Extra

Mukavuuksia ja laatuelämää
mummonmökki-idyllissä

TS/<br />&quot;Mettäläiset&quot; pohtivat kukkaistutusten paikkaa. Taustalla baarirakennus terasseineen.
TS/
"Mettäläiset" pohtivat kukkaistutusten paikkaa. Taustalla baarirakennus terasseineen.

Salmelat myivät kerrostalohuoneistonsa Turun Lausteelta sekä mökin Liedosta ja hankkivat omakotitalon Päijät-Hämeestä, keskeltä upeinta järvi-Suomea. Padasjoen keskustaan on matkaa 28 kilometriä. Lähimpään kauppaan, Kuhmalahteen, on viisitoista kilometriä, mutta kauppa-auto käy kulmilla pari kertaa viikossa. Talosta ja pihapiiristä löytyy melkoisesti mummonmökkimäistä idylliä, vaikka se on rakennettu vasta 1960- luvulla.

Mikä saa elämänsä jälkimmäistä puolikasta elelevät ihmiset tekemään joidenkin ihmisten mielestä hyvinkin rohkean tempun? Kummankaan juuret kun eivät edes ole Padasjoelta.

- Päätin jo kauan sitten, etten aio vanheta Turussa. Olemme molemmat maalta, Pohjois-Pohjanmaalta, Simo Pudasjärveltä ja minä Kuivaniemeltä lähtöisin. Oikeastaan asumisemme vaihtoehtoina olivat suurkaupunki tai sitten kunnon maaseutu, ja kun varamme eivät riittäneet suurkaupunkiin, niin sitten jäi se maaseutu ja "erämaa"- elämä, mettäläisiä kun ollaan, valottaa Leena Salmela taustoja eikä pidä koko asiaa mitenkään ihmeellisenä.

- Tarvittaessa tulemme vähällä toimeen. Emme koskaan ole olleet hyvätuloisia, joten tottumus on toinen luonto, ja aina on siunaantunut kaikkea mitä tarvitsemme. Muutossa huomaa, että vähän ylikin tarpeen. Tämä on vain yksi suuri unelma, joka on toteutunut. Ei siinä sen kummempaa, hän kuittaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mukavuuksista ei silti ole tarvinnut tinkiä. Talon kellarista löytyivät esimerkiksi sähkösauna ja kylpyhuone sekä keittiöstä astianpesukone. Näin aikaa jää "elämiseen" ja omille harrastuksille enemmän.

50 neliötä lautalattiaa

65-vuotias, jonkin aikaa eläkepäiviä viettänyt Simo Salmela muutti viime syksynä edeltä käsin uudelle kotipaikkakunnalle. Leena kävi vielä kuluvan vuoden kevääseen asti töissä Turussa ja muutti sitten perässä.

- Lähdin vakituisesta työpaikastani, jossa olin ollut viittä vaille 20 vuotta. Olihan se tietysti iso juttu, mutta olin täysin valmis vaihtamaan ympäristöä. Päätin, että "sitku- elämä" loppuu nyt, napauttaa Leena, joka on juuri täyttänyt 58 vuotta.

Ensimmäinen talvi ja kevät meni taloa sisältäpäin remontoidessa. Asuinhuoneiston yhteyteen kuului myös entinen kauppatila. Väliseinään tehtiin aukko ja tilasta kunnostettiin olohuone. Takan perustusta tehtäessä huomattiin, että linoleumin ja kovalevyn alta paljastui upea lautalattia.

- Siinä sitä olikin hommaa, kun lautalattia kaivettiin lähes 50 neliön alueelta. Kovalevy oli kiinnitetty muutaman sentin välein pienillä nauloilla, jotka kiskottiin yksitellen irti, Simo huokaisee.

Se, miksi uusi koti löytyi juuri Padasjoelta, on oikeastaan sattumaa. Pariskunta lähti sinne vuonna 2005 hiihtolomalla hiihtelemään.

- Seutu viehätti ja kyselimme paikallisilta olisiko täälläpäin mukavia taloja myytävänä. Kun saimme tiedon talosta, poikkesimme katsomaan saman tien ja ihastuimme paikkaan, Leena kertoo.

Leena ja Simo odottelevat jo nyt malttamattomina, että pääsevät talvella taas hiihtelemään järven tai paremminkin järvien jäälle. Pihalle asti näkyvät sekä Vehkajärven että Vesijaon selät.

