Extra

Aimo annos: Mistä "leffa" tuli suomen kieleen?

TS/TS/Arto Takala<br />Leffan katselijoita elokuvateatteri Juliassa Turussa.
TS/TS/Arto Takala
Leffan katselijoita elokuvateatteri Juliassa Turussa.

Hei Aimo, mistä sana "leffa" on mahtanut tulla suomen kieleen? En löydä ainakaan saksasta, englannista, venäjästä enkä ruotsista mitään samalta kuulostavaa elokuvasanaa. Slangi.netin perusteella leffa juontuu levari-sanasta.

Annika

Ruotsin kielen "levande bilder" (tai aik. lefvande bilder) eli "elävät kuvat" on kaiketi aika yleisesti hyväksytty alkuperä stadin slangin leffa-sanalle, joka on sittemmin levinnyt pääkaupunkiseudun ulkopuolellekin. Levari-sana kulki aluksi siinä rinnalla, kunnes levari alkoi tarkoittaa elokuvateatteria. Leffoja tsiikattiin (katsottiin) levarissa. Levari on sittemmin yhdistetty myös levysoittimeen.

Stadin murteessa on muutenkin rakastettu paljon f-kirjainta. "On liffaa, kun leffassa on kloku" -hokemassa sana liffaa ( eli nastaa, kivaa) muuttui myöhemmin kliffaa-sanaksi. Myös sanonta "biffaa (tai piffaa) friidu leffaan, niin friidu järkkää sulle peffaa" on monille tuttu. Piffaaminenkin tulee ruotsin kielestä, bistå=auttaa, avustaa.

Ensimmäinen elokuvateatteri perustettiin Helsinkiin vuonna 1904. Leffa-sana tuli tietyn nuorison slangikäyttöön jo 1910-luvun alkupuolella. Elokuva-sanaa meillä alettiin viljellä 1920-luvun lopulta alkaen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Leffa on edelleenkin slangisana, sävyltään ehkä hieman halventava. Todelliset elokuvaihmiset eivät mielellään käytä sitä sanaa missään olosuhteissa. TS:n elokuvakriitikko Tapani Maskulakin sanoo, ettei tulisi mieleenkään nimittää esimerkiksi jotain Charlie Chaplinin elokuvaa leffaksi.

Miksi Turun Talvitie on ruotsiksi Fimbulvägen?

Moi! Turussa on Pääskyvuorella tie nimeltä Talvitie. Tienviitoissa kyseisen tien ruotsinkielinen nimi on Fimbulvägen, joka työpaikkamme ruotsia puhuvien mukaan ei merkitse mitään järkevää. Pystytkö selvittämään, mikä on nimen historia ja mitä se merkitsee?

Tarmo Nieminen

Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusviraston www-sivuilta kaavoituksen, asemakaavoituksen ja nimistösuunnittelun kautta pääsee kohtaan "etsi nimi/nimistötoimikunta". Sieltä saa tietoa Turun kaupungin katujen nimistöstä taustoineen.

Talvitietä koskevassa selvityksessä todetaan: "Vinterinaukio-Vintersplan (vahv.1941) oli nimistössä jo aiemmin, joten Talvipuistikolle ja Talvitielle on ollut annettava muu ruotsinkielinen vastine. Islantilaisissa saduissa esiintyy Fimbul-niminen jättiläinen. Fimbul tarkoittaa myös erittäin kylmää talvea. (Ptk 3/16.2.1994 §13)"

Tämän selityksen jälkeen Talvitien asukkaat voivat rehvastella, että kaikki sen tien varrella asuvat ovat kylmää talvea kestäviä hengen jättiläisiä.

Miten Ruotsi siirtyi oikeanpuoleiseen?

Otapa sinä Aimo selvää, kummalla puolella linja-autoissa ovi sijaitsi Ruotsissa, kun siellä vuonna 1967 siirryttiin oikeanpuoleiseen liikenteeseen. Tarkoitan aikaa juuri ennen, ja sen jälkeen siirtymisen, ja mitenkä asia käytännössä hoidettiin. Ei kai ovia yhdessä yössä puolelta toiselle vaihdettu.

Hon

Siirtymishetkellä 3. syyskuuta 1967 Ruotsissa oli noin 7 500 paikallisliikenteen bussia, joista 3 500 oli jo keväällä 1966 varustettu oikeanpuoleiseen liikenteeseen. 2 000 uutta bussia oli lisäksi tilattu h-hetkeen 3.9. oikeanpuoleista liikennettä varten. Ensimmäiset oikeanpuoleiseen liikenteen bussit otettiin harjoituskäyttöön jo helmikuussa 1967 Tukholman eteläisissä lähiöissä. Tätä varten rakennettiin erityiset Ö-bussipysäkit. Bussin oli käännyttävä tien vasemmasta laidasta vasemmalla sijainneelle "pysäkkitasolle" ja jatkettava matkaansa sieltä takaisin tielle. Bussipysäkit rakennettiin uusiksi elokuussa 1967, lähinnä öiseen aikaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Syyskuun 3. vuonna 1967 klo 04.45 pysähtyivät kaikki ajoneuvot Ruotsissa. Lyhyen pysähdyksen jälkeen ajoneuvot siirtyivät ajoväylän vasemmalta puolelta oikealle. Sen jälkeen kuljettajat odottivat klo 05:een. "Lähtölaskenta" oli kuultavissa radiosta. Seuranneen viikon aikana Tukholman nopeusrajoitus oli 30 km/t.

