Extra

Kuukauden esine: Kasvinkeruulaatikko

TS/
TS/

Kasvinkeruulaatikko eli kasviporttööri, on käytännönläheisen oppimisen apuväline. Lahjoittaja on Turun yliopisto 31.12.1971 (löytynyt Henrikinkatu 2:n puretusta rakennuksesta).

Aikana, jolloin apteekkitaloudessa pyrittiin raaka-aineiden saannin turvaamiseksi mahdollisimman suureen omavaraisuuteen, lääkkeen raaka-aineiden kolmesta luokasta, kasvi-, eläin- ja kivikunnasta, tärkein merkitys oli kasvikunnalla.

Sen tuntemusta opiskeltiin kädestä pitäen niin, että apteekkioppilas keräsi luonnosta oman prässättyjen yrttien kokoelman, herbaarion. Myös jokaisella apteekilla piti olla opetusvälineenä oma herbaariokokoelma, jonka avulla apteekkari tenttasi apteekkioppilaan lääkeyrttien ja rohdosten tuntemusta.

Oman herbaarion kerääminen, prässääminen, kasvin tieteellisen suku- ja lajinimen sekä heimon määrittäminen ja asianmukaisin kasvupaikkatiedoin varustaminen herätti oppilaassa omakohtaisen tiedonhalun. Syventävä opiskelu oli tarpeen apteekkioppilaan jouduttua ensi töikseen kesäaikaan keräämään luonnosta talteen apteekin vuotuiset rohdosvarastot.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lääkekasveista kerättiin joko koko verso eli herba, mikä tarkoittaa maanpäällistä kasvinosaa kukkineen, tai vain kasvin joitakin osia, joissa parantavien aineiden pitoisuudet olivat suurimmillaan, kuten kukkia, lehtiä, varsia, juuria, juurakoita, juurimukuloita, puuta, kuorta, oksia, hedelmiä, siemeniä ja marjoja.

Seuraavat yrttien keruuta koskevat ohjeet farmasiaoppilaan käsikirjasta vuodelta 1806 (Läro-grunder för Pharmacien af J.B. Trommsdorff, Sthlm 1806) ovat mielenkiintoista luettavaa:

a. Versot, herbae, ja lehdet, folia, kerätään kirkkaalla ilmalla juuri ennen kukkaan puhkeamista. Keruuaika ei saa olla aikaisin aamulla kasteen takia eikä lämpiminä päivinä myöhään illalla kuihtumisen takia, vielä vähemmän sateen jälkeen, kun kasvit ovat kosteita. Lehtinuput, folia non explicata, ja latvaversot, turiones, kerätään alkukeväästä ennen lehtien puhkeamista.

b. Kukat, flores, kerätään, kun ne ovat juuri puhkeamaisillaan tai heti avautumisen jälkeen. Poimimisen tulee tapahtua kuivalla säällä.

c. Yksivuotisten kasvien juuret, radices, kaivetaan ylös syksyllä, kun varret ovat lakastuneet, kaksivuotisten kasvien juuret toisen vuoden keväällä tai myöhään syksyllä, monivuotisten vasta kolmannen vuoden keväällä ennen lehtien kehittymistä tai syksyllä varsien lakastuttua. Juuret pitää puhdistaa pesemällä huolellisesti, mutta kuitenkin mahdollisimman nopeasti kylmässä vedessä niin, etteivät niissä olevat vaikuttavat aineet pääse liukenemaan veteen.

d. Puuaines, lignum, ja kuoret, cortices, kerätään mieluimmin talvella tai varhain keväällä puista ja pensaista, jotka eivät ole liian nuoria eivätkä liian vanhoja tai sairaita. Keväällä kerätään myöskin varret, stipites, ja oksat, rami.

e. Siemenet, semina, ja siemenkodat, capsulae seminales, kerätään vasta, kun ne ovat täysin kypsät, kuitenkin ennen kuin ne itsestään karisevat.

f. Kypsät hedelmät, fructus, ja marjat, baccae, kerätään täysin kypsinä, jotkut kuitenkin poikkeuksellisesti ennen kypsymistä raakoina.

Tutkija Tuula Sainio Turun maakuntamuseo

Turun maakuntamuseo esittelee kuukausittain yhden kokoelmistaan valitun esineen, joka on esillä Turun kaupunginkirjastossa, Linnankatu 2.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy