Extra

Julkiset salat: Anna Hanski voi nyt sanoa, että hyvä näin

TS/Jane Iltanen<br />-Tumman siniset kengät ikkunassa ja varjoja niiden pinnalla, laulaa Anna Hanski uudella albumillaan.
TS/Jane Iltanen
-Tumman siniset kengät ikkunassa ja varjoja niiden pinnalla, laulaa Anna Hanski uudella albumillaan.

Isänsä jälkiä laulajana seurannut Anna Hanski, 36, on onnellinen sekä laulajana että kahden ihanan tyttären äitinä. Yksitoista vuotta nuoruudestaan Turussa asunut Anna koki Aurajoen rantamilla eläessään monia suuria ja tärkeitä asioita, jotka ovat vaikuttaneet hänen matkansa määrään.

On kulunut seitsemän vuotta edellisestä albumistasi. Missä olet sen seitsemän vuotta oikein ollut?

 - Elämässä. Musiikkipuolella olen esimerkiksi vetänyt muskarikerhoa, tehnyt PR-työtä, keikkojakin. Ja kotikin on hoitunut siinä samalla.

Mitä kaikkea on plakkariin pitänyt kertyä, jotta voi sanoa; Hyvä näin ?

 - Paljon kokemusta, kasvamista, murhetta ja iloa.

Mitä haluat, ihan sananmukaisesti uudella albumillasi sanoa?

 - Toivon, että se olisi nautintoa arjessa: toiveita, unelmia ja lohdutusta. Samaa, mikä mulle kuuntelijana on tärkeää.

Olet tehnyt uudelle levyllesi myös itse sanoituksia. Kuinka monta sanoitusta olet Teostoon kaikkiaan tähän mennessä ilmoittanut?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 - Olen tehnyt aikaisemmin joitakin käännöksiä ja esimerkiksi nukketeatterille musiikkia. Tämän levyn omat biisit ovat kuitenkin ensimmäisiä ihan oikeita omia lauluja. Teostoon olen ilmoittanut ehkä 6-7 laulua.

Sinua pidetään turkulaisena. Oletko paljasjalkainen heidekeniläinen vai junantuoma?

 - Junantuoma. Olin 12-vuotias, kun perheemme muutti Turkuun ja olin 23-vuotias, kun muutin Helsinkiin.

Sinut löydettiin Naantalissa, kun olit 16-vuotias. Kerro siitä.

 - Kuuntelin, kun bändi soitti jazzia. Siinä oli sellaisia soittajia kuin Ilpo Murtojärvi, Matti Puurtinen, Eki Välilä ... Rohkaistuin kysymään, saanko tulla laulamaan. Kerroin kuka oli isäni ja muusikot kiinnostuivat. Myöhemmin Ilpo Murtojärvi otti yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä hänen ja Jukka Alihangan kanssa.

Olit kuitenkin vetäissyt pari vuotta ennen sitä komeissa puitteissa hienon laulun. Missä se tapahtuikaan?

 - Juu, Karjala-talossa lauloin komeasti Karjalan kunnailla . Olin pienenä mukana monissa sellaisissa juhlissa, sillä sukuni oli lähtöisin eteläisestä Lumivaarasta.

Uimarantarakkaus venäläisiskelmään

Pian löytymisesi jälkeen radiohitiksi nousi vieläkin kovasti soiva laulu Tule poika uimaan . Onko sen laulun tarina tosi?

 - Biisi on venäläinen käännösiskelmä, ja alkuperäiset sanat kertovat ihan muusta. No, kyllä teksti 17-vuotiaana olisi voinut ollakin tosi.

Turkulainen tähtientekijä Rauno "Leppari" Lepistö taisi urasi kannalta olla tärkeä ihminen. Minkälaiset muistot hänestä jäivät?

 - Aivan valtavan lämpimät. Siinä levy-yhtiössä oli ihana perhepiiritunnelma. Sitä on hyvinkin ikävä aina joskus. Kuin Rauskaa itseäänkin.

Leppari nappasi ylimääräisenä raitana albumillesi maailmanhitiksi nousseen Lambadan . Mitä ajattelet nyt siitä biisistä?

 - Itse liimailin levykanteen tarroja, joissa mainittiin, että sisältää myös hittibiisi Lambadan . Ajattelin, että jos saan sellaisen maailmanhitin, niin isot portit kyllä nousevat. Niin siinä sitten kaikkien tekijänoikeuskiemuroiden keskellä kävikin. Ei biisi kuitenkaan leimannut minua, vaan löysin ihan oman väyläni.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sinusta tuli tähti ja jäi koulu kesken aikanaan. Palasitko sitten koskaan koulunpenkille?

 - En valitettavasti. Se on asia, jota kadun. Ehkä siitä sitten on tullut valtava tiedonjano. Olen innostunut lukemisesta, kursseista ja etsin paljon erilaista tietoa.

Yksi myydyimpiä suomalaisia levyjä on laulu Jos et sä soita . Tehtiinkö se alunperin mainoskäyttöön?

 - Kyllä kai se tehtiin alunperin sekä lauluksi että mainoskäyttöön. Juha Tapaniselta sain sitten muitakin biisejä, joista esimerkiksi laulusta Rakastan Sua sataa tykkään paljon.

Silmät kiinni ja sekaan...

Miten hurja hittitehtailu vaikutti nuoren tytön elämään? Tuntuiko jossakin vaiheessa, että nyt mennään liian lujaa?

 - En tiedä, osaako pää jarrutella. Se vaan oli osa omaa elämää. Enää en aio lähteä silmät kiinni ja sekaan -elämään.

Teit Kotiviiniä ja tapasit Lee Hazlewoodin, jonka kanssa levytit duettonakin. Minkälainen äijä hän oli?

 - Aika hahmo kyllä. Hieno tuttavuus. Harmi, että olin niin nuori. Olisin voinut tapaamisesta nauttia ehkä enemmän, jos olisin ymmärtänyt kuinka merkittävä amerikkalainen hän onkaan.

Turusta muutit Helsinkiin ja sait esikoisen. Miltä elämä silloin maistui?

 - Hyvältä se maistui kauhean vauhdikkaan ajan jälkeen. Olin toivonut lasta kovin pitkään ja silloin syntyi Nenna , joka nyt on 11-vuotias.

Miten sitten sovitit yhteen perhe-elämän keikkailun ja musiikin tekemisen muuten?

 - Onhan se aina vähän vaikeaa. Mulla on aina ollut pitkät tauot lasten syntymän jälkeen. Tahdon itse paljon hoivata ja antaa läsnäoloa.

Seitsemän vuotta sitten sait tehdä tunnuslaulun Tunteisiin Salatut elämät -televisiosarjaan. Minä tahdon Sinut -levyltä löytyi muitakin hittejä. Oliko alkamassa uusi hittikausi vai miten kävi?

 - Se oli hieno levy, ja odotukset olivat suuret, mutta sitten kävi niin,että syntyi toinen lapsi Alina , joka nyt on kuusivuotias. Ai, että tuleeko nyt sitten taas lapsi, kun pitkän tauon jälkeen on levykin tullut? No, heh, ei ole lasta tulossa...

Aika tuonut uutta kasvua

Kun käsissä on uudenlainen oma albumi, niin mihin suuntaan toivot elämäsi musiikkimaailmassa nyt kulkevan?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 - Toivon, että aikaisemmat tutut kuuntelijani ovat kasvaneet mukanani ja löytävät kasvaneen minäni, ja että uudetkin kuuntelijani oivaltavat, mihin suuntaan haluan kulkea ja tulevat näin oikeiksi kuuntelijoiksi.

Mihin suuntaan elämäsi toivot muuten nyt kulkevan?

