Asuminen

Sähköhäiriöt harvoin laiterikkojen syynä

TS/Jori Liimatainen
TS/Jori Liimatainen

Kodinkoneen hajoamisen tai lamppujen palamisen yhteydessä kysellään helposti, voiko rikkoutuminen johtua sähköverkosta.

- Yleensä se kuitenkin johtuu laitteesta itsestään. Se ei kestä verkosta tulevia pieniä häiriöitä, liittymispalvelupäällikkö Timo Juhala Turku Energia Sähköverkot Oy:stä kertoo.

Suomessa verkkojännite on 230 volttia. Jännite saa kuitenkin vaihdella hyväksyttävästi 207-244 voltin välillä.

- Laite ei saa rikkoutua pienistä sähkökatkoksista. Häiriötilanne, että jännite ylittäisi sallitun vaihteluvälin, on äärettömän harvinainen.

Kun lamppuja palaa, Juhalan mukaan jännite on silloinkin yleensä hyväksyttävällä tasolla, mutta lamput itsessään eivät ole olleet jännitetasoa vastaavia.

- Jos ne ovat hyvin umpinaisessa valaisimessa, hehkulampun käyttöikä on lyhyt verrattuna valaisimiin, joissa lamppu pääsee hyvin jäähtymään.

Turku Energia Oy:n urakointipalveluissa on valtuutettu tarkastaja, joka tekee sähkötarkastuksia maksua vastaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Hän on hyvin työllistetty, Juhala tietää.

Virheelliset asennukset voivat olla taustalla

Ylitarkastaja Roger Kanerva Turvatekniikan keskuksesta (TUKES) kertoo, että sähkölaitteen vaurioituminen aiheuttaa yleisimmin sulakkeen paukahtamisen.

- Laite kannattaa ehdottomasti tarkistaa, jos sulake palaa usein. Laitteissa pitää olla alijännitesuojat.

Joskus virtaa ei tule riittävästi pistorasioista. Jos pääsulake ei enää kestä, kotiin on saatettu hankkia suuritehoisia laitteita, joita alkuperäinen verkkojännite ei kestä.

- Monesti peruskorjauksen tai talon laajennusremontin yhteydessä lisätään pistorasioita ja sähkölämmityspattereita, jolloin sulakkeet eivät riitä. Silloin ne täytyy vaihtaa suurempiin.

-  Usein kysytään, mitä pitää tehdä, kun sähköurakoitsija on tehnyt asennusvirheen tai kun urakoitsijat eivät tee työtään sovitussa aikataulussa. Asukkaan ilmoituskynnys pienestäkin asiasta on matala.

Suuri ongelma on se, kun isäntä itse tekee sähkötöitä ilman oikeuksia. Nämä virheet tulevat esiin usein silloin, kun talo tai asunto vaihtaa omistajaa. Joskus kylpyhuoneen tai keittiön peruskorjauksen yhteydessä on lisätty pistorasioita tai siirretty hellaa väärin, mikä saattaa aiheuttaa hengenvaarallisia tilanteita.

Turvallisuus on haltijan vastuulla

Sähköasennusten turvallisuus on haltijan vastuulla. Jos asukas huomaa virheitä sähköasennuksissa ja jos asunto on vasta hankittu, asukkaan on syytä reklamoida asiasta myyjälle. Jos myyjä ei reagoi tilanteeseen, asukkaan pitää ryhtyä toimiin tilanteen korjaamiseksi välittömästi.

- Tarkastuksen voi tilata valtuutetulta tarkastajalta tai oikeudet omaavalta sähköurakoitsijalta, joka tekee korjaukset. Korvauksista voidaan sopia tai riidellä myöhemmin.

Sähkötyöt ovat ilmoituksenvaraista toimintaa. Ilmoittajalla tulee olla riittävän pätevä henkilö palveluksessaan ja ilmoitus tehtynä Tukesille. Tukes rekisteröi yrityksen rekisteriinsä.

- Yrityksen sähköasentajilla pitää olla riittävä ammattitaito töiden tekemiseen, mutta heillä ei tarvitse välttämättä olla pätevyystodistusta.

Sähköurakoitsijan tulee tarkastaa tekemänsä asennukset, ennen kuin ne otetaan käyttöön. Käyttöönottotarkastuksesta on tehtävä pöytäkirja, joka luovutetaan haltijan käyttöön.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- On hyvin tärkeää varmistaa, että tämän pöytäkirjan saa, vaikka toki kunnollinen urakoitsija sen luovuttaa pyytämättäkin.

Sähköurakoitsijan oikeudet voi tarkastaa helposti Tukesin verkkosivuilta www.tukes.fi/sähkölaitteistot ja hissit/rekisterit. Verkkosivuilta ja sähköalan säädöksistä löytyy luettelo myös sähkötöistä, joita maallikot voivat itse tehdä.

JAANA KUJANEN