Liikenne

Rengashotellista ratkaisu säilytysongelmiin

TS/Jori Liimatainen<br />&quot;Hotellipäällikkö&quot; Jani Salo siirtää renkaita säilöön.
TS/Jori Liimatainen
"Hotellipäällikkö" Jani Salo siirtää renkaita säilöön.

LIISA AALTO

Muutamat rengasliikkeet ovat harjoittaneet renkaiden säilytyspalvelua jo 1970- luvulta asti. Vasta 2000-luvulla siitä on tullut nopeasti kehittyvää liiketoimintaa, jonka kysyntä kasvaa vuosi vuodelta.

Toiminnasta käytetään nykyisin yleisesti nimitystä rengashotellipalvelu. Tämän hauskan termin lanseerasi valtakunnallinen rengasliike Vianor Oy muutamia vuosia sitten.

Rengashotellien talvisesonki on juuri lähtenyt käyntiin, vaikka huippu osuukin joka vuosi ensilumen aikaan. Rengasliikkeissä joudutaankin joka vuosi toteamaan kuuluisan kliseen "talvi yllätti autoilijan" paikkansa pitävyys.

- Lain mukaan talvirenkaat saa laittaa alle ensimmäinen marraskuuta, mutta tuskinpa siitä sakotetaan, jos ne on laitettu viikko, pari etuajassa, toteaa Juha Rindell Vianor Oy:stä.

Itäharjun Vianorilla on tällä hetkellä hotellipaikkoja yhteensä noin 2 800 renkaalle, mutta Rindellin mukaan kapasiteettia pystytään kasvattamaan tarpeen mukaan.

- Olemme myös palkanneet neljä kiireapualaista pelkästään asiakkaitten renkaita huoltamaan ja vaihtamaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhden kauden pakettihinta on 74 euroa. Pakettiin kuuluu renkaiden asennuksen, varastoinnin, pesun, kuntokartoituksen ja vakuutuksen lisäksi myös tekstiviestinä asiakkaalle lähetettävä ajanvarausehdotus, Jani Salo kertoo.

- Sillä pyrimme loiventamaan ruuhkahuippua.

Syitä rengashotellien suosioon voi hakea muun muassa tilojen puutteesta tai paloturvallisuustekijöistä. Monissa taloyhtiöissä nimittäin kielletään renkaiden säilyttäminen varastotiloissa, sillä kumi on herkästi syttyvä materiaali, joka palaa pitkään.

- Yksi syy on varmasti myös se, että palvelu on vaivatonta ja helppoa. Asiakkaan ei tarvitse murehtia likaisista renkaista tai niiden kuljettamisesta mihinkään, kun homma hoituu kerralla kuntoon rengashotellissa, toteaa palvelupisteen päällikkö Kristian Lång Suomen Euromaster Oy:stä, jolla taitaa olla tällä hetkellä Turun seudun suurin rengashotelli.

Säilytystilaa löytyy noin 5 000 renkaalle ja vapaita paikkoja on vielä runsaasti jäljellä.

- Meillä kausipakettihinta on 95 euroa sisältäen asennuksen, pesun, vakuutuksen, kuntokartoituksen sekä varastoinnin. Toimitusjohtaja Samu Hagström Turun Rengashallit Oy:stä kertoo, että heidän hotellinsa on tällä hetkellä aivan täynnä.

- Tilaa on yhteensä noin 150 auton renkaille ja tarkoitus on, että kasvatamme kapasiteettia lähitulevaisuudessa, sillä kysyntä on yllättänyt.

Yrittäjä Pauli Palanderin mukaan Rengas ja Tarvike Oy:n tiloihin mahtuu vielä useita satoja renkaita. Pelkkä säilytys maksaa 40 euroa, pesu viisi euroa ja asennus parikymppiä. Koko paketin hinnaksi tulee siis noin 65 euroa.

Rengas Turku Oy:ssa koko hoito maksaa 55 euroa kaudelta. Rengasmyyjä Marko Virran mukaan hotelli alkaa olla melkoisen täynnä jo nyt.

- Meille mahtuu kaikkiaan pari tuhatta rengasta, mutta ensi vuonna saamme onneksi lisää tilaa.

TS/TS/Arto Takala<br />Nyt on korkea aika ryhtyä renkaan vaihtoon. Viime päivinä asentaja Matti Vuorelalla on riittänyt kiirettä.
TS/TS/Arto Takala
Nyt on korkea aika ryhtyä renkaan vaihtoon. Viime päivinä asentaja Matti Vuorelalla on riittänyt kiirettä.