Extra

Antiikin lumoissa: Modernia tekstiilitaidetta

TS/<br />Eva Anttilan modernia tyyliä.
TS/
Eva Anttilan modernia tyyliä.

Suomalainen tekstiilitaide oli 1920- ja 1930-luvuilla kukoistavassa murrosvaiheessa. Monipuolinen taiteilija Eva Anttila kuului rintaman etujoukkoihin.

Eva Anttila syntyi Tampereella maaliskuussa 1894. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1913 ja sai omien sanojensa mukaan aloittaa taideopinnot, koska "oli vain tyttö". Hänen veljensä valmistuivat tuomariksi ja insinööriksi.

Anttila opiskeli Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1913-14 ja valmistui Taideteollisuuskeskuskoulun mallipiirustusosastolta vuonna 1917. Hän opiskeli lisäksi Helsingin yliopiston piirustuslaitoksella ja suoritti kutomakurssin Fredrika Wetterhoffin työkoulussa.

Anttila aloitti uransa taidemaalarina ja hänen töitään oli ensimmäisen kerran esillä vuonna 1915. Vuonna 1920 Anttila aloitti työt Kotiteollisuus Oy Pirtin mallisuunnittelijana. Ensimmäisen kuvakudoksensa hän suunnitteli ja valmisti vuonna 1924. Anttila perusti myös oman kutomon, mutta joutui talvisodan alettua luopumaan toiminnasta.

Maalaustaiteessa moderniin ilmaisuun suhtauduttiin vielä 1920-luvulla kriittisesti, mutta tekstiilitaiteessa kansanperinteen ja uuden ilmaisun liitto hyväksyttiin. Eva Anttila oli kuvakudostaiteen varhainen uudistaja, jonka töissä perinteiset kuvakertomukset yhdistyivät uudenlaiseen ilmaisuun. Saadakseen teosten pinnan eläväksi Anttila käytti vaihtelevia sidoksia, erivahvuisia lankoja sekä värien ja sävyjen vaihtelua. Hän käytti voimakkaita värejä jo 1930-luvulla ja 1960-luvun alkupuolelta alkaen värien merkitys korostui entisestään. Anttila halusi tehdä kaikki kuvakudoksen valmistamiseen liittyvät työvaiheet itse. Suunnittelutyön ohella hän värjäsi langat, kutoi ja viimeisteli työn. Anttilan teosten aiheina olivat muun muassa juhlat, uskonnolliset tapahtumat, sadut, kaupunki ja metsä sekä naishahmot.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eva Anttila suunnitteli ja toteutti useita teoksia julkisiin tiloihin. Tasavallan presidentin linnassa on hänen teoksensa Juhannus , Tampereella Kalevankankaan siunauskappelissa Vuorisaarna ja Suomen Pankissa Työ ja elämä . Anttila oli myös mukana suunnittelemassa Eduskuntatalon sisustusta. Kuvakudosten lisäksi Anttila valmisti kirkkotekstiilejä. Taiteellisen työn ohella hän opetti Taideteollisuuskeskuskoulussa ja Islannissa, Englannissa ja Yhdysvalloissa.

Eva Anttilan kuvakudokset edustivat Suomea lukuisissa Kansainvälisissä näyttelyissä. Vuonna 1929 hän sai Barcelonan maailmannäyttelyssä Grand Prix -palkinnon ja vuonna 1933 Milanon triennaalista kultamitalin. Brysselin maailmannäyttelyssä 1935 ja Pariisin maailmannäyttelyssä 1937 hänelle ojennettiin diplomi. Anttilan töitä on ollut esillä myös Brasiliassa ja Yhdysvalloissa.

Vuonna 1961 Anttila sai Pro Finlandia -kunniamerkin ja kymmenen vuotta myöhemmin Suomen kulttuurirahaston kunniapalkinnon elämäntyöstään. Anttila uran pituutta kuvastaa, että 89-vuotiaana hän teki edelleen aktiivisesti töitä ja tuli valituksi vuoden tekstiilitaiteilijaksi. Anttila kuoli elokuussa 1993, kun hänen elämänmatkaansa täyteen vuosisataan olisi ollut jäljellä vain reilut puoli vuotta.

Kuvassa oleva teos on valmistettu 1950- tai 1960-luvulla. Sen leveys on 44 senttimetriä ja korkeus 38 senttimetriä. Teoksen arvo on noin 500 euroa.

Wenzel Hagelstam