Siirtyminen oikeanpuoleiseen liikenteeseen merkitsi käytännössä myös raitiovaunuliikenteen kuolemaa. Tukholmassa on tänään vain yksi linja Norrmalmin torilta Djurgårdeniin. Kattava raitiovaunuverkko on nykyään vain Göteborgissa ja Norrköpingissä. Samalla uusiutui paikallisliikenteen bussikanta. Vasemmanpuoleista liikennettä harjoittaneet bussit myytiin pääosin Pakistaniin, lähinnä varaosiksi kehitysyhteistyöprojektina.

Mihin jalkapalloilijan "siirtosumma" menee?

Hei Aimo! Seurailen jalkapallo-otteluita laiskanlaisesti televisiosta. Nyt jäin ihmettelemään valtavia siirtosummia. Saako seura sen summan vai pelaaja? Voiko pelaajia näin "myydä" halusipa lähteä tai ei? Entä miten pelaajien palkka määräytyy, jos ostava seura suostuukin maksamaan esim. vain puolet "nykyisestä" palkasta? Miten käy, jos pelaaja haluaa lähteä, mutta seura ei suostu myymään?

Siirto Summanen

Siirtosummat ja pelaajapalkkiot ovat kaksi eri asiaa, vaikka liittyvätkin myös yhteen. Käytäntö hieman vaihtelee, mutta siirtosummia vaihdetaan lähinnä seurojen kesken. Pelaajat saavat silti yleensä erillisen allekirjoitusrahan sopimuksen solmimisen yhteydessä. Jättimäisistä siirtosummista se on kuitenkin vain pieni osa.

Mitä tulee pelaajan myyntiin, seura voi periaatteessa myydä pelaajan myös vastoin tämän tahtoa, mutta eihän kukaan yleensä motivoitumatonta pelaajaa mielellään toisaalta ostakaan. Yleensä pelaajat ovat siis myös itse siirtojensa takana - ainakin hetken harkittuaan ehdotusta.

Palkkaneuvottelut ovat tietysti aina kulloisenkin seuran ja pelaajan välisiä. Jos pelaaja haluaa itse lähteä mutta seura ei halua myydä, pelaaja ei yleensä voi muuta kuin heittäytyä hankalaksi. Harva seura haluaa halutonta pelaajaa tietenkään pitää. Kyllä palkoista päästään ennen pitkää seurojen johdon ja pelaajien kesken sopimukseen, sillä ei niistä oikeusjuttujakaan ole tapana nostaa. Isoilla rahoilla pelatessa on varaa antaa vähän periksikin puolin ja toisin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ovatko Turun linnan Lordi-puvut aitoja?

Turun linnan Sankari vai konna -näyttelyssä on esillä myös Lordi-pukuja. Monet kävijät ovat epäilleet niiden aitoutta. Tästä on syntynyt jopa kinaa. Aimo, mikä on totuus?

Lordi-fani

Kyllä näyttelyssä esillä olevat kolme Lordi-asua ovat varmasti aitoja, vakuuttaa ainakin näyttelyn järjestelyvastuussa ollut maakuntamuseon tutkija Nina Lepokorpi . Puvut ovat Lordi-yhtyeen käyttäjiltä lainaksi haettuja, ja ne ovat olleet viimeksi käytössä viime vuoden syksyllä. Lordi-pukujen ottamisesta mukaan näyttelyyn sovittiin jo paljon ennen viisumenestystä, joten hyvin on maakuntamuseon väki hajulla ajan trendeistä.

Voiko leski käyttää vihkisormusta?

Aimo hyvä! Voiko naisleski käyttää vihkisormusta vai onko se sopimatonta?

Yksi leskimummeli

Lesken sormuksien käytöstä on kysytty palstalla joskus vuosia sitten ennenkin. Vastaus on edelleen, että jokainen voi aivan hyvin menetellä siten kuin sopivalta tuntuu. Vanha malli leskeyden tunnusmerkiksi on ollut naisella vain yhden sormuksen käyttö, mutta nykyään naislesket käyttävät yleisemmin molempia sormuksia - tai eivät käytä sormuksia lainkaan.

Varsinkaan nuoret lesket eivät käytä yleensä sormuksia lainkaan, ainakin jos on "haku päällä" uuteen suhteeseen.

Vanhemmat lesket, joilla on ollut takana pitkäaikainen avioliitto kumppaninsa kanssa, pitävät usein tiukasti molempia sormuksia sormessaan ikään kuin symboloidakseen avioliiton jatkuvuutta. Joka tapauksessa leskihän ei muutu puolison kuoltua neidiksi vaan on rouva edelleen. Jotkut naislesket jopa korjauttavat miesvainajansa sormuksen omaan sormeensa sopivaksi ja alkavat käyttää muistona myös sitä.

TS/Compic<br />Leski voi halutessaan käyttää vihkisormusta.
TS/Compic
Leski voi halutessaan käyttää vihkisormusta.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit