Extra

Niksikkäät: Villasukatkin lahjavakkaan

TS/Arto Takala<br />Lämmintä lahjakoriin.
TS/Arto Takala
Lämmintä lahjakoriin.

Uskokaa tai älkää mutta joulu lähestyy uskomattomalla vauhdilla, ja nyt on viimeistään käsillä hetki, jolloin kannattaa ottaa käyttöön seuraava kikka. Tosin siitä on hyötyä läpi vuoden, mutta nyt on sopiva aika aloittaa. Itse olen noudattanut oheista käytäntöä vuosikaudet, joskin vähemmän organisoidusti, mistä on aiheutunut omat haittansa.

Aina kun kohdalle sattuu ostan pieniä, mukavia lahjatavaroita, joita voi tarpeen tullen - jouluna ja muulloinkin - antaa perheenjäsenille ja ystäville. Esimerkiksi puiset, usein varreltaan koristemaalatut voiveitset, kunnolliset viinipullonavaajat, hilpeän näköiset koristeelliset pullonkorkit, erilaiset tuoksuvat, kelluvat tai muutoin vain erikoiset kynttilät tai vaikka kauniit patalaput ovat erinomaisia pikkulahjoja. Kaiken lisäksi ne eivät vie paljon tilaa.

Kannattaa varata tätä tarkoitusta varten ihan oma laatikko tai kori, josta tavarat tarvittaessa helposti löytyvät. Käsityötaitoiset voivat tietenkin näprätä laatikkoon omia tuotoksiaan, vaikkapa kalastajalangasta virkattuja sipulipusseja ja pikkuliinoja tai omin hellin käsin rakkaudella neulottuja vanttuita tai saapassukkia. Ellei osaa tehdä itse kannattaa sopivan tilaisuuden tullen ostaa sellaiset, jos saa ne sopuhintaan. Minäkin ostin Naantalin torilta jo pari, kolme kuukautta sitten valkoiset käsin neulotut pitsikuvioiset nilkkasukat, joista yksi vilukinttuinen lapsenlapsi saa pukinkontin kautta itselleen todella kauniit ja lämpimät yösukat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Usein tulee ostettua joulun jälkeisistä alennusmyynneistä huokealla myös joulukoristeita ja koriste-esineitä. Se saattaa vaikuttaa hullulta, kun seuraavaan jouluun on melkein vuosi aikaa. Aika on kuitenkin hupaa tavaraa ja tavaroille löytyy pian käyttöä. Nämä lahjakorin tavarat ovat tietenkin hyvin säilyviä, sillä kannattaa valita vain kuivatavaraa: vaikkapa alennusmyynnistä löytynyt kirja, kankainen viinipullonpussi tai iloisen väristä mauste- tai pippuriseosta sisältävä lasipurnukka. Ja vaikka kynttilänsammutin on yleensä jouluinen vakiolahja, sellaisen voi antaa milloin tahansa, yksin tai kynttilä kylkiäisenään.

Karvas kokemus on kuitenkin opettanut, että kyseiset tavarat kannattaa säilöä samaan laatikkoon. Meikämanta on ripotellut niitä eri paikkoihin laadun mukaan, eikä sitten enää muista niitä olevan olemassakaan. Tähän nyt ainakin sopii sanonta: poissa silmistä, poissa mielestä!

Sotkutonta

Pienissä ja suuremmissakin maalaushommissa tulee sipaistua pensselistä liiat maalit pois purkin reunaa vasten. Se tietää sotkuista jälkeä, kun maali alkaa valua purkin ulkoreunoja pitkin alustalle. Mutta jos pingottaa purkinsuun poikki metallilangan ja vetää penseliä sitä vasten, ylimääräinen maali valahtaakin suoraan purkkiin tuhrimatta paikkoja sen enempää.

Kuoret pois

Jos appelsiinin tai sitruunan kuori on turhan sitkeässä voit helpottaa kuorimista pitämällä hedelmää muutaman minuutin ajan lämpimässä vedessä. Sen jälkeen niin päällimmäinen kuori kun sisempi valkoinen osakin irtoavat helposti. Jos taas on aikeissa tiristää sitruunasta mehua, hetken oleilu mikrossa tai kuumassa vedessä irrottaa sitruunasta mehut viimeiseen tippaan.

Lisää vartta

Jos ostamasi leikkokukat ovat liian lyhytvartisia tiettyyn maljakkoon, voit auttaa asiaa laittamalla maljakon pohjalle sopivan määrän koristeellisia lasihelmiä tai rutistella sinne kukkapaketin päällä ollutta sellofaanikelmua. Kumpikin ratkaisu on visuaalisesti kestävä, vaikka maljakko olisikin lasinen.

Ritva Adenius

ts.extra@turunsanomat.fi