Asuminen

Vanha talo on orpo ilman tapettia

TS/Hanna Toivonen<br />Ingelsgården ja Nilsagåden - Vasen malli on vanha ruotsalainen, 1700-luvulta, kustavilaisuuden ja rokokoon rajoilta. Kukkien sisustat on alunperin väritetty käsin. Oikealla on uusbarokkia ja uusrenessanssia 1870-luvulta. Ideana on ollut jäljitellä halvalla aitoja kultanahkatapetteja. Vastaavia malleja on löytynyt monista vanhoista kodeista. Vuosikymmen sitten oikeanpuoleinen ei olisi mennyt kaupaksi.
TS/Hanna Toivonen
Ingelsgården ja Nilsagåden - Vasen malli on vanha ruotsalainen, 1700-luvulta, kustavilaisuuden ja rokokoon rajoilta. Kukkien sisustat on alunperin väritetty käsin. Oikealla on uusbarokkia ja uusrenessanssia 1870-luvulta. Ideana on ollut jäljitellä halvalla aitoja kultanahkatapetteja. Vastaavia malleja on löytynyt monista vanhoista kodeista. Vuosikymmen sitten oikeanpuoleinen ei olisi mennyt kaupaksi.

- On luontevaa, että vanha rakennus vaatetetaan sellaisella, mikä on sitä alunperin pukenut, uskoo vanhojen tapettien kauppias, alaan uppoutunut Nicolas Romi .

Hän selailee Turussa Eerikinkadulla toimineen matto- ja tapettiliike Wicander & Larsonin tapettimallikirjaa vuodelta 1933. Malleja on satoja. Silloin elettiin vahvaa tapettien aikaa.

Tapettien suosio on taas kasvamassa. Vielä ei kuitenkaan ylletä 1920-1930-lukujen buumiin, jolloin tapetointi oli jokapojan harrastus ja uudet tapetit sai samalla hinnalla kuin nykyään uuden hatun. Tai edes 1960-1970-luvun nousupiikkiin.

1980 ja 1990-luvuilla valkoiseksi maalattu kipsiseinä valtasi koteja. Nyt korjausrakentaminen vanhaa kunnioittaen nostaa päätään.

- On helppo sanoa, että vanhat tapetit ovat vahvassa nousussa, sillä lähes tyhjästä on helppo nousta, muistuttaa Romi.

Historiatieto kaiken A ja O

Antiikkikauppa Wanhat Konstit on erikoistunut vanhojen mallien mukaisiin tapetteihin. Kokemäenjoen varrella sijaitsevassa sinisessä pehtoorin rakennuksessa on tapettitaivas.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myynnissä on alkuperäismallien mukaan alkuperäisillä painovälineillä ja materiaaleilla tehtyä uustuotantoa, vanhojen mallien mukaan moderneilla koneilla painettuja sekä valikoima oikeita vanhoja tapetteja vuosilta 1880-1955. Ne ovat löytyneet muun muassa vanhojen kyläkauppojen varastoista.

- Meidän valikoimassamme tapettimallin alkuperä täytyy olla tiedossa. Ei riitä, että kuvio on vanhan tyylinen, mallin historiatiedon täytyy olla tunnettu. Se on kaiken A ja O. Nykyään tehdään myös "nostalgiatapetteja", joihin on lainattu vain ajan henkeä.

Monilla tapettitehtailla on jäljellä vielä vanhoja painokoneita tai painolaattoja, joilla tapetteja tehdään. Muun muassa ranskalainen Zuber-tapettitehdas on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1790 lähtien. Suomenkin kartanoihin on aikoinaan tuotu sen loisteliaita tapetteja.

Tapetit ovat olleet aikansa muodin edelläkävijöitä. Niiden kuviot ovat tulleet meille lähes poikkeuksetta Euroopasta ja heijastaneet muuttuvaa muotia nopeimmin.

Tapetti huoneen luonteen mukaan

Vanhoista tapeteista ovat kiinnostuneita omista ideoistaan varmat, itsenäisesti ajattelevat vanhojen rakennusten omistajat, pedantit entisöijät tai nuoret ensiasunnon sisustajat. Valikoima on laaja, sillä niin on ostajien makukin.

