Matkailu

Frauenkirche on Dresdenin
uuden elämän symboli

TS/<br />Tunnetta ja uskoa. Frauenkirche valmistui 1700-luvun alussa. Dresdenin vaaliruhtinas August I Väkevä kääntyi katolilaiseksi saadakseen Puolan kuninkuuden. Sen hinta oli, että Saksin maakunta ja Dresdenin asukkaat saivat pitää oman uskonsa, luterilaisuuden.
TS/
Tunnetta ja uskoa. Frauenkirche valmistui 1700-luvun alussa. Dresdenin vaaliruhtinas August I Väkevä kääntyi katolilaiseksi saadakseen Puolan kuninkuuden. Sen hinta oli, että Saksin maakunta ja Dresdenin asukkaat saivat pitää oman uskonsa, luterilaisuuden.

HELJÄ LAUKKANEN

Sodan mielettömyyden monumentti, Dresden, elpyy ja kukoistaa. Frauenkirche-kirkon koristeellisen barokkirakennuksen entisöinti on uuden elämän symboli. Liittoutuneiden pommikoneet kylvivät toisessa maailmansodassa tuhon ja kuoleman kaupunkiin 13.2.1945. Yli satatuhatta kaupunkilaista kuoli ja Dresden mureni savuaviksi raunioiksi.

Myös Frauenkirche sortui. Kuumuus ja ilmanpaineet synnyttivät kirkon sisälle palavan, kaasuja muodostavan tornadon, joka räjäytti myös mahtavan kivikupolin.

Vuonna 1966 kaupungin hallinto julisti tuhoutuneen kivikasan monumentiksi. Nuoret kokoontuivat sytyttämään kynttilöitä raunioille aina helmikuun 13. päivänä.

Lutherin patsas kirkon vartijana

Kun Saksat yhdistyivät, kirkon entisöintihanke sai vauhtia. Musiikinopettaja Ludwig Guettler keräsi ympärilleen 14 aktiivista. Syntyi kansanliike ja mukaan tuli kansainvälisiä lahjoittajia, joista tunnetuimmat olivat lordi Menuhin , David Rockefeller ja Henry A. Kissinger .

Uudet kirkonkellot soivat vuonna 2003 ja kirkko vihittiin käyttöön 2005. Hiekkakivestä rakennetun kirkon ulkokuori on läikikäs. Alkuperäisistä kivistä käytettiin uudelleen 44 prosenttia.

Uskonpuhdistaja Martin Lutherin patsas vartioi taas kirkon edustaa. Vaaleat ja runsaskoristeiset sisätilat on räätälöity alkuperäispiirustusten mukaan.

Tänä päivänä kaupungin asukkaat ovat pääsiallisesti entistä Itä-Saksan väkeä, jota riivaavat työttömyys, identiteetin puute ja länsipuolta kehnompi palkka.

Itä-Saksan aikana puutetta oli kaikesta. Trabantiakin joutui odottamaan 10-15 vuotta. Käytetty auto oli uutta kalliimpi, koska sen sai heti.

TS/Timo Kauppinen
TS/Timo Kauppinen