Muoti ja trendit: Turkulainen muodin monitaituri
Turkulaisen Matti Seppäsen elämä sai uuden käänteen 1990-luvun lopulla, kun hän tarttui puhelimeen ja soitti Marimekon Kirsti Paakkaselle .
Mies halusi esitellä juuri ideoimansa takkimallin, joka puettiin ylle pään yli vetämällä.
Paakkanen yllätti ja päätti tulla Turkuun katsastamaan uskaliaan suunnittelijan luomuksen.
Vierailu kannatti. Seppäsestä tuli Marimekon suunnittelija ja polvimittaisesta anorakista pitkäjännitteisen työn alku.
Muotisuunnittelijan ura ei ollut kuitenkaan lapsena Seppäsen toivelistalla. Siinä kun muut pojat haaveilivat poliisin tai palomiehen ammateista, Seppänen halusi tulla papiksi tai filmitähdeksi.
Myös nämä haaveet ovat tietyin osin toteutuneet ja hän on saanut saarnata sekä näytellä, vaikka muoti ja pukeutuminen veivätkin voiton työrintamalla.
Ne veivät niin pitkälle, että Matti Seppänen oli vuodet 2001-2006 ensimmäisenä Suomessa muotialan taiteilijaprofessorin virassa.
Nautinto ohjaa miehen työtä
Matti Seppänen on viihtynyt Marimekossa hyvin. Vuonna 1999 hänen nimellään julkistettiin miesten vaatteisiin keskittynyt Matti- mallisto.
Sen vaatteiden mitoitus on pitkän työn tulosta, jonka ansiosta puvut istuvat hyvin suomalaisen miehen runkoon.
- Pidän miesten vaatteiden suunnittelusta, sillä miehet ovat rationaalisempia ja järkevämpiä kuin nopeita muutoksia vaativat naiset.
Kaavoitusten lisäksi Seppänen kiinnittää erityistä huomiota kankaisiin.
- Kashmirvillaa, merinovillaa, sataprosenttista alpakkaa, mies luettelee käyttämiään materiaaleja.
Seppänen nauttii ilmiselvästi erilaisten kankaiden tunnusta ihoansa vasten. Nautinnon tärkeys korostuukin miehen puheesta useaan otteeseen keskustelun aikana.
- Nautinto on ainoa asia minkä takia ihmisen kannattaa elää. Olen päättänyt ajaa onnea takaa, mutta se on vaikeaa. Mikään ei vanhene niin nopeasti kuin onnellisuus.
Onnea ja nautintoja miehen elämään tuovat muun muassa hiljaisuus ja meren äärelle vetäytyminen perheen ja hyvien ystävien seurassa.
"Teen asiat omalla tyylilläni"
Tällä hetkellä Matti Seppänen toimii monen muun työn ohessa opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa. Monipuolisesti itseään toteuttavan taiteilijan saattaa nähdä jatkossa myös teatterin lavalla.
- Toivottavasti, sillä minulla on valtava esiintymisvietti, sanoo Seppänen ja kertoo kokemuksestaan Sweet Charityn harjoituksissa Turun Kaupunginteatterissa syksyllä 1999.
- Laitoin enkelinsiivet selkääni ja kävelin ympäri näyttämöä. Se oli niin mukavaa, että ohjaajan piti keskeyttää esitykseni. Korvaukseksi hän lupasi minulle pienen roolin jostakin näytelmästä tulevaisuudessa, Seppänen naurahtaa.
Teatterimaailmasta miehellä onkin vuosien kokemus puvustajan työn kautta.
Hänen suunnittelemiaan asukokonaisuuksia on nähty Turun kaupunginteatterin monissa näytöksissä, samoin myös Tampereella.
- Kun aloittelin muodista kirjoittamisen, sain neuvon olla leikkimättä muotitoimittajaa. Samoin en myöskään leiki teatteripukusuunnittelijaa. Olen saanut ohjeeksi olla oma itseni ja tehdä asiat omalla tyylilläni.
Seppäsen oma näkemys ja vapaat kädet ovat aikaansaaneet näyttävät puvustukset muun muassa Tampereen Pyynikin kesäteatterissa, jossa mies toteutti Albatrossi ja Heiskanen -näytelmän kokonaan Marimekon kankailla. Mielikuvitusta vaatinut toteutus pisti myös valmistajan kankaat todelliseen testiin kovan kulutuksen vuoksi.
Tänä syksynä mestarin kädenjälkeä voi ihailla Tampereen Työväen Teatterissa edelleen pyörivässä Marilyn -hittimusikaalissa.
Näiden lisäksi kulttuurikansa saa pikapuoliin nähtäväkseen Seppäsen töitä myös kahden tulossa olevan teatteriprojektin tiimoilta.
Nina Kinnunen