Keinosiemennysfaktaa
Keinosiemennys on siemennesteen keinotekoista viemistä hedelmöitystarkoituksessa naaraan sukupuolielimiin. Keinosiemennystä käytetään pääosin nautojen ja emakoiden tiineyttämisessä ja jalostuksessa.
Nautojen siemennyksiä tekevät ammattitaitoiset seminologit eli keinosiementäjät. Sikatilojen omistajat tekevät itse noin 95 prosenttia emakoiden siemennyksistä toimilupasiemennyksinä.
Nauta ja emakko tulevat kiimaan kolmen viikon välein.
Tavallisimmin keinosiemennys tehdään muoviputkella eli kapillaarilla.
Emakon keinosiemennyksessä muoviputki ujutetaan emättimeen ja sitä kautta kohdun suulle. Lehmän keinosiemennyksessä seminologi ohjaa kapillaarin kohdun kaulaosaan kädellä peräsuolen läpi tunnustelemalla.
Sonnin sperma on pakattu olkipilleihin, joissa kussakin on noin 0, 22 millilitraa spermaa, joka sisältää miljoonia siittiöitä. Spermaa säilytetään jäätyneenä nestemäisessä typessä, jonka lämpötila on -196 celsiusta. Karjun sperma pakataan ilmatiiviisti noin desilitran muovituubeihin. Emakot siemennetään tuoreella spermalla.
Sonnien ja karjujen spermaa tuotetaan erillisillä sonni- ja karjuasemilla. Turun alueen lähin karjuasema sijaitsee Kaarinassa. Valiosonnien spermaa tuodaan myös ulkomailta ja viedään ulkomaille.
Suomessa keinosiemennetään vuosittain noin 418 000 nautaa ja 240 000 emakkoa.
Seminologit tekevät tiineystarkastuksia noin 6-8 viikkoa siemennyksen jälkeen.
Lehmän tiineys kestää noin yhdeksän kuukauttaa, emakon kolme kuukautta, kolme viikkoa ja kolme päivää.
Keinosiemennyspalveluita tarjoaa Suomessa neljä alueellista keinosiemennysosuuskuntaa, joiden palveluksessa on yhteensä noin 370 seminologia.