Teemat

Ratkaisuja löytää helposti

Tietoja parhaista, energiaa säästävistä kodinkoneista ja autoista löytää esimerkiksi internetistä ympäristöjärjestö WWF:n ylläpitämiltä "Top 10" -sivustoilta (www.topten.info). Näillä palstoilla esitellään eri maiden markkinoilla olevia laitteita kaikkine teknisine-, päästö- ja hintatietoineen. Noiden listojen laadinnassa ovat mukana eri maiden energia-alan johtavat asiantuntijat.

Suomen edustaja tässä paneelissa on Motiva Oy. Suomen maakohtaisia sivustoja vielä valmistellaan, mutta niiden luvataan olevan käytössä kuluvan vuoden loppuun mennessä. Yleiset vertailut muun muassa autojen, pyykinkuivaajien ja pakastimien energiataloudellisesti parhaista vaihtoehdoista ovat jo kaikkien ulottuvilla, ja ovathan useimmat kodinkoneetkin niin kansainvälisiä, että muiden maiden sivustoja kannattaa selailla mahdollisia uudishankintoja harkittaessa.

Euroopan unioni pyrkii tehostamaan energiansäästön ja uusiutuvien lähteiden kehitystä myös yhteisön ulkopuolella. Kuluneen lokakuun aikana EU teki aloitteen säästömahdollisuuksien kartoittamisesta muun muassa Yhdysvaltain ja Kiinan kanssa. Energiakomissaari Andris Piebalgs korostaa kokonaisvaltaista näkemystä, jonka mukaan rikkaiden länsimaiden on syytä välittää moderneinta teknologiaa kehittyville talouksille. Teknologian siirrolla ja myös taloudellisella avulla voimme estää kehittyvien maiden rajusti lisääntyvän energiankäytön vahinkoja nousemasta samoihin mittoihin kuin teollisuusmaiden kehityksessä on tapahtunut vuosikymmenien kuluessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomi on ympäristöjärjestö WWF:n tuoreen raportin mukaan henkeä kohti maailman kolmanneksi pahin luonnonvarojen tuhlaaja Arabiemiraattien ja Yhdysvaltain jälkeen. Tämä surkea sijoituksemme johtuu pitkälti vientiteollisuutemme rakenteesta, mutta parannettavaa löytyy kyllä itse kunkin omista valinnoista ja elämäntavoista.

Koko maan energiankulutuksen ja taloudellisen tuottavuuden tilastoissaolemme Euroopan komission uusimpien tilastojen mukaan huonoin ns. vanhojen jäsenmaiden edustaja. Suomi sijoittui 17. tilalle 25 jäsenmaan vertailussa, kun energiankulutuksemme suhteutettiin henkeä kohti laskettuun bruttokansantuotteeseen.

Emme voi syyttää heikosta menestyksestä yksin vientiteollisuutta. Uunituoreessa EU-alueen energiankäytön vertailussa suomalaiset jäivät auttamatta hännänhuipuiksi esimerkiksi kotien valaistuksessa käytettävien, sähköä säästävien lamppujen käytössä. Vertailun kärkimaassa Saksassa kotitalouksissa oli tutkimushetkellä keskimäärin 6,5 energiansäästölamppua kotitaloutta kohti, mutta tilaston hännille jääneen Suomen talouksista vastaavia säästölamppuja löytyi keskimäärin vain yksi.