Extra

Kauneus & hyvä olo: Muista nestetasapaino
kuumalla ja urheillessa

TS/Marttiina Sairanen<br />Paavo Nurmi Marathonilla juomaa on tarjolla 20-30 minuutin välein.
TS/Marttiina Sairanen
Paavo Nurmi Marathonilla juomaa on tarjolla 20-30 minuutin välein.

Jos tiedossa on raskas urheilusuoritus, nestetasapainoon kannattaa kiinnittää huomiota jo pari päivää ennen h-hetkeä. Esimerkiksi Paavo Nurmi Marathonilla järjestäjät lähettävät osallistujille nestehoito-ohjeet.

- Rankkaa urheilusuoritusta edeltävinä päivinä kannattaa välttää auringossa makaamista ja kovaa urheilua. Kannattaa juoda vähän tehostetusti, ylimääräinen neste poistuu virtsana, ylilääkäri Olli J. Heinonen Paavo Nurmi -keskuksesta sanoo.

Heinosen mukaan ei ole mitään väliä mitä juo, kunhan juo tarpeeksi. Veden lisäksi mehut ja urheilujuomat ovat hyviä nestetasapainon ylläpitäjiä, sillä niissä on liikkujan tarvitsemia sokeria ja suolaa. Juomapuoleen kannattaa syventyä hyvissä ajoin jo senkin vuoksi, että joskus nautittavat juomat voivat olla väkeviä ja ärsyttää mahaa.

Alkoholipitoiset juomat ovat tietenkin pannassa, mutta kofeiinia Heinonen ei tyrmää.

- Kofeiini lisää hiukan virtsan eritystä, mutta toisaalta jotkut uskovat, että kofeiini lisää suorituskykyä.

Itse suorituksen aikana Heinonen suosittelee juotavaksi mukillisen eli noin puolitoista desiä nestettä 20-30 minuutin välein.

- Suorituksen aikana ei voi juoda kovin paljon, koska suolisto heiluu ja liikkuu juostessa. Veden lisäksi on hyvä nauttia myös urheilujuomaa tai mehua.

Lievän nestehukan tunnistaa esimerkiksi heikentyneestä suorituskyvystä, päänsärystä, uupumuksesta ja turvotuksesta. Pahimmillaan nestehukka aiheuttaa pahoinvointia, huimausta ja tajuttomuutta.

Jos nestetasapaino on jo päässyt järkkymään, Heinonen neuvoo pysymään viileässä, välttämään voimakasta rasitusta ja nauttimaan nestettä, joka sisältää suolaa ja sokeria.

Sari Lommerse