Vanhaan rakennukseen tapetit istuvat luontevasti, sillä ne ovat sen alkuperäinen asu.

- Vanha rakennus ilman tapetteja on kuin orpolapsi ilman vaatteita, Romi vertaa.

Hänen mukaansa Turun keskustassakin on paljon sellaisia vanhoja asuntoja, joiden kakluunin viereen kuuluisi vanha tapetti.

Kun alkaa tapetoida vanhaa rakennusta, kannattaa miettiä tapetit huoneiden luonteen mukaan. Saliin eivät kuulu keittiön tapetit.

Tapetin pitäisi olla ekologista ja hengittävää materiaalia, ettei se muodosta kosteussulkua seinän sisäpuolelle. Jos ulkomaali on hengittämätöntä sorttia ja sisäpuolelle laittaa vaikka muovilla pinnoitetun paperitapetin, voivat katastrofin ainekset muhia seinissä.

Näyttävä ja juhlava suosittua

Nyt pinnalla ovat näyttävät, juhlavat tapetit, mutta hillittyjäkin kuoseja halutaan tasaisen varmasti. Suosituimmat ovat jugendtyyliset ja 1920-luvun tapetit.

Täysin alkuperäistä vastaavaa tapettia vaikka 1910-luvun taloon on likimain mahdotonta löytää, mutta samanhenkistä kyllä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Joka aika- ja tyylikaudella on ollut tarjolla sekä hillittyä että rohkeaa, suuri- ja pienikuvioista, tummaa ja vaaleaa.

Vanhojen tapettien hinnat alkavat 22 eurosta ja ylärajaa ei ole. Valmistustapakin vaikuttaa. Muun muassa englantilainen Sanderson valmistaa Morris & Co:n 1862 vuoden erästä tapettia sekä painokoneella, 75 euroa rulla, että alkuperäisillä puulaatoilla käsin painaen, noin 700-800 euroa rulla.

Jos vanhojen rakennusten seiniltä löytyy menneiden aikojen tapettikerroksia tai maalauksia, ne kannattaa säästää.

- Ne ovat huomisen aarteita, jotka kertovat talon historiasta vähän kuin puun lusto, Romi sanoo.

