaan poissaolevana?

Moi Aimo! Minkälainen lienee sellainen vanki, joka rikosuutisten mukaan on vangittu poissaolevana? Mahtaa olla virtuaalitekniikkaa tuollainen vangitseminen. Entäpä miksi säätieteilijät kertovat tuulen kääntyvän lounaaseen, kun tuuli ilmiselvästi puhaltaa lounaasta?

Jarkko Heino

Termiä "vangittu poissaolevana" käytetään, kun on todennäköisiä syitä epäillä jotakin ulkomailla oleilevaa henkilöä rikoksesta. Silloin hänet voidaan määrätä vangittavaksi poissaolevana. Ulkomailta luovutusta ei saada muuten täytäntöön, toisin sanoen hänen etsintäänsä ja luovutukseensa ei saada virka-apua toisen maan poliisilta, ellei häntä ole julistettu kotimaassaan vangituksi. Käytäntö toimii Euroopassa hyvin. Näin etsitään esimerkiksi lehtikeisari Urpo Lahtisen leskeä Maija-Liisa Lahtista paraikaa. USA:ssa tarvitaan enemmän perusteita luovutusta varten eli osoitusta siitä, mihin rikoksiin henkilö on syyllistynyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Meteorologien käyttämä ilmaisu on kieltämättä kieliopillisesti virheellinen, mutta se on ollut niin kauan yleisesti käytössä, että jokainen ymmärtää tarkoituksen. Se on jopa kansainvälinen käytäntö. Siis kun säätieteilijä sanoo tuulen kääntyvän etelään, silloin hän ennustaa, että alkaa nimenomaan tuulla etelästä.

Miksi tv-toimittajat vemputtavat kyynärpäällä?

Arvoisa A.M.! Mistä mahtaa johtua tv-toimittajien (lehtien toimittajista, enkä varsinkaan päätoimittajista tiedä) vasemman kyynärpään "vemputus"? Liittyykö se jotenkin hengitystekniikkaan vai onko kyseessä pelkkä tapa?

Leena Koponen

Vai vemputtavat tv-toimittajat, vieläpä vasemmalla kyynärpäällä? Täytyy sanoa, että enpä ole huomannut ainakaan kovin yleisenä ilmiönä. Tuskin se ainakaan mihinkään hengitystekniikkaan liittyy. Sen sijaan se saattaa liittyä jännittämiseen, hermostumiseen. Jos oikeassa kädessä on mikrofoni, vasen vapaa käsi tekee hermostuksissaan tahatonta liikettä, jota asianomainen ei itsekään huomaa.

TS/Timo Jerkku<br />Turun hautausmaa talviasussaan.
TS/Timo Jerkku
Turun hautausmaa talviasussaan.