Lukemisto

Kävelykierros
jugendtalojen
Turussa

TS/Hannu Tuominen<br />Teatterisillalta avautuu kaunis näkymä Turkuun. Vasemmalla on kaupungin mahtipontisin jugendtalo, kaupunginkanslia.
TS/Hannu Tuominen
Teatterisillalta avautuu kaunis näkymä Turkuun. Vasemmalla on kaupungin mahtipontisin jugendtalo, kaupunginkanslia.

Turku on tylsä kaupunki, jos ei katso ympärilleen. Onneksi jugendtalojen asiantuntijat Rauno Lahtinen ja Hannu Laaksonen kirjassaan (Kävely Jugendtalojen Turussa) muistuttavat turkulaisia siitä, että purkuvimmasta huolimatta paljon kaunista on vielä jäljellä.

Turkuun nousi sata vuotta sitten hämmästyttävän monta uuden tyylisuunnan mukaista asuinrakennusta. Moni niistä on kadonnut, mutta kirjan kirjoittajat ovat listanneet lähes sata jugendtaloa Turusta.

Lähde mukaan kävelylle jugendtalojen Turkuun. Kartassa esitelty reitti kulkee halki Turun keskustan. Reitin varrelle osuvat kaupungin komeimmat jugendtalot.

Kävele hitaasti ja nauti jugendtalojen yksityiskohdista. Ihaile taiteellisia oviaukkoja ja seinäkoristeita tai korkeuksiin kohoavia torneja.

Aloita Puolalanpuistosta

Filosofian tohtori Rauno Lahtisen opastama kävelyreittimme alkaa taidemuseolta ja päättyy Käsityöläismuseolle. Sitähän voisi tavallisen sunnuntaipäivän kunniaksi pistäytyä samalla molemmissa museoissakin.

Taidemuseo (1) Puolalanmäen päällä on hyvä aloituskohta, onhan se kokonsa ja sijaintinsa puolesta Turun merkittävin katseenvangitsija.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun Taideyhdistys koki vuonna 1895 mieluisan yllätyksen: kauppiaat Ernst ja Magnus Dahlström lahjoittivat muhkean summan taidekokoelmia ja kaupunginkirjastoa varten. Kun kauppaneuvos Fredric von Rettig halusi kustantaa kirjastorakennuksen rakentamisen, voitiin Dahlströmien lahjoitus käyttää kokonaisuudessaan taidemuseon rakentamiseen. Se oli Suomen toinen taidemuseo Helsingin Ateneumin jälkeen.

Valmistuttuaan yli sata vuotta sitten monumentaalinen taidemuseo hallitsi mäen päältä kaupunkikuvaa vielä selvemmin, kuin nykyisin. Pian se sai vuosisadan alussa ympärilleen useita upeita jugendtaloa.

Puolalanpuistoa voidaankin pitää yhtenä Suomen komeimpana jugendkokonaisuutena.

Taidemuseon edustalla on jugendtalo Wuorilinna (2) . Sen vieressä Torninkadulla on ruotsalainen yhteiskoulu (3) . Huomaa julkisivun teksti Svenska Samskola sekä kaareva portti. Talon suunnittelija Wivi Lönn oli naisena harvinaisuus vuosisadan vaihteen miesvaltaisten arkkitehtien joukossa.

Torninkatu 1:n jugendtalon (4) rakennutti vesijohtoliikkeen omistaja Alfred Onninen , jonka ensimmäinen työtehtävä oli asentaa tähän taloon vesi- ja viemäriputket.

Taidemuseon takana ovat komeimmat talot

Taidemuseon taakse Puolalanpuiston pohjoisrinteeseen on rakennettu komea jugendrakennusten rivistö. Asunto-osakeyhtiö Puolalan (5) massiivinen keltainen rakennus on näkyy paremmin Läntiselle Pitkäkadulle. Valitettavasti yhtenäisen jugendrivistön katkaisee 1950 -luvulla rakennettu kerrostalo.

Kivisen Puolala -linnan sivulle jää r ivi jugendpuutaloja (6) , jotka puiston suunnalta katsottuna näyttävät yksikerroksilta. Läntisen Pitkäkadun puolella ne ovat kaksikerroksisia.

