Lukemisto

Julkiset salat: Kosittu on, tunnustaa tangokunkku!

TS/Veikko Wahlroos<br />Vaikka on kassakone kilahtanut Lämsälle kunkkuvuoden aikana monasti, niin plakkariin on kertynyt monia euroja arvokkaampia asioita.
TS/Veikko Wahlroos
Vaikka on kassakone kilahtanut Lämsälle kunkkuvuoden aikana monasti, niin plakkariin on kertynyt monia euroja arvokkaampia asioita.

Tuplaprinssistä itsensä Jari Sillanpään tavoin kuninkaaksi puristanut Marko Lämsä asuu kahden järven rannoilla Tampereella. Oulun seudulta nääsvilleen muuttanut Marko on jo pitkään ollut alan ammattilaisten keskuudessa sekä hyvän tanssimusiikin ystävien parissa pidetty viihdyttäjä niin hurtin huumorinsa, elvislantionsa kuin reilun luonteensa vuoksi. Kaikki näyttää juuri nyt erityisen hyvältä, kun uusi, miehen näköinen albumi on taskussa, syksyn kovin keikkaruljanssi on hieman rauhoittunut ja elämän kevät on edessä.

Olet kuninkaallisen kautesi puolivälissä. Mikä on olo juuri nyt?

 - Juuri nyt erittäin latautunut, sillä olen voinut pitää nyt myös jo vähän vapaata. Olen ulkoillut ja urheillut.

Mikä on kuninkaallisessa elämässä ollut mukavinta, mikä rankinta?

 - Mukavinta on ollut se, että töitä on ollut paljon. On tullut paljon uusia kokemuksia ja elämyksiä. Rankinta ovat yölliset ajomatkat, ajoittain ne saattavat olla pitkiäkin.

Kuninkaan kruunu ei sinulle tullut kuin illallinen manulle, vaan jouduit useita vuosia tekemään työtä. Kruunu painettiin päähäsi vasta kahden prinssivuoden jälkeen. Tuliko mieleen antaa periksi, ja miten näet asian nyt?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 - Puolitoista minuuttia toisen prinssitittelin jälkeen oli vähän haikea olo, mutta nopeasti se meni ohitse. Nyt näen asian niin, että hiominen oli tarpeen. Käännekohdan tultua homma alkoi sitten olla hanskassa.

Kuvaile tyypillistä keikkaasi?

 - Ne ovat hieman kausiluonteisia. Nyt on ollut hotellikeikkoja. Ikähaarukka on noin 30-60. Naisia pääasiassa. Sisään tullaan laululla Soittakaa lujempaa . Aina.

Fanien keskellä olet varmaan saanut kokea monenlaista. Kerro mieleenpainuvin tapaus.

 - Kosittu on! Siitä ei sen enempää (Marko ei ole kihloissa, tyttöystävänsä Päivin kanssa hän on ollut yhdessä nelisen vuotta. Toim. huom).

Yhdessä kivaa

Kerro rehellinen näkemyksesi hallitsevasta tangokuningattaresta Elina Vettenrannasta.

 - Päällimmäisenä ajattelen yhteisiä keikkamatkoja. Meillä on ollut tosi mukavaa reissuilla. Hän on positiivinen, aikuinen nainen. Arvostan häntä musiikin vuoksi sekä ihmisenä kovasti. Päättäväinen perheenäiti.

Tampereelle on tangokisoissa tullut paljon kultaa ja kunniaa. Nytkin kuninkaan ja kuningattaren lisäksi ainakin tangoprinsessa Hanna Talikainen on tamperelainen. Mistä se mahtaa johtua?

 - Tampere kulttuurikaupunkina vetää puoleensa taiteellisia ihmisiä. Itse jäin tänne sattuman kautta. Olimme Oulusta käymässä kaupungissa opiskelijapäivillä, ja kaupunki jäi mieleen kiinnostavana paikkana mukavien ihmisten ansiosta.

Saat kehua Tamperetta. Kerro kolme parasta asiaa?

 - Järvet, molemmat. Kulttuuritarjonta hyvä, taiteilijoita arvostetaan. Ihmiset helposti lähestyttäviä ja oikein mukavia.

Kerro tamperelaisvitsi.

 - Voi, en osaa... No, mikä on Turun puolessa parasta? Tienviitta, jossa lukee Tampere 150.

Olet oikeasti oululainen. Mikä ero on Oululla ja Tampereella? Kerro oululaisvitsi.

 - Tampere ja Oulu ovat aika tavalla lähellä toisiaan. Toisessa meri ja toisessa järviä. Pelekääkkönä polliisia? Emmää pelekää, mää juon pillillä piimää.

Artisti koulussa

Olet käynyt Ikaalisten artistikoulun. Mitä siellä opit?

 - Opin älyttömän paljon monenlaista hyödyllistä. Monta mapillista tuli asiaa, jota olen nyt voinut käytännössä soveltaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mitä muuta musiikissa osaat kuin laulaa tangoa?

 - Soittaa pianoa, trumpettia, laulaa klassista ja elvismäistä, sinatramaista, nyt tehdä omaa musiikkia...

Tätä haastattelua tehdään tamperelaisessa Café Europassa. Missä Euroopan maassa haluaisit esiintyä tai käydä muuten. Miksi?

 - Italiassa. Siellä laulu on tärkeä osa kulttuuria. Sieltä nousee maailmalle upeita oopperatenoreita.

