Liikenne

Elämysauton
ratin takaa

TS/Pasi Leino<br />Hemmo Lehtilä näyttää, mihin kaksipaikkaisesta taiwanilaisesta on. Tässä ajopelissä ei hiki pukkaa iholle; mukavahan sillä on Suomen suvessa körötellä.
TS/Pasi Leino
Hemmo Lehtilä näyttää, mihin kaksipaikkaisesta taiwanilaisesta on. Tässä ajopelissä ei hiki pukkaa iholle; mukavahan sillä on Suomen suvessa körötellä.

MARJATTA KANGAS

Mahtaa monen autoilijan suu loksahtaa ammolleen, kun maantiellä vastaan huristelee kahdeksankympin vauhdilla moottorivetoinen putkikehikko tyytyväisen näköinen kuski ratin takana.

- Tämä on täysin tiellä ajettava kevytnelipyöräajoneuvo, joka on vakuutettu, kehaisee laitilalainen Hemmo Lehtilä .

- Huvipeli ja työjuhta, joka hymyilyttää ja jolla on tosi hauska ajaa.

Mutta jos mielii kilpasille autojen kanssa, haaveet on syytä unohtaa, sillä keskituntivauhti hiipuu 50 - 60 kilometriin.

Pitkätukkaisia varoitetaan ajamasta tukka hulmuten, ettei se takertuisi avoimiin laitteisiin. Ja muun liikenteen joukkoon ilman ajokorttia on ajopelillä turha edes yrittää.

Huvipeli hyötykäytössä

Kaksipaikkaisen ajokin penkit on sijoitettu melko alas ja suhteellisen taakse. Korkeaselkäisissä istuimissa on tukevat niskatuet. Kuljettajan sekä vierustoverin turvana ovat nelipistevyöt.

Vaikka kypäräpakkoa ei olekaan, kypärä on Hemmo Lehtilän mukaan ajaessa paikallaan. Ajokissa ei nimittäin ole edes tuulilasia, joten kypärän visiiri suojaa kasvoja ja ennen kaikkea silmiä edellä ajavista autoista mahdollisesti sinkoilevista kivistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Putkirunko on muotoilultaan linjakas. Vaikuttaa jopa järkevältä, vaikkei autossa nokkaosaa liiemmin olekaan.

Painopiste on alhaalla ja leveiden pyörien raideväli suuri, joten kaatumaan Hemmo Lehtilän sanojen mukaan ajokkia tuskin saa. Kuin vakuudeksi hän piirtää kotipihalleen kahdeksikkoa, niin että hiekka pöllyää.

- Meillä tämä on myös työkone, jota käytämme tilalla sisäisessä liikenteessä, jotta matkat taittuisivat joutuisammin.

Sen vuoksi kulkuneuvo on varustettu myös vetokoukulla. Näin pieniä tavaramääriä voi siirtää peräkärryssä paikasta toiseen. Tosin tavaratelinekin löytyy istuinten takaa.

Tieliikenteessä EU-tasolla

Ajoneuvossa on 150-kuutioinen nelitahtimoottori, joka käynnistyy sähköstartilla. Samanmoisia ajoneuvoja on saatavana myös 250-kuutioisina.

Vaatimattomassa ohjauspaneelissa on nopeusmittari, vilkut, pitkät ja lyhyet valot, äänimerkki sekä hätävilkut.

Vaihdelaitteisto kuljettaa eteen ja taakse; portaattomasti. Jarrupolkimen takaa löytyvät kaksipiirijarrut. Käsijarru on vaihdevivun takana.

Moottori on sijoitettu istuinten taakse vetävän akselin päälle. Bensatankki sen sijaan ei paljon vedä, mutta eipä nelitahtimoottori paljon kulutakaan.

Ja koska kulkuneuvolla voi huristella julkisilla teillä, vaatii se katsastuksen. Se on hyväksytty tieliikennekäyttöön jopa EU-tasolla.

Oikutteli mokoma

Ja pitihän moista menijää tietysti toimittajankin kokeilla. Ajoasento tuntui heti ensi istumalta hyvältä. Jalka lepäsi mukavasti kaasupolkimen päällä. Mutta eipä vain tahtonut rantakirppu suostua liikkeelle kanssani. Oikutteli mokoma. Vaati niin sanottua raskasta kaasujalkaa. Mutta kun kirppu vihoviimein luovutti ja syöksähti liikkeelle, mukavaltahan ajo tuntui. Vaikkei meno päätä huimannutkaan.

Kyllähän tällaisella passaisi kesäkeleillä nautiskella.

Pohjanmaalla ovat kuuleman mukaan keksineet, että ajokin selässä voi pelata myös jalkapalloa jättiläispallolla. Eli todellinen monitoimivekotin.

TS/Pasi Leino<br />Hemmo Lehtilän mukaan ajoneuvo on myös kätevä työjuhta. Se kuljettaa Lehtilän nopeasti 160-metrisen kasvihuoneen toiseen päähän.
TS/Pasi Leino
Hemmo Lehtilän mukaan ajoneuvo on myös kätevä työjuhta. Se kuljettaa Lehtilän nopeasti 160-metrisen kasvihuoneen toiseen päähän.
TS/Pasi Leino<br />Kojelaudan kaikki tarpeellinen.
TS/Pasi Leino
Kojelaudan kaikki tarpeellinen.
TS/Pasi Leino<br />Peruutuspeilikin löytyy kirpunkokoisesta kulkupelistä.
TS/Pasi Leino
Peruutuspeilikin löytyy kirpunkokoisesta kulkupelistä.