 - Olen aika tyytyväinen elämääni ja henkiseen olotilaan. Toivon, että saan olla terveenä ja että lapset pärjäävät. Toivon myös, että saan tätä työtä tehdä.

Mikä vaikutus oli aikanaan sillä, että isäsi Seppo oli tunnettu laulaja ja että laulun lahjoja oli suotu myös sisarellesi Pinjalle ja veljellesi Janukselle?

  - Se vaikutus sillä ainakin on ollut, että meistä tuli laulajia. Perimällä oli siihen oma osansa. Ympäristö on vaikuttanut siihen, mihin on kasvettu.

Nyt eletään aikaa, jolloin Matti ja Teppo, Danny, Katri Helena, Paula Koivuniemi, Pepe Willberg ja monet muut kestosuosikit elävät jo ties kuinka monetta tulemistaan. Tavoitteleeko Anna Hanski vielä tähtitaivaalta sitä näkyvintä paikkaa?

 - Perhana...No, sanotaanko nyt sitten rehellisesti. Kyllä suosio tuntuu kivalta. Kyllä sitä toivon. Se ei kuitenkaan enää ole itseisarvo.

Mitä sanot euroviisuista? Olit aikoinasi itsekin mukana biisillä Elämän haitari.

 - Se ei ollut kovin merkittävä kokemus. Lapsesta saakka olen ollut kuitenkin valtavan kova viisufani. Sanon suoraan, etten ole enää moneen vuoteen seurannut kisaa. Siinä ei enää ole ollut oikeaa tunnelmaa. Ei laulullisesti, eikä muutenkaan. Kyllä sinne 1-2 hyvääkin laulua mahtuu, mutta muuten se on semmoista lallattelua.

Tunteen paloa ja ahkeruutta

Mitä mieltä muuten olet suomalaisen musiikin tilasta tällä hetkellä?

 - Mun mielestä yhtä huolestuttavaa on myymisen pakko ja kova tuotteistaminen. Se on mulle vierasta. Samoin laskelmointi ja peli. Vähäinen tunteiden välittäminen. Arvostan tunteen paloa ja ahkeruutta.

Mitä muuta perheen ja musiikin lisäksi elämääsi tällä hetkellä mahtuu?

 - Ystäviä, lukemista ja teatteria... ja paljon muuta kivaa kiinnostavaa. Ruuanlaittoa unohtamatta!

Tie, totuus vai elämä?

- Totuuden tie elämässä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikä unelmistasi todeksi tullut on?

 - Monet: lapset, levyt, auttaminen. Kosketus ihmisten elämään. Musiikillisesti olen ollut mukana tärkeissä hetkissä.

Olet Unicefin hyvän tahdon lähettiläs. Minne hyvää tahtoa tahtoisit tällä hetkellä lisätä?

 - Tahtoisin levittää hyvää tahtoa kaikkiin ympärillä oleviin ihmisiin. Jokaiselle meistä. Erityisesti myös päättäjille.

Kun aina silloin tällöin poikkeat Turun seudulla, mikä läikähtää lämpimästi mielessä?

 - Esimerkiksi juuri Leppari. Uran alkuhetket. Lapsuuden perhe.

Laulussa Hyvä näin kerrot, että osaat olla yksinkin. Missä on sinun hiljaisuutesi huone?

 - Löydän sen tarvittessa mistä vaan ja koska vaan ja osaan sen ajan itselleni hakea.

Mikä muu on Hyvä näin ?

 - Valinnan mahdollisuus.

Jukka Saarinen

TS/Jane Iltanen<br />Anna Hanski laulaa tiestä, arjesta, ja jopa Mato-Villestä uusissa lauluissaan. Turussa hän viihtyy aina kuin kotonaan.
TS/Jane Iltanen
Anna Hanski laulaa tiestä, arjesta, ja jopa Mato-Villestä uusissa lauluissaan. Turussa hän viihtyy aina kuin kotonaan.