Albatross (7) on Puolalanpuiston jugendtalojen helmi ja arkkitehti Frithiof Strandellin parhaimpia töitä. Erkkerit, kulmatornit ja koristeellinen tammiovi Albatross -tunnuksineen tekevät siitä aistikkaan.

Albatrossia kutsutaan myös taiteilijoiden taloksi, sillä ylimmän kerroksen ateljeessa ovat ahkeroineet muun muassa Wäinö Aaltonen , Ali Munsterhjelm ja Wladimir Goichman.

Albatrossin vieressä on Alexander Nyströmin suunnittelema Päivölä (8) , joka on taidemuseon takana olevista kivilinnoista vanhin. Samainen arkkitehti suunnitteli Päivölän vieressä sijaitsevat merikapteeni Eklundin talot (9) . Niistä ensimmäinen on kaksikerroksinen keltainen talo ja sen vieressä on ruskeaksi maalattu, puitteiltaan valkoiseksi maalattu puutalo. Alexander Nyström on suunnitellut myös nykyisen Park -hotellin (10) , jugendia sekin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alas Aurakatua

Taidemuseolta alas Aurakatua ei monta askelta tarvitse ottaa, sillä jugendrakennuksia on molemmin puolin katua. Vasemmalla Maariankadun kulmassa on Turun kauppaopiston kolmikerroksinen jugendtalo (11) . 1960 -luvulla rakennus kävi ahtaaksi ja koulun toiminta siirtyi Kellonsoittajankadulle. Vanhasta kouluajasta muistuttaa julkisivun teksti: Turun kauppaopisto.

Maariankadun päässä vastapäätä edellistä on komea punainen jugendtalo, Aurakatu 20 (12) . Entinen asuintalo on nykyisin myös toimistokäytössä. Rakennuksen arkkitehti Frithiof Strandell suunnitteli sisäpihalle kopion, joka ei valitettavasti näy kadulle. Maariankadun kulmasta aina torille asti olisi hieno jugendtalojen rivistö. Valitettavasti linjan katkaisee uustuotantoa oleva kulmikas elementtitalo, joka ikävästi rikkoo yhtenäisyyden.

Entinen Turun tyttökoulu (13) , nykyinen nuorisotalo Vimma on peruskorjattu. Julkisivua kannattaa katsella kadun toiselta puolelta. Uutuuttaan kiiltävät peltikaton koristeet kannattaa huomioida.

Tyyli poikkeaa muista Turun jugendtaloista, sillä se muistuttaa lähinnä keskiaikaista kirkkoa.

Torin kulmassa sijaitseva Prima (14) hallitsee torin yläreunan maisemaa ortodoksikirkon kanssa, etenkin, kun hotelli Phoenix ja Cygnaeuksen koulu on purettu pois. Prima tunnetaan talona, jossa sijaitsi sanomalehti Uuden Auran toimitilat. Firman tunnusta voi etsiä seinästä oven yläpuolelta.

Börsistä Old Bankiin

Vanhempia turkulaisia harmittaa vieläkin torin Lindblomin talon (Kauppiaskatu 7) ja Börsin torinkulman jugendtalojen purkaminen. Ensiksi mainittu oli Suomen koristelluin rakennus. Samaa ei voi sanoa tilalle tulleesta Wiklundin tavaratalosta. Onneksi osa vanhasta Börsistä (15) on säilynyt Kauppiaskadulla Turun Sanomia vastapäätä.

Old Bankina (16) paremmin tunnettu rakennus on joidenkin mielestä Frithiof Strandellin hienoin rakennus. Alun perin rakennuksessa toimi Åbo Aktiebank. 1930 -luvulta lähtien talo tunnettiin Helsingin Osakepankin talona.

Rakennuksessa on useita hienoja yksityiskohtia, muun muassa seinäkello ja kulmatornit.

Aurakadun Eerikinkadun ja Linnankadun välistä pätkää saattoi hyvällä syyllä kutsua Pankkikaduksi. Helsingin Osakepankkia vastapäätä oli kolme pankkirakennusta vierekkäin. Niistä keskimmäinen (17) , Kakolan punaisesta graniitista rakennettu on säilynyt (sijaitsee ravintola Galaxyn vieressä).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jokirannan kaupungin kansliarakennus (18) on ehkä Turun kuvatuin jugendrakennus. Komeat tornit ja julkisivun harmaagraniitti tekevät siitä poikkeuksellisen mahtipontisen. Kaupunginkanslia muutti rakennukseen 1960-luvulla ja muuttaa kohta pois. Turun komein jugendrakennus tulee ehkä myyntiin.