HANNA TOIVONEN, Kokemäki

TS/Hanna Toivonen<br />Liljor - Malli on 1870-luvulta. Se on löytynyt vermlantilaisesta kartanosta. Väritys on täysin yksi yhteen alkuperäisen kanssa.
TS/Hanna Toivonen
Liljor - Malli on 1870-luvulta. Se on löytynyt vermlantilaisesta kartanosta. Väritys on täysin yksi yhteen alkuperäisen kanssa.
TS/Hanna Toivonen<br />1. Blackthorn Morris & Co:n suunnittelema malli 1800-luvun lopusta. William Morris oli tärkein jugendin luoja. Tummilla väreillä syntyy helpommin nostalginen tunnelma kuin vaaleilla tapeteilla. 2. Jugend-unikko Näyttävä olematta kuitenkaan yliampuva. Painetaan alkuperäisillä saksalaisilla vuosisadan vaihteen teloilla. 3. Sanduddin art deco -tapetti Malli art decon ja funkiksen rajoilta 1930-luvulta. Se on Museoviraston arkistoista ja löytynyt Jyväskylän kouluvirastosta. 4. Nilsagåden Uusbarokkia ja uusrenessanssia 1870-luvulta. Ideana on ollut jäljitellä halvalla aitoja kultanahkatapetteja. Vastaavia malleja on löytynyt monista vanhoista kodeista. 5. Liljor Malli on 1870-luvulta. Se on löytynyt vermlantilaisesta kartanosta. Väritys on täysin yksi yhteen alkuperäisen kanssa. 6. Gamla Grand Jugendraitatapetti Gävlestä 1900-luvun alusta. Asiantuntijana Nicolas Romi.
TS/Hanna Toivonen
1. Blackthorn Morris & Co:n suunnittelema malli 1800-luvun lopusta. William Morris oli tärkein jugendin luoja. Tummilla väreillä syntyy helpommin nostalginen tunnelma kuin vaaleilla tapeteilla. 2. Jugend-unikko Näyttävä olematta kuitenkaan yliampuva. Painetaan alkuperäisillä saksalaisilla vuosisadan vaihteen teloilla. 3. Sanduddin art deco -tapetti Malli art decon ja funkiksen rajoilta 1930-luvulta. Se on Museoviraston arkistoista ja löytynyt Jyväskylän kouluvirastosta. 4. Nilsagåden Uusbarokkia ja uusrenessanssia 1870-luvulta. Ideana on ollut jäljitellä halvalla aitoja kultanahkatapetteja. Vastaavia malleja on löytynyt monista vanhoista kodeista. 5. Liljor Malli on 1870-luvulta. Se on löytynyt vermlantilaisesta kartanosta. Väritys on täysin yksi yhteen alkuperäisen kanssa. 6. Gamla Grand Jugendraitatapetti Gävlestä 1900-luvun alusta. Asiantuntijana Nicolas Romi.
TS/Hanna Toivonen<br />- Uusbarokkia ja uusrenessanssia 1870-luvulta. Ideana on ollut jäljitellä halvalla aitoja kultanahkatapetteja. Vastaavia malleja on löytynyt monista vanhoista kodeista. Vuosikymmen sitten ei olisi mennyt kaupaksi.
TS/Hanna Toivonen
- Uusbarokkia ja uusrenessanssia 1870-luvulta. Ideana on ollut jäljitellä halvalla aitoja kultanahkatapetteja. Vastaavia malleja on löytynyt monista vanhoista kodeista. Vuosikymmen sitten ei olisi mennyt kaupaksi.
TS/Hanna Toivonen<br />Jugend-unikko - Mielenkiintoisin tapettimalli hetkeen. Se on näyttävä olematta kuitenkaan yliampuva. Painetaan alkuperäisillä saksalaisilla vuosisadan vaihteen teloilla, Nicolas Romi kertoo.
TS/Hanna Toivonen
Jugend-unikko - Mielenkiintoisin tapettimalli hetkeen. Se on näyttävä olematta kuitenkaan yliampuva. Painetaan alkuperäisillä saksalaisilla vuosisadan vaihteen teloilla, Nicolas Romi kertoo.
TS/Hanna Toivonen<br />Liljor ja Gamla Grand - Vasemmanpouoleinen malli on 1870-luvulta. Se on löytynyt vermlantilaisesta kartanosta. Väritys on täysin yksi yhteen alkuperäisen kanssa. Oikeanpuoleinen on jugendraitatapetti Gävlestä 1900-luvun alusta.
TS/Hanna Toivonen
Liljor ja Gamla Grand - Vasemmanpouoleinen malli on 1870-luvulta. Se on löytynyt vermlantilaisesta kartanosta. Väritys on täysin yksi yhteen alkuperäisen kanssa. Oikeanpuoleinen on jugendraitatapetti Gävlestä 1900-luvun alusta.
TS/Hanna Toivonen<br />Nicolas Romi on uppoutunut vanhojen tapettien maailmaan. Pienessä pehtoorin asunnossa on tapettikirjoja ja malleja joka lähtöön. Tapetin alkuperätiedot ovat antiikkikauppiaalle tärkeät.
TS/Hanna Toivonen
Nicolas Romi on uppoutunut vanhojen tapettien maailmaan. Pienessä pehtoorin asunnossa on tapettikirjoja ja malleja joka lähtöön. Tapetin alkuperätiedot ovat antiikkikauppiaalle tärkeät.
TS/Hanna Toivonen<br />Sanduddin art deco -tapetti - Tämä malli on art decon ja funkiksen rajoilta 1930-luvulta. Se on Museoviraston arkistoista ja löytynyt Jyväskylän kouluvirastosta.
TS/Hanna Toivonen
Sanduddin art deco -tapetti - Tämä malli on art decon ja funkiksen rajoilta 1930-luvulta. Se on Museoviraston arkistoista ja löytynyt Jyväskylän kouluvirastosta.