Asuminen

Ammattilainen kutsutaan nyt stailaamaan koti

Kun sisustusalan liikkeen puhelin soi, langan toisessa päässä on entistä useammin ihminen, joka ilmoittaa kyllästyneensä kotinsa ilmeeseen. Soittaja ei kuitenkaan halua panna koko kalustoa uusiksi eikä ryhtyä suurisuuntaiseen remonttiin. Mutta sisustukseen pitäisi silti saada uutta potkua.

Ratkaisuksi valikoituu usein se, että sisustuksen ammattilainen tulee käymään asiakkaan kotona ja pohtii, miten olemassa olevat kalusteet voisi järjestää uudelleen tai kannattaisiko jostain kenties luopua.

- Asunnon uudelleenjärjestelypyynnöt ovat lisääntyneet, ne ovat selkeästi tämän ajan ilmiö, sisustussuunnittelija Tarja Suomi Sisustajan Divaanista kertoo.

Ensimmäisenä asuntojen stailauksen omaksuivat asuntojen myyjät, jotka huomasivat, että stailattu asunto meni kaupaksi helpommin kuin stailaamaton. Viimeisen vuoden aikana myös kansa on omaksunut ajatuksen.

- Asiakas on huomannut, ettei nykyinen sisustus toimi, mutta kun on katsonut samaa tilaa jopa vuosikymmeniä, niin on kauhean vaikea nähdä, mikä voisi olla toisin. Mutta suunnittelija näkee aika pian, millaisilla pienilläkin muutoksilla asunnon saa tuntumaan uudelta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ammattilaisen mielestä esimerkiksi sohva on saattanut olla 20 vuotta väärässä paikassa.

- Ikkunan takana voi olla upea maisema, mutta sohva kääntää sille selän, Suomi selittää.

  Vaikka moni lähtee liikkeelle ajatuksella, että olemassa olevien tuotteiden uudelleenjärjestely riittää, harva lopulta tyytyy tähän. Liki aina hankitaan myös jotain uutta, vähintään koristetyynyjä.

Jos uudistushalukas pitää itsensä kurissa eikä päädy ostoksiin, ammattilaisen suunnittelukäynnistä selviää kerrostalokaksiossa-kolmiossa keskimäärin 150 eurolla, omakotitalon suunnittelukäynti kustantaa Divaanin taksoilla noin 350 euroa.

Hinnalla saa sisustussuunnittelijan kotiinsa antamaan vinkkejä ja kertomaan, missä mikin tuote näyttäisi paremmalta. Jos haluaa erillisen pohjapiirustuksen, mihin ehdotukset on piirretty paikoilleen, hinta nousee.

- Piirustus, mahdollinen tekstiilisuunnittelu ja muut erillistyöt laskutetaan tuntitaksalla, joka on meillä 40 euroa. Myös varsinainen sisustussuunnitelma tehdään tuntihinnalla. Toteutuneet hinnat vaihtelevatkin tapauskohtaisesti.

MIIA KESKI-PETÄJÄ