Terveys

Alttius keliakiaan säilyy eliniän
vaikka oireet häviäisivätkin

TS/<br />Gluteenittoman tuotteen merkki on yli 90 tuotteessa.
TS/
Gluteenittoman tuotteen merkki on yli 90 tuotteessa.

TIMO MOBERG

Keliakia on viljatuotteiden sisältämän gluteenin laukaisema autoimmuunisairaus henkilöillä, joilla on siihen geneettinen alttius. Keliakia johtaa kuukausien ja vuosien kuluessa ohutsuolen tulehdusreaktioon ja suolinukan tuhoutumiseen.

Suomessa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että keliakia on aiemmin uskottua yleisempää. Arvostetussa New England Journal of Medicine -lääketiedelehdessä 2003 julkaistussa tutkimuksessa tamperelaistutkijat päätyivät tulokseen, että jopa yksi koululainen 67:stä sairasti keliakiaa, useimmiten tietämättään.

Keväällä 2005 British Medical Journal -lehdessä julkaistu vastaava tutkimus brittikoululaisista vahvisti käsitystä. Yhdellä sadasta tutkitusta brittilapsesta löytyi verestä keliakiaan viittaavia IgA-EMA-vasta-aineita. Heidän kasvunsa oli hidastunut ja se oli yhdeksän kuukautta ikätovereitaan jäljessä.

Läheskään kaikki henkilöt, joilla on vasta-aineita veressä, eivät suinkaan sairastu keliakiaan vaikka heillä on siihen kohonnut alttius. Keliakia voi alkaa missä iässä tahansa. Moni sairastuu jo lapsena, mutta suurin osa diagnosoidaan 30-40-vuoden iässä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Monella tauti on hyvin lieväoireinen tai oireeton. Lievät oireet sopivat moniin muihinkin sairauksiin, minkä vuoksi ei potilas eikä lääkärikään aina osaa epäillä keliakiaa.

Kela maksaa lähes 24 000 yli 16-vuotiaalle suomalaiselle 21 euron suuruista ruokavaliokorvaustukea, sillä gluteenittomat tuotteet ovat pääosin selvästi kalliimpia kuin normaalit viljatuotteet. Korvauksen saamiseksi pitää olla varmistettu keliakia-diagnoosi ja lääkärin kirjoittama B-todistus.

Jatkuva ripuli tyypillinen oire

Yksi tyypillisimmistä oireista on jatkuva ripuli, mikä herättää epäilyn keliakiasta. Muita tyypillisiä oireita ovat vatsavaivat, ilmavaivat, mahan turpoaminen ja joillakin laihtuminen.

Vaikka verikokeilla on mahdollisuus löytää keliakialle tyypillisiä vasta-aineita, niin varmistus sairaudesta tehdään kuitenkin aina ohutsuolen seinämästä otetusta näytteestä.

Näyte on syytä ottaa ennen gluteenittoman ruokavalion aloittamista mikäli mahdollista. Tiukka gluteeniton ravinto palauttaa aikaa myöten ohutsuolen nukkaa, jolloin diagnoosin teko saattaa vaikeutua.

Gluteenia on vehnässä, ohrassa sekä rukiissa, joten niistä valmistettujen tuotteiden syömistä tulee välttää. Sen sijaan kotimaisista viljoista kaura on saanut viime vuosien tutkimusten perusteella synninpäästön.

Luontaisesti gluteenittomia viljoja ovat riisi, tattari, hirssi ja maissi. Myös gluteenittomia erityisruokavalmisteita, kuten vehnätärkkelyjauhot ja niistä tehdyt tuotteet soveltuvat keliaakikoille. Sen sijaan spelt-, durum- tai kamutvehnä eivät heille sovellu.

Vaikka kaura onkin saanut synninpäästön, niin ongelmana on se, että teollisesti valmistettuihin kauratuotteisiin saattaa jäädä pieniä määriä muiden viljojen sisältämää gluteenia, mikäli eri viljoja käsitellään samoilla koneilla.

Tänä keväänä on tullut markkinoille myös puhdaskauratuotteet. Niiden jokainen vaihe siemenistä valmiiksi tuotteiksi on kontrolloitu siten, ettei se joudu missään vaiheessa kosketuksiin muiden viljojen kanssa.

Elintarvikeviraston selvityksen mukaan Suomessa myytävät gluteenittomiksi merkityt tuotteet ovat turvallisia. Tutkituista 80 elintarvikenäytteestä vain kahdessa gluteenipitoisuus oli raja-arvoa suurempi. Näissäkin tapauksissa kyse lienee siitä, että kyseiset kauratuotteet ovat jossain vaiheessa joutuneet tekemisiin gluteenipitoisten viljojen kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lainsäädännön mukaan gluteenittomana markkinoidussa tuotteessa ei saa olla yli 0,02 grammaa gluteenia 100 grammaa elintarviketta kohden. Kansainvälinen standardi on kymmenen kertaa tiukempi eli 0,002 grammaa. Tuonkin rajan alitti 83 prosenttia tutkituista tuotteista.

