Muumina saa lasten halit,
Haisulina haukut ja valit
Kesätyö Muumimaailmassa on unelmahomma - ainakin jos kysytään Eeva-Mari Kalliolta ja Joonas Tuomelta . Kallio viettää parhaillaan neljättä kesäänsä Muumilaaksossa ja Tuomi toistaan.
- Itse harrastan teatteria ja halusin siksi kesätöihin tänne. Täällä saan tehdä sitä, mitä todella haluan, Tuomi kertoo.
Kallio kertoo puolestaan nauttivansa työstä lasten kanssa.
- Olen ammatiltani luokanopettaja ja terveystiedonopettaja, joten viihdyn erinomaisesti lasten kanssa. Lisäksi tykkään myös esillä olemisesta, hän selvittää.
Muumimaailmassa jokainen näyttelijä saa aloittaessaan kahden päivän tehokoulutuksen. Myös aikaisemmin kesätöissä olleet aloittavat työnsä kertauskoulutuksessa.
- Koulutuksessa perehdytään hyvin tarkasti muumifilosofiaan ja käydään läpi kaikki muumeihin liittyvät asiat, vuoropäällikkönä toimiva Kallio kertoo.
Muumifilosofia sisältää tietoa muumien arvoista, elämästä, asenteesta ja elämäntyylistä. Tärkeää koulutuksessa on myös se, mitä lasten kanssa tehdään ja miten lapsia kohdataan.
- Meillä on täällä Muumimaailmassa tietyt arvot joita noudatetaan. Ne ovat kasvatuksellisuus, turvallisuus, ympäristötietoisuus, seikkailullisuus, ystävällisyys, perhekeskeisyys ja väkivallattomuus, Kallio selvittää.
Muumilaaksosta löytyy monenlaisia luonteita
Muumimaailmasta löytyy luonteenpiirteiden koko kirjo, sillä kaikilla hahmoilla on hyvin omanlaisensa tyyli: keimaileva Niiskuneiti, lempeä Muumimamma, pippurinen Pikku Myy ja koko liuta muita. Näyttelijöillä onkin omat suosikkinsa muumihahmoissa.
- Nuuskamuikkunen on mainio. Hän on sellainen elämänfilosofi, rauhallinen heppu, joka suhtautuu avoimesti kaikkeen mitä eteen tulee. Hän tykkää myös leikkiä lasten kanssa, vaikka onkin vähän erakkomainen, Tuomi kuvailee.
- Oma henkilökohtainen suosikkini on kuitenkin Hemuli, joka on sellainen höpsö ja hajamielinen vanhuudenhöperö. Se on aivan mahtavaa, kun Hemuli saattaa pitkät tovit tutkiskella kaikenmaailman puskia ja innostuu sitten ikihyvikseen, kun löytää vaikka jonkun uuden kasvin, hän jatkaa.
Kallion suosikki on Pikku Myy, koska Myy leikkii lasten kanssa.
- Siellä näyttää nytkin olevan menossa seuraa johtajaa -leikki, hän huomauttaa ja osoittaa Pikku Myyn johtamaa jonoa.
Muumit eivät Naantalissa puhu, joten näyttelijät saavat käyttää mielikuvitustaan elekielellä. Hiljaisuuteen on kolme pätevää syytä.
- Ensinnäkin karvapuvusta on todella vaikeaa puhua, toiseksi äänet ovat hyvin vakiintuneita lasten mielissä telkkarista nähdystä piirrossarjasta ja kolmanneksi karvapuvusta saattaa löytyä tyttö tai poika riippumatta siitä onko kyseessä Muumimamma tai Muumipappa, Kallio selvittää.
- Ei se ole edes vaikeaa olla puhumatta, sillä siinä oppii aika nopeasti käyttämään muumeille tyypillisiä eleitä ja liikkeitä. Muut hahmot myös auttavat aina vastaamaan, kun lapset kysyvät jotakin, Tuomi täydentää.
Tilaa myös luovuudelle
Näyttelijöillä on tiukat ohjeet siitä, miten muumit käyttäytyvät. Tarkoituksena on mukailla mahdollisimman läheisesti niitä hahmoja, jotka ovat muun muassa telkkarista tuttuja.
- Muumien on ehdottomasti käyttäydyttävä tiettyjen arvojen mukaisesti. Jokainen saa kuitenkin omalla luovuudellaan esittää eri hahmoja. Eläytymiseen annettaan aika paljon pelivaraa, Kallio selventää.
Muumimaailmassa on periaatteena, että kaikki osaavat tehdä kaikkea, ja kaikki myös tekevät kaikkea - ainakin melkein.
Karvapuvuissa voi olla missä roolissa tahansa, mutta esimerkiksi Pikku Myy on naisten alaa ja Nuuskamuikkunen vastaavasti miesten.
Kun Nuuskamuikkuselta kysyy, että kuinkas se huuliharpun soitto sujuu, hän vastaa vaatimattomasti.
- Hyvin, jos vähänkin osaa puhaltaa ulospäin.
Kun korvia hellivät melodiat hetken kuluttua kulkeutuvat laiturilta yleisön kuuluville, selviää, että taitaa siinä muistakin taidoista olla hyötyä.
