Talvirenkaat alle ja sassiin
MARJA HEIKKILÄ
Nastarenkaita saa lain mukaan käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mutta myös muuna aikana kelin sitä edellyttäessä. Talvirenkaita, joko nastallisia tai nastattomia kitkarenkaita, on pakko käyttää joulu-, tammi- ja helmikuussa.
Vaikka Varsinais-Suomessa pakkasaamut ovat olleet harvassa, muualla Suomessa ensimmäiset liukkaan kelin peltikolarit on jo koettu.
-Syksyllä talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle hyvissä ajoin, eivät ne renkaat muutamassa viikossa kulu. Ensimmäiset liukkaat ovat kokeneellekin kuljettajalle melkoinen haaste, palvelupisteen päällikkö Antti Vainio Suomen Euromaster Oy:sta sanoo.
Laki on hänen mielestään hieman nurinkurinen kun se painottaa päivämääriä, sillä monin paikoin ensimmäiset liukkaat kelit ja lumet tulevat jo ennen marraskuuta.
-Jos pyhämiesten päivän aikoihin on lähdössä reissun päälle, suosittelen renkaiden vaihtoa, sillä kuluneilla kesärenkailla ensilumilla liukastelu on äärettömän vaarallista.
Talvirenkaiksi merkkirenkaat
Suomalaisautoilija arvostaa hyvää pitoa, turvallisuutta ja kestävyyttä, ja valitseekin autoonsa useimmiten merkkirenkaita halpatuontirenkaiden sijaan.
Talvirenkaiden hinnat eivät oleellisesti ole viime syksystä muuttuneet. Keskiverto perheautoon, jossa on 15-tuumaiset pyörät, talvirengaskerta maksaa 400 euron molemmin puolin, Antti Vainio laskeskelee. 1980-90-luvun autoihin renkaita saa tätä halvemmallakin.
Kaikenkaikkiaan rengaskustannukset tosin ovat melkoisesti nousseet, sillä uusissa autoissa on yhä suuremmat renkaat. Myös matalaprofiiliset renkaat pyörivät yhä useamman uuden auton alla. Monissa uusissa autoissa on 15-, 16-, 17-tuumaiset tai tätäkin suuremmat renkaat, Autonrengasliiton varapuheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo.
Enää talvirenkaita ei juurikaan rengasliikkeissä nastoiteta, vaan nastat asennetaan jo tehtaalla. Kehitys on ollut varsin huimaa nyt kun nastoja ja renkaita kehitetään rinta rinnan.
Renkaan kulutuskestävyyteen eniten vaikuttaa kuljettajan ajotapa. Säästeliäällä taloudellisella ajolla perheauton nastarenkailla pääsee 40-50 000 kilometriä, kitkarenkailla jonkin verran vähemmän. Revittävällä ajotyylillä renkaat loppuvat paljon tätä ennen, Nuora painottaa.
- Oikea rengaspaine on tärkeä tekijä myös renkaan kestävyyden kannalta, väärä paine lyhentää renkaan kilometrejä jopa 10-15 prosenttia.
Nykyautoilla ajelevat eivät tiedosta rengaspaineiden tärkeyttä ja läheskään kaikki eivät tiedä, kuinka paljon uusien autojen renkaat painetta vaativat. Jos vanhoissa perheautoissa rengaspaine oli kahden barin molemminpuolin, nyt liikutaan lähempänä kolmea baria. Rengaspaineiden suositukset talvirenkaille löytyvät useimmiten polttoaineluukun kannesta tai ovipaneelista ja tietysti ohjekirjasta.
- Renkaiden ilmanpaineen tarkistamisen pitäisi kuulua jokaisen autoilijan perustehtäviin kerran kuussa, Vainio lisää.
Uusia haasteita renkaan asennukselle
Edelleen puolet autoilijoista vaihtaa renkaansa itse, joskin määrä vähenee tulevaisuudessa. Uudet autot tuovat renkaiden asennukselle uusia haasteita. Auton noston ja renkaiden irrotuksen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä väärällä nostolla saattaa aiheuttaa isoja vahinkoja. Siksi tasonostin on perinteistä tunkkia turvallisempi vaihtoehto, Vainio korostaa.
Renkaiden alle asennus maksaa Turun talousalueella keskimäärin 10-26 euroa, edullisimmin renkaat saa asennettua ennen kiireisintä ruuhkahuippua.
Rengasasiassa kannattaa olla huolellinen ja huomioida valmistajan suositukset oikeasta rengaskoosta. Ja sitten oikeat pultit tai mutterit oikeisiin vanteisiin.
Alumiinivanteilla ensiarvoista on jälkikiristys, joka on hyvä tehdä 50 kilometrin jälkeen, Vainio muistuttaa.
Valitseeko autoon kitkat vai nastat on pitkälti makukysymys, joskin nastarenkaan jääpidolle nastattomat renkaat eivät pärjää.
- Etenkin täällä rannikolla, missä lämpötilavaihtelut ovat nopeita ja juuri tästä syystä keliolosuhteet poikkeuksellisen vaativat, mielestäni ainoa oikea valinta on nastarenkaat, Antti Vainio sanoo.
Renkaatkaan eivät tee talvikelistä kesäkeliä. Oikea kelin mukainen tilannenopeus ja ennakoiva ajotapa ovat turvallisen talviautoilun lähtökohtia.