Marjat ja sienet otetaan talteen

Salmelat ottavat uudessa kotitalossaan rauhallisesti, päivän kerrallaan. Lähistöllä on upeita kävelymaastoja, joista ulkoilmaihmiset nauttivat lähes päivittäin. Varsinkin Simo on innokas marjojen poimija ja sienestäjä, joka viettää syksyisin tuntukausia metsässä.

- Pakkaset ovat jo lähes pullollaan terveellistä syötävää talven varalle.

Leena harrastaa muun muassa valokuvausta ja järvisuomalaiset maisemat antavat siihen runsaasti inspiraatiota. Puutarhassa myllääminen on yksi hänen suurimmista intohimoistaan. Sitä rouva on päässyyt toteuttamaan koko kesän ja pitkään lämpimänä jatkuneen syksyn.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Talon etupihan rakentaminen on vielä kesken. Tarkoitus on laittaa siihen mustia ja vaaleita laattakiviä, mutta en ole vielä päättänyt miten ne asettelen. Toivottavasti saan sen valmiiksi ennen talven tuloa. Jos en, jatkan keväällä.

Oma kasvimaa on toistaiseksi pieni, eivätkä Salmelat kovin suurta aio perustaakaan. Ensi kesänä siellä kasvaa kuitenkin jonkin verran perunaa, sipulia, kesäkurpitsaa, tomaattia sekä erilaisia salaatteja. Kuluneena kesänä salaatit kasvoivat terassilaatikossa kesäkukkien joukossa.

Pihasauna lämpiää joka toinen ilta ainakin joulukuulle asti. Saunasta pulahdetaan uimaan silloin kun tarkenee, joko Vehkajärveen tai Vesijakoon, kumpaan rantaan nyt aurinko sattuu paistamaan. Avantouinti ei sentään kuulu Salmeloiden harrastuksiin.

Päijät-Hämeessä riittää metsää, joten puulla lämmitetään mahdollisimman paljon. Polttopuut ostetaan metsänomistajanaapureilta metrisinä halkoina, joista isäntä iltapuhteinaan pilkkoo sopivan kokoisia klapeja moottorisahalla. Varaava takka leivinuuneineen jakaa tasaisesti lämpöä lähes koko taloon. Myös keskuslämmityspannussa poltetaan mahdollisimman paljon puuta

- Ainakin ensimmäisen vuoden öljylasku on ollut yllättävän alhainen. Kun näkee hiukan vaivaa, lämmityskuluissa voi hyvinkin säästää, Simo sanoo.

Oma kyläbaari ja karaokea?

Ensi kesänä Salmelat ovat todennäköisesti uuden, mielenkiintoisen haasteen edessä. He haaveilevat kyläbaarin avaamisesta. Asuinrakennuksen ja pihasaunan lisäksi pihapiiriin kuuluu nimittäin myös valmis baarirakennus terasseineen. Talon entiset omistajat pitivät siinä kuppilaa, josta sai kahvia, pientä suolaista ja makeaa sekä olutta ja siideriä.

- Padasjoen kunnan asukasmäärä vähintäänkin kaksinkertaistuu kesäisin, ja kesäasukkaita tulee vuosi vuodelta lisää. Potentiaalisia asiakkaita ehkä olisi riittävästi, mutta yrittäjäksi alkaminen ei ole niin yksinkertaista, etenkään tällä iällä. Yrittäjäkursseja olisi kyllä tarjolla, ja anniskelu- ja hygieniapassin hankkiminen olisi kummallakin edessä, Leena pohtii.

Isäntä on innokas karaoken harrastaja ja suunnitteilla on jo viikoittaiset karaoke-illat baarin asiakkaille. Tarvittava kalustokin löytyy omasta takaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Syyskuun puolessa välissä järjestimme paikallisille asukkaille yhteislauluillan tupaantuliaisten merkeissä. Vaikka sää ei juuri silloin suosinutkaan, niin vastaanotto oli lämmin. Ihmiset ovat täällä mukavia ja rauhallisia. Olemme kotiutuneet oikein hyvin, Salmelat tuumaavat.

Liisa Aalto

TS/<br />Isäntäpari asettumassa illalliselle. Emännän tehtävänä on viinipullon avaaminen.
TS/
Isäntäpari asettumassa illalliselle. Emännän tehtävänä on viinipullon avaaminen.