Matkailu

Albert Dock
on Liverpoolin
sydän

TS/Pate Nikulainen<br />Liverpoolin Tate Gallery tarjoaa upeat puitteet taiteelle jo julkisivusta lähtien.
TS/Pate Nikulainen
Liverpoolin Tate Gallery tarjoaa upeat puitteet taiteelle jo julkisivusta lähtien.

PATE NIKULAINEN

Liverpoolin upeimmat nähtävyydet löytyvät Mersey-joen rannalta. Erityisesti Albert Dock tarjoaa lähes kaiken, mitä matkailija tarvitsee. Kaupungin parhaat museot, hyvät ravintolat ja baarit, sekä kaupungin paras näkymä hotellihuoneesta löytyvät samasta kompleksista lähellä keskustaa. Lisäksi tunnelmallinen Albert Dock on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Albert Dockin valtavat punatiiliset satamarakennukset valmistuivat vuonna 1846 maailman suurimmiksi ja moderneimmiksi varastoiksi. Parhaimmillaan 1800-luvun lopussa kymmeniä prosentteja Ison-Britannian imperiumin kaikesta kaupasta meni Albert Dockin kautta. Varastot vanhenivat kuitenkin yllättävän nopeasti laivojen kasvaessa ja vasta 1980-luvulla alettiin pohtia pahasti ränsistyneen Albert Dockin uutta käyttötarkoitusta. Alueesta päätettiin tehdä kaupungin uusi sydän. Sinne tulivat Tate Gallery, Beatles Story-museo ja merimuseo muista viihdykkeistä puhumattakaan. Nykyään Albert Dock on Lontoon ulkopuolella Ison-Britannian vierailluin turistikohde, eikä suotta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Albert Dockin varastorakennukset ympyröivät niiden keskelle tehtyä isoa satama-allasta. Veden äärellä kiertävän kävelykadun varrella on viihtyisiä kahviloita ja erikoisliikkeitä. Terassilla on mukava ihailla Albert Dockin lisäksi suuria vanhoja purjelaivoja. Illallisen voi nauttia muutamassa trendiravintolassa, jotka ovat auki myöhään. Iltavalaistuksessa Albert Dock on muuten entistä upeampi. Yöpaikka löytyy rakennusten hotelleista, joiden huoneissa yhdistetään hienosti vanha rakennusperintö ja uusi design.

Sopivan kokoisessa ilmaisessa Tate Galleryn taidemuseossa viettää helposti tunnin taideteosten äärellä. Matkaa voi jatkaa läheiseen, myös ilmaiseen, merimuseoon, joka kertoo oivasti Liverpoolin merkityksestä merenkulun historiassa. Moni suomalainen siirtolainenkin piipahti Liverpoolin kautta matkalla Amerikkaan. Albert Dockilla sijaitsee myös Beatles Story, joka kertoo perinpohjaisesti yhtyeen jäsenten elämästä pikkupojista nykypäivään ja bändin vaiheista, mutta tästä vetonaulasta saakin jo pulittaa 14 euroa.

Ympäristö myllerryksessä

Ensi vuonna 800 vuotta täyttävä Liverpool, joka on valittu vuoden 2008 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, tekee kaikkensa houkutellakseen matkailijoita. Albert Dockin itäpuolelle rakennetaan paikallisten mukaan Euroopan suurinta ostoskeskusta ja Albert Dockin kupeeseen tulee valtava konsertti- ja konferenssitila. Projektien yhteenlaskettu budjetti on lähes kaksi miljardia euroa. Myös kaupungin keskustan kävelykatu saa uuden ilmeen. Matkailijoille tarjotaan luonnollisesti runsaasti erilaisia kulttuuritapahtumia seuraavan kahden vuoden ajan, mutta vielä toistaiseksi shoppailuparatiisin rakennustyömaa on ärsyttävästi Albert Dockin ja keskustan välissä.