Karvapuvusta tulee lisätili
Karvapuku ei helteellä ole unelmien työasu, sillä sen sisällä lämpötila saattaa parhaimmillaan nousta jopa 60 celsiusasteeseen. Näyttelijöillä onkin tilinauhassaan oikeutettu mutta hupaisa karvapukulisä.
- Ei sinne voi kauhean paljon laittaa vaatetta alle kesäisin. Juomataukoja täytyy pitää usein ja säännöllisesti, ja itsestään on muutenkin pidettävä huolta. Meillä on myös sellainen sääntö täällä, että me aikuisnäyttelijät pidämme kaikki huolta pienemmistä ja katsomme vähän perään, Kallio kertoo.
Lapsinäyttelijät vilisevät Muumilaaksossa Vilijonkan lapsina, Alisana ja Haisulina kukin vuorollaan.
- Esimerkiksi Pikku Myy on sen verran vaativa rooli, että sitä vastuuta ei haluta enää sälyttää lapsen niskaan. Sitä ollaan kokeiltu, mutta nyt homma toimii huomattavasti paremmin, kun aikuisnäyttelijät hoitavat sen, Kallio selvittää.
Lasten työajat ja -päivät on lain mukaan tarkkaan rajattu, ja säännöistä pidetään tiukasti kiinni. Lapset tuovat näyttelijäkaartiin kuitenkin hauskan ja eloisan lisän.
- He ovat aina äärettömän innokkaita ja ottavat myös roolinsa tosissaan. Monelle tämä on se ihan ensimmäinen kesätyöpaikka, kun nuorimmat täällä ovat välillä seitsemänkinvuotiaita. Urakka on jaettu kahtia, eli meille tulee kaksi satsia lapsinäyttelijöitä kesässä, Kallio selittää.
Haisulia haukutaan ja mukiloidaan
Muumilaakson pahis Haisuli saa Naantalissakin välillä osakseen lasten vihat.
- Haisuli-parka joutuu välillä haukkujen ja mukiloinnin kohteeksi, Tuomi kertoo.
- Mutta Muumilaaksossa ollaan kuitenkin kaikille ystävällisiä, joten Haisuliakaan ei jätetä pois leikeistä. Meillä Haisuli on sellainen ilkikurinen, mutta ei mikään julmetus, Kallio lisää.
Muut muumit ovat lasten suuressa suosiossa. Kaikki hahmot saavat kosolti halauksia, ja Pikku Myy on myös suosittu leikkikaveri. Usein varsinkin pienemmät lapset saattavat ensin vähän ujostella ja arastella, mutta kun tutuiksi tullaan ei hellyydenosoituksilla ole rajoja.
- Se on niin hienoa, kun sellainen pienenpieni käsi tarttuu kädestä ja kuiskaa vienolla äänellä, että "tuu leikkimään...", Kallio tunnelmoi.
- Kerran eräs pikkuinen tuli Muumipapan luokse ja sanoi, että mun pappa on just kuollut ja sä olet nyt mun ainut pappa. Sellainen on aika koskettavaa ja osoittaa, kuinka tärkeitä muumit ovat lapsille, hän jatkaa.
Japanilaisparin vihkiminen ikimuistoisinta
Muumilaaksossa vietettyihin kesiin liittyy sekä Tuomella että Kalliolla valtava määrä ihania ja riemukkaita muistoja. Korkeimmalle sijalle nousee Tuomen muistoissa kuitenkin Nuuskamuikkusena suoritettu japanilaispariskunnan vihkiminen - siis ihan oikeasti.
- Se oli kyllä aika uskomatonta. Minulla oli japanin kielen tulkki siinä vieressä ja luin heille sen perinteisen luterilaisen kirkon vihkikaavan. Sen lisäksi puhuin parille muumiarvoista, Tuomi muistelee.
- Eniten täällä vihitään juuri japanilaispariskuntia. Meillä vietetyissä häissä Nuuskamuikkunen toimii vihkijänä ja muumit ovat vieraina. Usein vihkiparilla on lisäksi omia vieraitaan mukana, ja he ovat hoitaneet viralliset asiat kuntoon maistraatissa. Teemme tässä asiassa yhteistyötä Naantalin Kylpylän kanssa, jossa otetaan varaukset vastaan, Kallio selventää.
Japanilaisturistit ovat muutenkin tuttu näky Muumimaailmassa. He matkustavat usein aikuisseurueessa.
- Sieltä tulee paljon väkeä ilman lapsia ihan vain aikuisten voimin. Ja muumit nähtyään he suorastaan hullaantuvat, Kallio myhäilee.
Kallion parhaat muistot löytyvät hyvistä asiakaspalautteista.
- Kyllä se varmaan on jokin sellainen kerta, kun on Pikku Myynä saanut lapset täysillä mukaan leikkiin. Sitten kun saa seuraavan päivän asiakaspalautteesta lukea, että on tehnyt joidenkin päivästä mahtavan ja ikimuistoisen, se on hieno tunne, hän kuvailee.
Johanna Eerola