Lukemisto

Onko vapaaehtoisia?

TS/Jane Iltanen<br />Hannu Lauerma uskoo, että huijareita tulee aina olemaan ja toivoo, että koululaitos voisi yrittää tehdä lapsista vähemmän alttiita pahanlaatuiselle vedätykselle.
TS/Jane Iltanen
Hannu Lauerma uskoo, että huijareita tulee aina olemaan ja toivoo, että koululaitos voisi yrittää tehdä lapsista vähemmän alttiita pahanlaatuiselle vedätykselle.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava turkulainen Hannu Lauerma tokaisee, ettei vedätetty saa ikinä tietää huijauksesta, jos se on tarpeeksi hyvä. Häntä tieteentekijänä jurppii se, että tiede, markkinointi ja uskomukset sotketaan keskenään. Häntä ottaa päähän,että suomalaiset veivät tsunamin jälkeen Aasiaan niin sanottuja otsonoivia ilmanpuhdistajia. Laitteiden valmistajan mukaan niiden piti estää epidemioiden leviämistä. Jo tuolloin oli tiedossa, että kalliit laitteet ovat vahingollisia tai hyödyttömiä.

- Aasiaan vietiin kansalaiskeräyksellä rahoitettuja laitteita, joissa on sininen valo ja otsonin hajua, kun olisi pitänyt viedä ruokaa, lääkkeitä ja vilttejä, Lauerma harmittelee.

Siksi hän kirjoitti kirjan Usko, toivo ja huijaus. Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin.

Lauerman mielestä helpointa riistaa huijareille ja erilaisille kulteille ovat ihmiset, jotka ovat elämässään keskellä kriisiä tai murrosta. Kriisiksi riittää, että tulee keski-ikään.

- Esimerkiksi se, että huomaa keski-ikäisenä, ettei pysty saavuttamaan elämässään enempää kuin tähän mennessä, patistaa joitain ihmisiä etsimään elämälle jotain suurempaa tarkoitusta tai korkeampaa tietoisuuden tasoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fiksutkin ovat vietävissä

Alle kymmenen vuotta sitten löydettiin kalifornialaisesta huvilasta 39 vainajaa, kaikilla Niken lenkkitossut jalassa. Joukkoitsemurhan tehneet olivat uskoneet, että heidät nostettaisiin avaruusaluksessa taivaaseen, jos he hylkäisivät maalliset päämääränsä ja nousisivat "korkeammalle" tasolle.

- Ei kukaan fiksu ihminen lähde mukaan mihinkään käsittämättömään kulttiin, eihän.

Lauerma toteaa, että suuri osa kultteihin hurahtaneesta väestä on hyvin koulutettuja.

- Eduskunta ei nyt ehkä edusta parhaiten koulutettua väestön osaa, mutta kerrassaan huima määrä kansanedustajista uskoo ennalta katsomiseen ja horoskooppeihin. Skeptikko-lehden tekemään kyselyyn osallistuneista kansanedustajista 43 prosenttia uskoi telepatiaan ja puolet selvännäköön.

Huijauksen alalaji

- Jos luontaishoitotuotteet olisivat tehokkaita hoitokeinoja johonkin sairauteen tai vaivaan, olisivatko terveydenhoitoalan ammattilaiset niin vatipäitä tai luonnostaan ilkeitä, etteivät määräisi niitä potilailleen, Lauerma kysyy.

Hän toteaa, että millään luontaishoitotuotteella ei ole todistettua tehoa. Ainoa vitamiini, jonka lisäannoksesta voisi olla suomalaisille hyötyä on D-vitamiini. D-vitamiini ehkäisee muun muassa rinta- ja eturauhassyöpää.

- Ja sitä myydään yhdessä A-vitamiinin kanssa, ja A-vitamiini estää D-vitamiinin imeytymisen.

Lauerma sanoo, että suurin osa luontaishoitotuotteista popsitaan turhaan. Niillä on plasebovaikutus, ei paljon muuta. Hän lisää, että voi luontaistuotehoitoja toki käyttää, jos ne tuntuvat hyvältä, ovat jokseenkin vaarattomia, eivätkä syrjäytä varsinaista hoitoa. Läheskään aina näin ei ole.

Luontaishoitoihin käytettiin Suomessa viime vuonna yli 155 miljoonaa euroa.

Jyvien erottelu akanoista

Lavahypnoosia varten tarvitaan Lauerman mukaan mielellään suurehko yleisö, noin sata henkeä. Näin joukossa on väkisinkin muutama hyvin suggestioherkkä tyyppi. Suggestiolla tarkoitetaan kommunikaation muotoa, jonka tarkoituksena on saada kohdehenkilö toimimaan tai kokemaan asioita tietyllä tavalla. Nämä henkilöt shown vetäjä löytää kysymällä: Onko vapaaehtoisia?

- Joukkohurmos on mahdollista hyvin pienessäkin porukassa, jos kaikki ovat jo valmiiksi valikoituneita, esimerkiksi nuorten omassa spiritismi-illassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oli kyse melkein mistä tahansa huuhaasta, ihminen voi uskoa täysin rajattomasti, täysin kyseenalaistamatta.

- Tästä huolimatta pudokkaita lahkoista on paljon. Lahkoille on tyypillistä lakastua jossain välissä, etenkin silloin, kun lahkon toiminta on ilkeää tai riistää jäseniään. Yleensä viimeistään silloin, kun lahkon johtohahmot joutuvat vankilaan lapsiin sekaantumisesta, talousrikoksista tai jostain muusta.

Jotkut oppivat kerrasta, mutta eivät kaikki. Lauerma tiivistää, että mitä pehmeämmin lahkosta lähdetään sitä enemmän henkilöllä on taipumusta löytää aina jokin uusi, ehkä edellistä hyvänlaatuisempi lahko.

- Esimerkiksi luontaistuotteet vaihtuvat tiheästi. Kristallikide vaihtuu ternimaitokapseliin, sillä mikään yksittäinen luontaishoitotuote ei näytä vakuuttavan ostajia enää muutaman kuukauden päästä.

Kuka meitä huijaa?

Tunnekylmä psykopaatti on piittaamaton muista ihmisistä. Kun laboratoriokokeissa hänelle näytetään videota, jossa kidutetaan lapsia, edes pulssi ei värähdä. Lauerma täsmentää, että tämä ominaisuus mahdollistaa huijariksi kehittymisen. Psykopaatille vasta riskinotto tuntuu vaihtelulta, kun tavallisille ihmisille televisionkatselu tai lomalle lähteminen on tarpeeksi jännää. Sitten ovat tyypit, jotka ovat kasvaneet asosiaalisessa ympäristössä. Tyypin, jotka ovat tottuneet siihen, että kaikki käyttävät heitä hyväkseen.

Lauerman mielestä kolmas ponne huijaukseen ovat sadistiset motiivit. Joidenkin ihmisten mielestä on palkitsevaa nöyryyttää tai nolata toisia.

- Tietyssä mielessä huijaaminen, kuten valehtelu kohteliaisuuden vuoksi, on osa normaalia kanssakäymistä, ja epätosi informaatio arkipäivää. Mutta, kun epätodella tiedolla pyritään manipuloimaan tai riistämään, mennään liian pitkälle.

Osta heti!

Suomalaiset eivät ole Lauerman mukaan sen enempää kusetettavissa kuin muutkaan.

- Toisaalta, kun meillä vakiintunut usko on laimentunut eikä siitä saa enää riittäviä värinöitä, haetaan jotain muuta tilalle. Lisäksi se, että niin paljon huuhaata on tarjolla, altistaa ihmisiä huijaukselle.

Lauerma huomauttaa, että vaikka 99 prosenttia ihmisistä näkisi jonkin internetsivun vedätyksen läpi, yksi prosentti on vietävissä. Muun muassa Taivaan portti -lahko sai lisää jäseniä internetin kautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lauerma neuvoo kysymään, mihin on kiire, kun televisiossa pyydetään toimimaan heti tai tilaamaan heti. Silloin pitäisi ottaa aikalisä.

- Jos jokin asia tuntuu ällistyttävän tai yllättävän edulliselta, kannattaa se esittää vielä kolmannelle henkilölle. Jos tällä loksahtaa suu auki, saattaa olla, että myyntitilanteessa oli jotain suggestiivisia elementtejä.

Lauerma patistaa myös ajattelemaan, mitä edellytyksiä lauseella on, jotta se voisi olla totta.

- Otetaan esimerkiksi laihdutusvyö. Miksi miljoonat lääketieteen ammattilaiset eivät suosittele sitä ylipainoisille, jos se oikeasti on niin edullinen ja paras mahdollinen tapa laihtua.

Maija Tammi

TS/Jane Iltanen<br />Psykiatrisen vankisairaalan vastaavaa ärsytti, että luontaishoitotuotteisiin käytetään hervoton summa rahaa, mutta lasten syöpien hoitamiseen ei löydy tarpeeksi kahisevaa. Joten hän kirjoitti kirjan.
TS/Jane Iltanen
Psykiatrisen vankisairaalan vastaavaa ärsytti, että luontaishoitotuotteisiin käytetään hervoton summa rahaa, mutta lasten syöpien hoitamiseen ei löydy tarpeeksi kahisevaa. Joten hän kirjoitti kirjan.