Treffi

Lanttulyhdyn loisteessa

TS/Riitta Salmi<br />Onko nähty äreämmän näköisiä hedelmiä, vihanneksia ja juureksia?
TS/Riitta Salmi
Onko nähty äreämmän näköisiä hedelmiä, vihanneksia ja juureksia?

Tarina sai alkunsa irlantilaisesta legendasta. Kepposteleva, vanha juoppo Stingy Jack onnistui huijaamaan itse paholaisen omenapuuhun. Puuhun vangittu piruparka joutui lupaamaan, ettei vie Jackin sielua tämän kuollessa. Tietenkin kävi niin, ettei Jackia huolittu lopulta taivaaseen eikä helvettiin. Äijäpolo joutui vaeltamaan ikuisesti pimeydessä. Lyhtynään hänellä oli Jack O'Lantern, ontoksi koverrettu nauris, jonka sisällä paloi helvetin tuli.

Sen takia pyhäinpäivän aattona, suojautuakseen pahoilta hengiltä, irlantilaiset koversivat lyhdyiksi nauriita, perunoita tai mitä nyt sattuivat saamaan käsiinsä. Kurpitsa tuli kuvioihin vasta 1700-luvulla Yhdysvalloissa.

Tarinasta innostuneena päätimme kokeilla, mistä muista hevi-osaston tuotteista syntyy halloween-lyhty.

Lanttu, 800 grammaa

Epätoivo iskee jo alkuvaiheessa. Juures vaikuttaa niin jämäkältä möhkäleeltä, että ontoksi kovertaminen lienee mahdotonta. Mutta yllätys, yllätys. Vajaan tunnin ähertämisen jälkeen lyhty on valmis, mitä nyt kaverista tuli hieman turhankin ruma. Jälkiviisaus: taltta ja vasara olisi saattanut olla parempi idea kuin juuresveitsi ja lusikka.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Peruna, 300 grammaa

Halpa ja perinteinen valinta lyhdyksi. Vaikka potaatti on isoin, mikä laarista löytyi, se vaikuttaa turhan pieneltä. Peruna on huomattavasti helpommin työstettävissä kuin lanttu, joten touhuun menee vajaa kymmenen minuuttia. Riittävän pienen kynttilän löytäminen saattaa tosin olla työn takana. Kuvatus ei ole myöskään kovin pelottava. Jälkiviisaus: olisi pitänyt etsiä isompi pottu.

Greippi, 315 grammaa

Tyhjennys järjettömän helppoa, eli se tapahtuu, no, niin kuin greippiä nyt yleensä syödään. Kauhotaan hedelmälihat lusikalla suuhun. Lopuksi yritetään saada enimmät räpäleet veitsellä pois ja leikataan reiät suulle, nenälle ja silmille. Jälkiviisaus: suojalasit tarpeen tyhjennysvaiheessa.

Paprika, 170 grammaa

Alkuasetelma todella lupaava. Paprikalla on hieman kurpitsamainen ulkonäkö ja se on jo valmiiksi ontto. Kasvis ei pettänyt, lyhdyn valmistamiseen kului aikaa ehkä sekunti. Lisäksi hattuun jäi näppärä kädensija. Jälkiviisaus: joskus sitä vain on alusta asti oikeassa.

Ananas, 1245 grammaa

Kunnioitusta herättävä hedelmä, josta tulee onnistuessaan makea lyhty. Tai ainakin tekeminen on makeaa hommaa. Ananasmehua on joka paikassa, kädet ja naama sokerisessa liemessä. Kovertaminen sujuu, mutta hedelmän pinta tuottaa omat ongelmansa kasvonpiirteitä leikatessa. Ai niin, lyhdystä voi tehdä inkkarin lisäksi parta-äijän kääntämällä hedelmän toisin päin. Jälkiviisaus: siivousvälineet kannattaa varata käden ulottuville.

PEKKA SIIKAVIRTA

Halloween ti 31.10.