Liikenne

Ajokoulutusuudistus käy kuluttajan kukkarolle

TS/Jonny Holmén<br />Ajokoulutuksen uudistamista perustellaan mm. sillä, että Suomen autokouluissa ajetaan kaikkein vähiten muihin Euroopan maihin verrattuna.
TS/Jonny Holmén
Ajokoulutuksen uudistamista perustellaan mm. sillä, että Suomen autokouluissa ajetaan kaikkein vähiten muihin Euroopan maihin verrattuna.

MARJATTA KANGAS HEIDI PYHÄLAHTI

Liikenneministeriön ehdotuksen mukaan autokoulujen ykkösvaiheen ajoharjoittelukertoja lisätään nykyisestä 30 ajokerrasta 40 kertaan. Kymmenen ajokerran lisäys verottaisi kuluttajan rahapussia ainakin 240 euroa, yksityisessä ajo-opetuksessa kortin hinnan nousu olisi vieläkin suurempi.

Nyt Turussa ajokortin hinnaksi tulee noin puolitoista tuhatta euroa, mistä ykkösvaiheen osuus on noin 1200 euroa. Henkilöauton ajokortin lopullinen hinta vaihtelee kuitenkin koko Länsi-Suomen alueella varsin paljon: halvimman ja kalleimman autokoulun hintaero voi olla yli 400 euroa.

Opetusluvalla harjoitellessa ykkösvaiheen kustannukset voivat jäädä noin kolmasosaan autokouluhinnasta kun omalle ajalle ja polttoainekuluille ei lasketa hintaa. Uudistus nostaisi nimenomaan ykkösvaiheen hintaa.

Hallitusneuvos Eija Maunu Liikenneministeriöstä kuitenkin painottaa, että uudistusesityksen valmistelua jatketaan yhä, joten aivan ensi vuoden alusta ei muutoksia vielä ole luvassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Asetustason muutokset kyllä saadaan voimaan nopeallakin aikataululla, Maunu myöntää.

Uudistus myös aikaistaisi autokoulun kakkosvaihetta: ykkös- ja kakkosvaiheen väli olisi uudistuksen jälkeen kolmesta kuukaudesta vuoteen.

Suurin muutos opetuslupiin

Kuljettajakoulutusuudistus vaikuttaisi sellaisenaan myös merkittävästi opetuslupaopetukseen: sekä yksityisen opettajan että oppilaan olisi esityksen mukaan käytävä ainakin kahdesti ajo-opetuksen edistyessä autokoulussa seurannassa. Ennen opetusluvan myöntämistä opettaja suorittaisi myös teoriakokeen, johon sisältyy myös opetuksellisen puolen kysymyksiä. Eija Maunun mukaan tällä ei kuitenkaan ole tarkoitus karsia opetuslupia, vaan varmistaa opetuksen laatu.

- Sillä pyritään saamaan ajokoulutus ammattimaiseen ohjaukseen, mitä täällä Suomessa tarjoavat autokoulut. Seurantakäynneillä sekä oppilaan että opettajan edistymistä valvotaan ja varmistetaan näin ajo-opetuksen taso, Maunu sanoo.

Jos esitys hyväksytään sellaisenaan, opetuslupaopetuksessa harjoittelevan ajokortin hinnassa tapahtuisi suurin nousu: Liikenneministeriön arvion mukaan noin 360 euroa.

Esityksen mukaan oppilaalla tulisi olla takanaan 1 500 ajokilometriä ennen kuin hän on saavuttanut varsinaisen ajo-oikeuden. Ajokilometreistä pidetään ajopäiväkirjaa.

Oppilaan ikärajaksi ehdotetaan esityksessä 16,5 vuotta. Autokoululiiton lausunnon mukaan vuosi riittää kuitenkin hyvin vaaditun kilometrimäärän ajamiseen, ja ajoharjoittelua ehtii kertyä myös kaikkina vuodenaikoina. Autokoululiiton puheenjohtaja Antero Peiposen mielestä 17-vuotiaana aloittaminen on siksi myös opetuslupaopetuksessa perusteltua.

Myös liikenneopettaja Erja Sillanpää pitää 16,5 vuotta ehdottomasti liian alhaisena ikänä myös opetuslupaoppilailla.

Valtioneuvoston esityksen mukaan perheessä voisi olla myös useampi kuin yksi opetuslupaopettaja. Tästäkin Autokoululiitto on lausunnossaan päinvastaista mieltä.

- Kun opetuksellinen vastuu jakautuu useamman kesken, se ei tue oppimisprosessia, uskoo Antero Peiponen.

40 askelta turvallisuuteen

Valtioneuvoston periaatepäätös on merkittävä osa liikenneturvallisuussuunnitelmaa, jonka yhtenä osana on kuljettajaopetusuudistus. Sillä haetaan yhtenäistä eurooppalaista käytäntöä - Suomen autokouluissa esimerkiksi ajetaan kaikkein vähiten muihin Euroopan maihin verrattuna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Periaatepäätöksessä on lähes 40 kohtaa, joilla kaikilla pyritään parantamaan liikenneturvallisuutta.

Suomi on sitoutunut yhtenä Euroopan Unionin jäsenvaltiona liikenneturvallisuutensa parantamiseen: tavoitteena on liikennekuolemien puolittaminen vuoteen 2010 mennessä koko EU:n alueella.

Erja Sillanpää on ilahtunut uudistuksesta. Ajo-opetuksen lisääminen tekee hänen mielestään hyvää suurimmalle osalle oppilaita - lisätunneilla he saavat varmuutta ja paremman pohjan ajamiseensa.

- Olen kahdenkymmenen työvuoteni aikana ehdottanut lukemattomia kertoja oppilailleni, että ajettaisiin vielä pari kolme tuntia lisää. Mutta eiväthän he aja, koska jokainen tunti maksaa, Sillanpää toteaa.

Yleisimpänä syynä ajokokeen hylkäämiseen Erja Sillanpää näkee nimenomaan epävarmuuden, mikä johtuu usein vähäisistä ajokertojen määristä.

Yli 80 prosenttia oppilaista suorittaa ajoharjoittelunsa autokouluissa, loput harjoittelevat yksityisesti.

Uudistuksen myötä autokouluihin keskitettäisiin myös suuri osa yksityisesti harjoittelevien ajo-opetusta, joten autokoulut tarvitsisivat myös lisää henkilökuntaa. Liikenneopettajakoulutus ei kuitenkaan enää vedä opiskelijoita entiseen tapaan; uusista liikenneopettajista on jopa pulaa.

TS/Jonny Holmén<br />Liikenneopettaja Tero Huhto oppilaanaan Laura Nurmi. Nykykäytännön mukaisesti Nurmelle kertyy ajokertoja ennen insinööriajoa vähintään 30.
TS/Jonny Holmén
Liikenneopettaja Tero Huhto oppilaanaan Laura Nurmi. Nykykäytännön mukaisesti Nurmelle kertyy ajokertoja ennen insinööriajoa vähintään 30.