Extra

Ruoka, viini ja nautinto: Punaista Romaniasta,
valkoista Luxemburgista

Romania on meillä hieman paremmin tunnettu viinimaa kuin Luxemburg, mutta suhteellisen pieneksi on ainakin toistaiseksi jäänyt romanialaistenkin viinien tarjonta.

  Tosin Luxemburg on viinimaana muutenkin jäänyt hieman sivummalle, niin keskellä kuin se muuten onkin. Sikäläisestä tuotannosta on tähän asti ollut tarjolla vain mukavan laadukas kuohuviini Cuvée de l'Ecusson Brut.

Kolmen aikaisemmin myynnissä olleen romanialaisen punaviinin joukkoon on nyt tullut neljäntenä Prahova Valley Reserva Pinot Noir (6,33 e). Se tulee Itä-Romaniassa Karpaattien tuntumassa olevalta Dealu Maren viinialueelta kuten meillä aikaisemmin tutuksi tullut toinenkin pinot Noir Chateau Sarati Pinot. Molempiin on liitetty määritelmät keskitäyteläinen, notkea ja hennon mausteinen.

Yhteistä viineille on sekin, että ne kertovat siitä, kuinka läntisen Euroopan viinitalot ovat investoineet itäisen Euroopan tarhoihin sekä niiden viinituotannon kehittämiseen ja nykyaikaistamiseen. Saratin takana ovat ranskalaiset tuottajat, ja Prahovan tuottaja on britannialainen viinitalo, jolla on Romaniassa kolme tytäryhtiötä ja kaikkiaan 400 hehtaaria viinitarhoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luxemburgilaisen Cuvéen tuottaja Bernard-Massard on myös valkoviiniuutuuden Auxerrois Grand Premier Cru Ahn Göllebour (10,90 e) valmistaja.

Savi- ja kalkkiperäisessä maassa kasvavista köynnöksistä kootaan vuosittain rypäleitä noin 12 000 pullollisen valmistamiseen.

Viinin luokitus on maan laatumääritelmien mukaan korkeinta tasoa. Auxerrois on sukua Pinot Blanc -rypäleelle. Viini on kuiva, ja se määritellään kevyen päärynäiseksi ja raikkaan hapokkaaksi.

Luxemburg sijaitsee Mosel-joen yläjuoksulla, ja maan viinien yhteydessä onkin usein puhuttu saksalaistyyppisistä viineistä.

Yhteisiä tuntomerkkejä on esimerkiksi kuiva hapokkuus, joka on joskus aika teräväkin. Auxerrois Premier Cru Ahn Göllebourissa on happoja 5,5 grammaa litrassa, ja hapokkuuden tuntua keventävää sokeria on kuivaksi määritellyssä viiniksi suhteellisen paljon eli 9 grammaa litrassa.

Seppo Lehtinen