Euroviisujen etsintä on juuri alkanut myös täällä Tampereella. Suomen viisuedustajana on käynyt tangokuninkaallisista ihan tangon kanssa Jari Sillanpää ja Suomen kisailussa on ollut mukana useitakin tangokuninkaallisia. Tekisikö mieli mennä mukaan?

 - Tekisi. Viisuareena olisi juuri sellainen paikka, joka sopisi minulle. On showmenoa suurella tavalla. Jos tilaisuus tulee, niin varmasti lähtisin.

Aiotko seurata Suomen euroviisuja ja/tai kansainvälistä mittelöä Helsingissä toukokuussa?

 - Paikan päälle en pääse, mutta sen mitä pystyn, seuraan telkkarin kautta.

Tangokuningatar Elina Vettenrannan kanssa etsitte myös seuraajianne ihan tavallisilla keikoillannekin. Mitä ohjeita ja neuvoja voisit antaa tangokuninkaaksi tahtovalle?

 - Pitää luottaa itseensä. Kun tulee laulamaan, ei kannata ottaa turhia paineita esimerkiksi jostakin videokamerasta. Turhat paineet pois.

Lauluja elämästä

Teet tiettävästi omia sanoituksia. Miten säveltäminen sujuu?

 - Päässä pyörii erilaisia ideoita. Lauluja syntyy omasta elämästä. Tulkinta on tärkeää.

Olet julkkis ja sinut tunnistetaan katukuvassa. Kiusaako se sinua? Minne pakenet, kun tahdot olla ihan vaan tavallinen markolämsä?

 - Syksyllä tangokruunauksen ollessa vielä tuoreessa muistissa tuntui,että kaikki tuijottavat. En niin kauheasti yleisillä paikoilla kulje. Siis lopulta aika rauhassa saan olla. Omana itsenä voin olla kotona, ja aina voin soudella järvelle ja olla siellä ihan rauhassa.

Mitä muuten sukunimesi tarkoittaa, ja mistä sukusi on lähtöisin?

 - Ihan tarkkaan en tiedä, onko sukunimelläni yleinen merkitys. Vaalan seudulta Oulun läheltä ollaan kotoisin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensimmäinen pitkäsoittoalbumisi on ollut jo jonkin aikaa markkinoilla. Onko se näköisesi ja mistä laulusta olet erityisen iloinen?

 - Näköinen se on! Olen iloinen kaikista kappaleista, mutta erityisesti albumin nimibiisistä Ikuisesti Sinun .

Testataan tangotietämystäsi. Nimeä jokin Topi Kärjen tango? Kuka sävelsi tangon Satumaa ? Saija Varjus hiljensi aikanaan Seinäjoen vanhan urheiluhallin yleisön tangolla Soi maininki hiljainen . Kuka sen sävelsi ja missä tämä säveltäjä asuu?

 - Kärjen tangoja taitaa olla Täysikuu ... ei muuten taida nyt olla yhtään Topin tangoa ohjelmistossa. Tämän voisi ottaa. Satumaan säveltäjä oli Unto Mononen . Soi maininki hiljainen -laulun säveltäjä taisi olla Bruk ...ai, että asuu Tampereella!

Mitä Marko Lämsälle tapahtuu kruunun luovutuksen jälkeen heinäkuussa?

 - Harmittaa, että joudun luovuttamaan kruunun... No, siis keikkaa tehdään sen jälkeen normaalisti. Luottavaisin mielin lähden eteenpäin. Työtä tehdään kovasti.

Jos sinusta ei olisi tullut laulajaa, mitä tekisit työksesi?

 - Rakennusinsinöörinä varmaan työtäni tekisin. Oli siinä kinthaalla, ettei niin käynytkin. Karaokeharrastus veti puoleensa niin kovasti, että laulajaksi lähdettiin. Teatteri kiinnostaa kovasti yhä.

Virtaa riittää

Mistä paheesta tahtoisit päästä irti ja mistä ominaisuudestasi tai tavastasi olet onnellinen?

 - Paheista pahin taitaa olla hetkellinen laiskuus. Kumma juttu, vaikka muuten olen aika energinen. Iloinen olen siitä, että olen positiivinen, ja että virtaa riittää.

Mikä saa sinut tavallisessa arkielämässä onnelliseksi ja mikä surulliseksi?

 - Se saa onnelliseksi, että asiat ovat hyvin. Itsellä, tutuilla ja lähiympäristöllä. Kaikilla. Surulliseksi se, ettei aina ole aikaa tärkeille läheisille ihmisille.

Jos sinut valitaan hyvän tahdon lähettilääksi, niin kenen tai minkä asian puolesta tahtoisit laulaa, puhua ja toimia?

 - Sellaisissa tilanteissa ja sellaisten asioiden parissa tahtoisin toimia, että sillä voisi vedota maailman päättäjiin. Esimerkiksi Unicef tekee tärkeää työtä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikä on elämänohjeesi, mottosi?

 - Niitä on useita, mutta tätä olen monesti käyttänyt: Don't worry, be happy!

Jukka Saarinen

TS/Veikko Wahlroos<br />Tangokuningas Marko Lämsä tekee nykyisin myös itse lauluja. Elämästä tästä.
TS/Veikko Wahlroos
Tangokuningas Marko Lämsä tekee nykyisin myös itse lauluja. Elämästä tästä.