Tiukka ruokavalio on tarpeen, sillä jo pienikin määrä gluteenia vaurioittaa suolen nukkaa. Sen paraneminen vie jälleen kuukausia. Lisäksi hoitamattomaan keliakiaan liittyy kasvanut osteoporoosin sekä myös suurentunut pahanlaatuisten kasvainten riski.

Keliakiaan, kuten moniin muihin autoimmuutitauteihin, liittyy kohonnut psykiatristen häiriöiden riski.

Oireettomia ei seulota

Duodecim -lehden pääkirjoituksessa dosentti Katri Kaukinen Tampereen yliopistosta pohdiskeli taannoin pitäisikö oireettomilta potilailta seuloa keliakiaa. Periaatteessa tauti täyttää seulonnalle asetettavat kriteerit, mutta sen hyödyllisyydestä ja kustannusvaikuttavuudesta ei ole tutkimusnäyttöä.

Kaukisen mukaan on tärkeää selvittää, voidaanko oireettoman keliakian varhaisella diagnoosilla ja hoidolla estää tautiin sairastuvuutta ja parantaa näiden henkilöiden elämänlaatua.

Toistaiseksi suositellaan seuraamaan aktiivisesti vain riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. Heitä ovat muun muassa erilaisia autoimmuunitauteja kuten tyypin 1 -diabetesta, eräitä kilpirauhassairauksia, Sjögrenin syndroomaa tai pälvikaljuisuutta sairastavat henkilöt.

Lisäksi keliakiaan saattavat viitata epätyypilliset suoliston ulkopuoliset oireet kuten ihokeliakia, niveloireet, luuston haurastuminen, lapsilla kasvuhäiriöt tai viivästynyt puberteetti.

Kaukisen mukaan näin on mahdollista löytää ne lieväoireiset potilaat, jotka hyötyvät gluteenittomasta ruokavaliosta.

Arviolta joka neljäs keliaakikko kärsii myös ihokeliakiasta. Siinä muodostuu pieniä kutiavia rakkuloita pääosin polviin, pakaroihin, kyynärpäihin sekä päänahkaan.

Ihokeliakiaa sairastavilta useimmiten puuttuvat suolisto-oireet, mutta jopa 80 prosentilla heistä on ohutsuolen limakalvovaurio.

Ihokeliakiaan käytetään aluksi myös tablettihoitoa, mutta myös gluteeniton ruokavalio on tärkeä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sosiaalinen elämä kärsii

Keliaakikko pystyy kotona noudattamaan tarkkaa ruokavaliota. Kaupoissa gluteenittomat tuotteet on merkitty, samoin useimmissa ruokapaikoissa.

Vierailuilla saattaa sen sijaan tulla ongelmia, ellei emäntä tai isäntä tiedä asiasta eikä ole varautunut gluteenittomiin tarjoomuksiin. Kuitenkin useimmista kaupoista on saatavana monipuolinen valikoima keliaakikoille sopivia tuotteita.

Kaupassa on syytä tarkoin lukea tuoteselosteet, sillä monissa yllättävissä tuotteissa on gluteenia sisältäviä ainesosia. Niitä löytyy niin osasta sinapeista tai vaikkapa salaatinkastikkeista.

Osa muroista saattaa sisältää myös gluteenia, vaikka riisi ja maissi sinällään sopivat keliaakikon ruokavalioon. Myös hirssi ja tattari käyvät. Sen sijaan mallas sisältää gluteenia, joten olut ei kuulu sallittuihin juomiin kesähelteelläkään. Nyt Suomessa on kuitenkin kehitetty gluteeniton olut.

Vaikka itse tuote saattaisi olla gluteeniton, niin ruoanvalmistuksessa joukkoon saattaa pujahtaa keliaakikolle sopimatonta ruokaa. Näin voi käydä esimerkiksi kakkua leivottaessa, jos kakkuvuoan jauhottamiseen ei muista käyttää gluteenitonta korppujauhoa.

Gluteeni ehkä voidaan pilkkoa

Keliakian hoito perustuu gluteenittomaan ruokavalioon. Näin todennäköisesti myös jatkossa. Tosin Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tutkijat ovat onnistuneet käsittelemään gluteenia tavalla, joka poistaa sen ohutsuolen nukalle aiheuttamat ongelmat.

Kyse on kuitenkin hyvin kalliista menetelmistä ja toistaiseksi niihin on sisältynyt myös runsaasti haittavaikutuksia. Siksi ei ole mielekästä lähteä kehittämään uusia kalliita lääkkeitä sairauteen, jonka oireet voidaan saada hallittua ruokavaliolla.

Italialaistutkijat ovat tutkineet leivän valmistusprosessia, jossa taikinaa käsitellään PEP- eli prolyyliendopeptidaasi-entsyymillä, joka ainoana pystyy hajottamaan gluteenia.

TS/Riitta Salmi<br />Gluteenittomat tuotteet sopivat useimmille keliaakikoille.
TS/Riitta Salmi
Gluteenittomat tuotteet sopivat useimmille keliaakikoille.