Ennen Kaskenmäen nousua kannattaa huomioida Aurasiltaa (19) koristavat jugendpylväät sähkölamppuineen.

Ylös Kaskenmäkeä

Kaskenkatu 2:n Panternin talo (20) on eräs Turun arvostetuimmista osoitteista. Taloa kannattaa ihailla kadun toiselta puolelta tai Vartiovuoren puolelta. Kiinnitä huomiota oviin, ikkunoihin ja pantterikorkokuvaan.

Kaskenmäen päälle rakennettu Hjortenin (21)satulinna poikkeaa torneineen muista Turun jugendtaloista. Hjorten oli alusta alkaen arvostettu osoite, asuihan siinä pääosin ruotsinkielisiä yliopistoihmisiä ja taiteilijoita.

Talon suunnittelija Frithiof Strandell asui itse perheineen satulinnassaan.

Ennen kävelykierroksemme päättymistä ja Käsityöläismuseon Kisälli -kahvilaan menoa kannattaa vielä katsoa Volter Kilventalo (22) Venäjän suurlähetystöä vastapäätä. Kirjailijan muistoreliefi löytyy talon seinästä.

Volter Kilven talo on erityisen arvokas, koska se on vanhin Turun säilyneistä jugendtaloista.

Paljon tunnettuja jugendtaloja jäi näkemättä: muun muassa Biologinen museo, Kotikadun 2:n koristeellinen julkisivu, Neitsytpolun Neitsyen talo, Kupittaan sairaala, Turun Ukkokoti, Vähäväkisten talo, Betel -kirkko, Mikaelin kirkko, Nylundin talo, kaasulaitoksen vanha kaasukello sekä kymmenet muut.

Turussa olisi enemmänkin jugendtaloja, mutta moni sellainen, joka nykyisin ehdottomasti suojeltaisiin, purettiin 1960 -luvulla surutta. Vasta 1970 -luvulla herättiin ymmärtämään jugendtalojen kauneus.

Silti pian on jälleen yksi kaunis jugendtalo hävitetty, kun Wikeström & Krogiuksen talo puretaan.

Hannu Tuominen

Lähde: Kävely jugendtalojen Turussa, Rauno Lahtinen, Hannu Laaksonen, Turkuseura, 2006

TS/<br />Vanhasta Börsistä on jäljellä fasadi, joka on tyypillistä jugendia.
TS/
Vanhasta Börsistä on jäljellä fasadi, joka on tyypillistä jugendia.
TS/<br />Aurakadun ja Maariankadun kulmassa sijaitsi aikoinaan kauppaopiston tilat ennen sen siirtymistä Kellonsoittajankadulle.
TS/
Aurakadun ja Maariankadun kulmassa sijaitsi aikoinaan kauppaopiston tilat ennen sen siirtymistä Kellonsoittajankadulle.
TS/<br />Aurakatu 20 on kunnostettu.
TS/
Aurakatu 20 on kunnostettu.
TS/<br />Eläinaiheiset koristeet olivat tyypillisiä jugendille.
TS/
Eläinaiheiset koristeet olivat tyypillisiä jugendille.
TS/<br />Kaskenmäen päällä sijaitseva Hjorten muistuttaa satulinnaa. Arkkitehti Frithiof Strandell asui perheineen tässä talossa.
TS/
Kaskenmäen päällä sijaitseva Hjorten muistuttaa satulinnaa. Arkkitehti Frithiof Strandell asui perheineen tässä talossa.
TS/<br />Old Bank -nimellä tunnetun rakennuksen omisti aikoinaan Helsingin Osuuspankki.
TS/
Old Bank -nimellä tunnetun rakennuksen omisti aikoinaan Helsingin Osuuspankki.
TS/<br />Taidemuseo on Turun tunnetuin jugendtalo. Myöhemmin, kun jugend ei enää ollut muodissa, rakennusta pidettiin rumana.
TS/
Taidemuseo on Turun tunnetuin jugendtalo. Myöhemmin, kun jugend ei enää ollut muodissa, rakennusta pidettiin rumana.